Ми у Facebook
12.04.2023, 21:11

На Рівненщині пропонують фіктивну матеріальну допомогу

Жителів Рівненщині застерігають оформляти міжнародну фінансову допомогу
Правоохоронці викрили шахрайську схему, де під виглядом допомоги від міжнародних організацій в українців виманюють їхні заощадження..
Незважаючи на щоденні попередження, громадяни нехтують елементарними правилами інтернет-безпеки, в результаті чого втрачають власні кошти.

Нещодавно жертвами інтерне-шахраїв стали жителі Рівненщини.

У соціальних мережі 47-ми та 32-річна жительки Дубенського та Рівненського районів побачили оголошення про оформлення виплат від однієї із міжнародних організацій. Не зволікаючи, вирішили подати заявки через вказаний за фішинговим посиланням банк: ввели туди номер свого мобільного телефону, номер картки, PIN-код і код підтвердження із смс. У підсумку — одна потерпіла втратила 10 400 грн, а з картки іншої були списані кошти в сумі 5500.

Як повідомила директор Департаменту соціальної політики Рівненської ОДА Роза Слободенюк, на сьогодні для отримання допомоги від міжнародних організацій необхідно заповнити анкету на сайті єДопомога, де потрібно внести певну інформацію про себе, яка потрапляє до загальної бази даних Міністерства соціальної політики:

«Потім ці дані опрацьовуються, проводиться верифікація, після чого їх передають для організацій, які й надають таку допомогу. Організації самостійно визначають категорії осіб, розмір та терміни виплати. Тому хотілося б зауважити, що для отримання такої допомоги потрібно користуватися офіційними джерелами, зокрема офіційним сайт Мінсоцполітики та, відповідно, конфіденційні дані не потраплять до рук шахраїв».


Як наголошує старший інспектор відділу протидії кіберзлочинам у Рівненській області Андрій Гурський, для оформлення допомоги на офіційних сайтах громадяни вносять лише особисті дані та номер банківського рахунку, а от шахраям потрібні та номер картки, і CVV-код, і PIN -код, і код підтвердження на здійснення операції із смс.

«Фішингові ресурси дуже схожі на офіційні, тому категорично заборонено повідомляти будь-кому CVV-код та пін-код платіжної картки, які ніколи не вимагають фінансові установи»,

— наголосив Андрій Гурський.

Важливо: «Перший етап прийому заявок на виплату грошової допомоги від міжнародних організацій завершено, а збір заявок на платформі єДопомога тимчасово припинений», — відповідна інформація розміщена на офіційному сайті https://aid.edopomoga.gov.ua.





На правах реклами