Ми у Facebook
07.05.2024, 07:38

Що можна робити у тиждень після Великодня

Фото ілюстративне

Світла седмиця - це період, що налічує перші сім днів після святкування Світлого Христового Воскресіння - від самого дня Пасхи до Фоминої неділі (Антипасхи).
Кожен день цього тижня називається Світлим: Світлий понеділок, Світлий вівторок, Світла середа та інші, а завершується він Світлою суботою. Ці дні особливо наповнені радістю перемоги Христа над смертю.

Богослужіння протягом всього Світлого тижня мають той самий порядок, що і в перший день Пасхи. Служби відбуваються при відкритих Царських вратах, як символ відкриття воріт до раю завдяки Воскресінню Христовому.

У цей період скасовані піст в середу та п'ятницю, а також земні поклони. Від Великодня до Віддання свята Пасхи (цього року - 12 червня) віряни вітають одне одного відомими словами: "Христос воскрес! Воістину Воскрес!".

Протягом Пасхального тижня не проводяться весільні обряди. У Світлу суботу вперше після свята Пасхи Царські врата у храмах закриваються, а вірянам роздається артос - освячений на Великдень хліб, який зберігався протягом тижня перед відкритими вратами, - що є символом Божої любові та благословення для людей.





На правах реклами