Ми у Facebook
26.09.2013, 08:42

"Чорнобильські" квартири у Рівному ділять зі скандалом та судами [+Аудіо]

У Рівному назріває черговий житловий скандал. І хоч чиновники переконують: така ситуація властива всій Україні, проте проблему це не вирішує. Справа у тому, що за рішенням судів квартири з "чорнобильської" черги першими мають отримати ті, хто не входив навіть у першу десятку.
Під час останнього засідання Рівненського міськвиконкому розглядалось питання про розподіл шести квартир, придбаних за кошти державного бюджету, між громадянами, постраждалими внаслідок Чорнобильської катастрофи, які виграли суди.

Де знайти перелік санаторіїв для чорнобильців?

Якщо просто ситуація так, що люди, які значилися у цій "квартирній" черзі далеко за межами першої десятки, подали в суд та виграли його, тобто мають отримати квартири першочергово. А ті ж, хто мав стати нарешті власником житла згідно з чергою, мали б залишитись ні з чим. Ті, хто стояв у списках, першими також звернулись із позовами до суду і, як повідомили на засіданні виконкому члени громадських організацій, що опікуються "чорнобильцями", теж виграли процес.

Така ситуація обурює і самих чорнобильців. Вони навіть приходили на сесію Рівненської міської ради, аби нарешті встановити справедливість. Проте депутати розвели руками: суд — це суд, і його рішення треба виконати. Та радили не квапитись, бо ж "коли ще ті квартири будуть". Проте не минуло й двох місяців, як власне об’єкт спору став реальним. А саме шість придбаних квартир.

Проти того, що квартири слід розподілити, не виступив жоден із членів виконкому. А от кому їх віддати, мали різні пропозиції. Наприклад, член виконкому Андрій Бортнік запропонував розподілити ці квартири між тими, хто виграв у суді, але згідно із чергою. Але, за словами начальника відділу з обліку та розподілу житла Наталії Марщівської, громадська комісія з житлових питань затвердила рішення в тій редакції, яка була подана на розгляд виконкому. Тобто "розподілити серед осіб, по яких прийняте рішення суду". Хто саме отримає квартири — буде вирішуватися на наступному засіданні комісії, переконує пані Наталія.

— Скандал назріває колосальний, — зазначив міський голова Рівного Володимир Хомко. — Те, що зроблено — абсурд. Але є стаття, яка передбачає три роки тюрми за невиконання рішення виконавчої служби. У залі є представники чорнобильців. Я їм казав: подавайте на мене в суд. Буде інше рішення — буду його виконувати. Пишіть у Верховну Раду, хай відмінять пункт закону, але повинно все бути в межах. Мені ті люди, що 60, що один — однакові. Але не виконати рішення виконавчої служби я не можу, кажу наперед.

Рівнянин-ліквідатор Микола Гайбонюк — спогади

На захист чорнобильців виступив і депутат обласної ради Віктор Ольховик, який очолює постійну комісію облради з питань соціальної політики із захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи:

— Це не таке просте питання. Справа не тільки в тому, щоб дати квартиру 166-му, а не першому. Наша область отримала понад 11 мільйонів на наступне житло, і це житло за попередніми домовленостями буде направлено на дітей-інвалідів, захворювання яких пов’язане з аварією на ЧАЕС. І це знову непросте питання. Тому просив би виконком звернутися до Верховного суду, до суду у Рівному та області, аби це питання вирішилося. Адже деякі судді приймають рішення, які принижують права тих 165 людей, які стоять попереду.

Міський голова погодився — рішення Верховного суду прояснило б ситуацію.

— Найкраще рішення було б, аби ви подали на мене і на оце рішення в суд. Він би відмінив його, і я мусив би виконувати це. І на цьому б все закінчилося, — іще раз наголосив мер.

— Багато хто подав апеляції, а за кодексом адміністративного судочинства, якщо апеляція подана, то дія рішення суду по цій справі призупиняється до вирішення апеляції, — зазначив голова громадського об’єднання "Чорнобильське віче" Олександр Савчук. — Тому прошу вас таки дописати "згідно з чергою". А далі вирішувати на наступній комісії.
За словами чиновників, за роз’ясненням вже зверталися в Мін’юст, який і мав би пояснити, як діяти. Адже подібна ситуація з житлом виникає вже не вперше. Проте відповіді так і не отримали...

Врешті, члени виконкому таки затвердили рішення у тій редакції, в якій і було подано на розгляд виконкому. Тобто про те, що квартири розподілять. Між ким саме — вирішать згодом.

Обговорення питання у залі засідань Рівненського міськвиконкому:






На правах реклами