Ми у Facebook
20.10.2011, 08:47

Сьогодні Віктору Чайці виповнилося б 70...

20 жовтня міському голові Рівного у 1981-1988 та 1998-2008 роках Віктору Чайці виповнилося б 70 років. Вік такий, що ще б жити і жити. Та доля розпорядилась інакше. Увечері 12 лютого 2008-го життя Віктора Анатолійовича обірвалось у польському місті Ополє, дорогою на лікування до Німеччини. Віктора Чайки немає з нами — та залишилась пам'ять про нього — людину, яка присвятила Рівному своє життя.
“Рівне пам'ятає” — це не просто напис на рекламних щитах, які цими днями з'явились у місті. Це — правда, як правдою є те, що ще за життя Віктор Анатолійович став для Рівного людиною-легендою.

Уродженець Краснодарського краю Росії, який починав кар'єру на Луганщині, Віктор Чайка був набагато більшим патріотом Рівного та України, ніж чимало з тих, хто голосно говорив чи говорить про це на кожному кроці. Його патріотизм був не показним, не мітингово-майданним, не книжно-художнім — пропрацювавши понад чверть століття в автомобільній галузі, Віктор Анатолійович не цурався міцного слівця й до кінця життя так і не навчився говорити гарною українською. Але його суржик не дратував так, як дратують нині багатьох "кровосісі" Азарова. Він викликав добру посмішку, а не роздратування.

Віктора Чайку у Рівному любили й поважали за конкретні справи для міста. І хай би там хто зараз не говорив про те, що його методи управління були радянськими, виправданими у суспільстві з плановою економікою, а не в ринкових умовах. І що легко щось будувати і ремонтувати в місті, маючи безперебійне фінансування, як за часів Союзу. Але факт залишається фактом: Віктор Чайка став для Рівного людиною-символом. Символом будівництва, здорового прагматизму, роботи з засуканими рукавами, тієї самої “комуналки”, на якій не надто пропіаришся, але стан якої значною мірою визначає якість життя у конкретному населеному пункті.

А символом самої епохи Віктора Чайки стали троянди у центрі міста. Чисте і впорядковане Рівне — ось найкращий пам'ятник, якого гідна ця непересічна людина. А це вже — від кожного з нас залежить.

Віктор Чайка у публікаціях OGO.ua:

Чим вам запам’ятався Віктор Чайка? [ОПИТУВАННЯ]
Рівнелюб — Віктор ЧАЙКА
Віктор Чайка: Кого потрібно, нагинаю
Віктор Чайка: “Це сльози, а не гроші”
Чайка наступає на нелегалів
Проблеми не дають Чайці спати
Чайка “воюватиме” з таксистами
Віктор Чайка: заплатіть, а не обіцяйте!
Віктор Чайка подаватиме у суд на ДАІ
Віктор Чайка дощу не боїться






На правах реклами