Ми у Facebook
08.05.2014, 12:06

Україна змінює георгіївську стрічку на червоний мак

Вперше в історії України на офіційних заходах з нагоди річниці закінчення Другої світової війни цього року будуть використовувати не російську, а європейську символіку - зображення червоного маку. Така ідея і графічне втілення стало результатом співпраці Українського інституту національної пам'яті та Національної телекомпанії України.
Розробив новий символ харківський дизайнер Сергій Мішакін, повідомляє MIGnews.com.ua.

Логотип Мішакин розробив за два дні. За основу взяв звичний для Європи символ пам'яті жертв війни - червоний мак.

Ідею для логотипу подав історик, директор Інституту Національної пам'яті Володимир В'ятрович. Він запропонував змістити звичні для офіційної пропаганди акценти. Насамперед, нагадати про Другу світову війну, а не тільки про Велику Вітчизняну. Дизайнер з цим згоден. "Для України війна почалася в 1939 році, а не в 1941-му", - вважає дизайнер.

До Мишакина з пропозицією намалювати логотип, присвячений Другій світовій війні звернувся гендиректор Національної телекомпанії України Зураб Аласанія.

Рівненщина: встановлено режим безпеки на 9 Травня

"Чим старшим я ставав, тим більше я розумів, що війна - це жах і кошмар. Це має бути день пам'яті і скорботи, а не свято перемоги. Тим більше що останнім часом Росія стала використовувати це як елемент пропаганди", - пояснює Аласанія.

Перед 9 травня в Харкові пройде інша акція, присвячена війні, - волонтери роздаватимуть георгіївські стрічки. Акцію в 2005 році запропонувало проводити російське інформагентство "РИА "Новости". Популярний в Росії символ має як імперські, так і радянські корені. На сайті акції можна прочитати про те, що стрічка ордена Святого Георгія першого ступеня складалася з трьох чорних і двох помаранчевих смуг. У 1943 році був заснований орден Слави трьох ступенів. Стрічка ордена мала жовто-чорне забарвлення.

В останні місяці в Україні георгіївська стрічка набула інший символічний відтінок. Після зміни влади в Києві георгіївська стрічка стала символом проросійських протестних акцій в південно-східних регіонах України.



У Рівному День Перемоги відзначили військовим парадом [+Фото]

"Георгіївська стрічка ніяк мене не "чіпляє", ніяких емоцій не викликає. Георгіївська стрічка - вона не про страждання, не про смерть, найголовніше, що є у війні. Всі ці мільйони жертв, мільйони душ георгіївська стрічка НЕ репрезентує", - говорить Мішакин.

"Червоний мак" ляже в основу роликів, які транслюватимуться з 8 по 10 травня українським телебаченням. Вони стануть уособленням головного "меседжу" логотипу - "Ніколи більше". Ці слова ініціатор нового символу і його автор трактують однаково: щоб війна більше ніколи не повторилася.

Український інститут національної пам’яті закликає медіа та громадськість використовувати червоний мак як український символ традиційних відзначень перемоги над нацизмом та завершення Другої світової війни Європі.

Як повідомляв OGO.ua, у Рівному День Перемоги вирішили відзначати без параду.





На правах реклами