Ми у Facebook
13.07.2023, 20:45

Медичний фронт: як у Рівному рятують життя маленьких пацієнтів

Війна внесла свої корективи в сферу надання медичних послуг. Ні для кого не секрет, що з початку війни частина дорослих та маленьких пацієнтів покинули країну, тікаючи від війни.
Натомість обставини склалися таким чином, що на їх місце переїжджали вимушені переселенці, які також шукали прихистку в нових для себе громадах. В той час, коли дорослим було відносно легше пристосуватися до нових умов, то маленьким українцям довелося звикати до нових реалій ще складніше: фізично та емоційно. Не останнє місце в процесі адаптації відіграли і сфера надання медичних послуг. Адже велике враження для ВПО про стан справ та відношення до них складалося на основі тих ситуацій, коли їм доводилося отримувати медичну допомогу. В області опорною лікарнею для маленьких пацієнтів, в тому числі для переселенців є Рівненська обласна дитяча лікарня. Саме про роботу цього медичного закладу в напрямку порятунку дитячих життів і поговоримо сьогодні.


Адже у непростий для всієї країни час Комунальне підприємство “Рівненська обласна дитяча лікарня” Рівненської обласної ради не зупиняється, а крокує в ногу з європейськими стандартами у сфері надання медичної допомоги дітям під керівництвом директора медичного закладу Віталія Ярославовича Бойка колективу вдається справлятися з усіма викликами воєнного стану та не зупинятися на тих результатах, які вже є.



- Як змінилася ваша робота в період після повномасштабного вторгнення? Наскільки часто ви приймали маленьких пацієнтів-переселенців?

- Наш фронт – тут. Ми відповідаємо за життя дітей. Наша лікарня – головний медичний заклад області, де працює поліклінічне відділення та стаціонар, в якому надається багатопрофільна медична допомога для дітей від народження і до 18 років. Надаємо допомогу не лише своїм, місцевим пацієнтам, а й вимушено переселеним. Від початку повномасштабного вторгнення рф до України за амбулаторною медичною допомогою в Рівненську обласну дитячу лікарню звернулися 3106 дітей з числа ВПО. Ще 571 дитина з числа ВПО пройшла стаціонарне лікування. Вразливою категорією в цей час особливо залишаються діти, які мають різні хронічні захворювання. Тому медики ведуть регулярне спостереження за такими пацієнтами.

- Зрозуміло, що зараз важливо підтримувати заклад і ті напрацювання, що вже маєте. Та знаю, що вам вдається навіть нереальне: в період війни робити покращення в лікарні для того, щоб пацієнти почувалися ще більш комфортно. Розкажіть про це.

- У складних реаліях воєнного стану ми намагаємося далі удосконалювати матеріально-технічну базу лікувального закладу. Так, відремонтовано травматологічний пункт та центр реабілітації та відновного лікування. Також капітально відремонтоване протирадіаційне укриття. Сховище використовують як для перебування пацієнтів під час повітряних тривог, так і для безперебійного надання медичної допомоги хворим у разі небезпеки. Протирадіаційне укриття має чотири входи/виходи та ліфт, оснащене системою вентиляції, тепло- та водопостачанням, додатковим джерелом електроенергії з дизель-генератора, виведені 16 кисневих точок. Загальна площа приміщення 468,8 м².

- Ви вклали багато зусиль в облаштування сховища. Ми ж всі віримо в нашу перемогу, а що в цьому сховищі можна буде зробити після нашої великої перемоги? Які плани на той час?

- Укриття являє собою багатофункціональне приміщення, де створенні комфортні умови для пацієнтів та персоналу медичного закладу. Є все необхідне обладнання для роботи медиків під час перебування у сховищі. У мирні часи приміщення сховища планують використовувати як тимчасове повноцінне відділення.

- Ми вже трохи відвиклі від відключень світла, а ще зовсім нещодавно це було нашими реаліями. Скажіть, наскільки складно було вам налаштувати процес, щоб лікарня могла працювати в період відключень електроенергії?

- Лікарня – це стратегічний об’єкт, який мусить працювати безперебійно! У нас є нова киснева станція, потужні генератори, які повністю задовольняють потреби лікарні в електриці. Насправді я щиро вдячний усім благодійникам, які у цей не простий для нас усіх час допомагають нашому медичному закладу. Зараз у нас усіх одна мета – перемога і медичний персонал теж робить свій внесок для цього. Тому ми відчуваємо підтримку, а з іншого боку і самі намагаємося підтримувати наших мужніх захисників.



- Зрозуміло, що всі заслуги – це насамперед робота всього колективу, де кожен робить свій важливий внесок. Розкажіть, які кроки ви спільно з колегами реалізували на підтримку ЗСУ?

- Я завжди наголошую, що всі ці зусилля – це запорука роботи всього колективу. З вірою в Україну ми наближаємо перемогу і пишаємось згуртованістю всіх, хто у нас працює. У лютому кожен працівник Рівненської обласної дитячої лікарні перерахував на потреби військових свій одноденний заробіток. Разом ми задонатили 109 461 грн у благодійний фонд “Відповідальні українці” на допомогу ЗСУ. Зокрема, кошти були спрямовані на придбання позашляховика для 130 окремого розвідувального батальйону. Рівненські воїни у складі батальйону захищають Україну на південному та східному фронті.

- А які амбітні плани має ваш медичний заклад, адже знаю, що ви постійно ростете і розвиваєтеся?!

- У нас багатопрофільна високоспеціалізована лікарня. Ми надаємо повний спектр медичних послуг. Ми працюємо з Національною службою здоров’я України. Тому все, що входить у пакет безплатних медичних послуг НСЗУ, у нас надається безкоштовно. Наразі КП “Рівненська обласна дитяча лікарня” уклало договори з НСЗУ 12 пакетів. Ми постійно вдосконалюємось. І це не лише про комфортніші умови для пацієнтів та батьків, це про нові послуги на сучасному обладнанні, нові лікувальні та реабілітаційні методики. Переконаний, що після перемоги спільними зусиллями ми зможемо зробити ще більше.



Здоров’я дітей – це найбільший скарб будь-якої нації. Саме тому особливо важлива праця тих, хто охороняє дитяче здоров’я. І, без сумніву, ці люди повинні бути справжніми професіоналами. Одне з місць, у Рівному, де працюють лікарі-професіонали – Рівненська обласна дитяча лікарня.

“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”






На правах реклами