Ми у Facebook
01.06.2014, 00:02

«Ранкова кава»: податковий консультант Олена Хотенко - про бізнес і... довіру [+Відео]

У новому випуску програми “Ранкова кава”, де ми спілкуємося з відомими, цікавими, активними та успішними людьми Рівного та Рівненщини, податковий консультант, приватний підприємець Олена ХОТЕНКО поділилась думками про умови роботи бізнесу після Майдану та про необхідні реформи у сфері оподаткування.
- Пані Олено, тема податків, фінансів загалом хвилює людей завжди. Протест на Майдані активно підтримували, зокрема, і підприємці, які чекали змін у системі оподаткування та веденні бізнесу загалом. Як ви гадаєте, чи відбулися за цей час хоч якісь зміни? Адже ми говоримо про те, що прийшла нова влада, але чи зробила вона кроки, щоб задовольнити вимоги людей в цій сфері?

- Для того, щоб відбувалися зміни, потрібно, щоб пройшли певні процеси. На жаль, процесів зараз ніяких не відбувається, окрім того, що іде боротьба за владу та за крісла. Реальних змін не відбувається, а для їх втілення потрібно, щоб у головах людей відбулися зміни.

Будь-яка зміна, будь-яка реформа, яка б вона хороша не була, які б очікування на неї не покладали, якщо її не сприймають і до неї немає довіри, то вона швидко не зможе піти. На жаль, за часи незалежності України у нас реальних реформ не було. Ми про них постійно говоримо, це паперові реформи, які не втілюються у життя. Змін, на жаль, на цей момент не відбулося і якщо все так і далі буде продовжуватися, то ніяких змін і не відбудеться. Але я вірю в те, що зміни все ж відбудуться, бо якщо Майдан здобув перемогу, то ми повинні використати цей шанс.

Новий випуск програми «Ранкова кава»: гість лікар-уролог Лілія Трифонюк [Фото+Відео]


- А як на вашу думку, чому ж реформи не відбуваються, адже чимало керівників змінилося?

- Проблема в тому, що на своїх місцях залишилося чимало людей з системи Януковича, які тримаються за свої крісла. Вони кричали про те, коли цей Майдан розгонять, і засуджували політику Януковича, адже він не так жорстко проводив свою політику. Зараз ці люди різко стали патріотами, повісили прапори України і хочуть показати усім, що вони суперпатріоти. Дехто сховав портрети Януковича і став ревним прихильником ідей Майдану. Звісно, змінили керівників, поставили хороших людей губернаторами, начальниками інспекцій, але хто залишився з ними? Перша особа — це особа публічна, її завдання створювати напрямки, концепції, але не працювати безпосередньо з бінесом. Напряму з підприємцями працюють заступники та начальники інспекцій. Ми не бачимо міністрів, але зустрічаємося з тими, хто до нас ближче. З великою повагою ставлюся до новопризначеного начальника податкової інспекції Рівненщини, але поряд працюють ті самі люди, які шість-сім років використовували і контролювали схеми Януковича, Арбузова, Клименка. Дивлячись на таких людей, я думаю про те, чи можу я довіряти органу податкової інспекції?!




- Тобто ви хочете сказати, що потрібно провести люстрацію всіх працівників?

- Зараз слово “люстрація” викликає багато у кого неоднозначні відчуття. У мене воно теж викликає двоякість та сумніви. Але те, що потрібно провести “чистку”, то це безумовно. Я не хочу сказати, що потрібно просто прибрати всіх. Треба глянути, чим людина займалася, який у неї імідж, як до тебе відноситься бізнес, що ти робив у ці роки. Якщо ти впродовж цього часу супроводжував схеми Клименка, корупційні схеми, завдяки яким по 1,5 млрд доларів йшли людям у кишені та руйнували нашу економіку, то таких людей треба безумовно знімати з посад. Адже саме через них виникає враження, що нічого не змінилося. Нічого не зміниться до того часу, поки не зміниться свідомість, мислення людей, а ми можемо з впевненістю говорити, що Майдан змінив нашу свідомість. Але Майдан, на жаль, не добрався до всіх тих, хто не були прихильниками Майдану, а зараз просто змінили шапку. Дехто каже, що від цього рухне професіоналізм, насправді ж нічого не рухне. Завдяки цьому розпадеться нарешті система і ми позбавимося тих, хто гальмує наш процес розвитку. Довіри не буде до того часу, поки не зміняться не тільки ключові обличчя, а й головні виконавці. Ті, хто підривали економіку, повинні піти. Вони не мають морального права далі працювати.


«Ранкова кава»: розмова про вищу освіту за кордоном з Лесею Матушевською [Фото+Відео]


- Багато нині говорять про те, що потрібно давати дорогу молодим. Як ви гадаєте: нині потрібні досвідчені чи все ж такі молоді та амбітні, які могли б замінити тих, хто працювали у системі Януковича?

- Професіоналізм — він завжди професіоналізм. Повинен іти процес “очищення” саме з ментальності людей. Я можу бути професіоналом, але я тримаюся за крісло і боюся всього нового, то виникає питання: чи потрібна така людина. Тут не стоїть питання: чи потрібні усі старші чи молоді, тут саме питання у професіоналізмі та бажанні вдосконалюватися. Це повинні бути головні принципи, за якими варто підбирати людей. Я прийшла двадцять років тому на роботу і не вміла вмикати навіть комп'ютер, але на співбесіді я говорила, що я все знаю, все можу, все вмію. Я починала з того, що робила ксерокопії, а дослужилася до заступника голови Державної податкової адміністрації в Автономній республіці Крим. Так і про кожного можна сказати. Якщо людина роками працює, але нічого не хоче змінювати, то така людина точно не потрібна.


- Пригадуючи події 2010 року, коли було прийнято новий Податковий кодекс, зауважу, що підприємці теж вийшли на так званий “податковий Майдан” і виступали проти цього документу. Як ви думаєте, які поправки до нього потрібно внести чи взагалі його краще скасувати і напрацювати новий?

- Податковий кодекс зараз зовсім не такий, яким він повинен бути. Тоді, у 2010 році, всі обговорення йшли формально, “у приказному порядку”, і кодекс не був прийнятий у тому фоматі, в якому він повинен був бути прийнятий. Зараз він не вирішує питань, які існують в державі. Але проблема нашої держави навіть не у Податковому кодексі. Зараз найбільш проблемний податок — це на наші доходи і зараз багато говорять про пенсійну реформу, та збільшення пенсійного віку — це не реформа. У нас в країні податок, що пов'язаний з пенсійним забезпеченням, — від 30 до 40 %. Тобто на кожну вашу тисячу ви платите 400 гривень: частину ви, а частину ваш роботодавець. Врахуйте, що у нас ще є діти, інваліди, сироти і три види пенсій. На сьогодні один працюючий повинен утримувати двох непрацюючих. Говорити про те, що ми піднімемо пенсії - то працююче населення почне протестувати. За даними 2013 року, у нас дефіцит бюджету складав 79 млрд доларів, з яких Пенсійний фонд займає велику частину. А якщо врахувати ще й процес старіння нації та демографічну кризу, то ми можемо говорити про те, що жодна реформа не вирішить питання, якщо вона не буде іти за трьома напрямками: частину повинна взяти на себе держава, а частину відповідальності за нас і наших дітей ми повинні взяти самі. Про це дуже часто соромляться говорити, бо це непопулярне рішення, але його потрібно буде прийняти. Шляхи виходу є, але проблема в тому, що у нас немає фінансової культури, фінансової грамотності.


"Ранкова кава": гість Ольга Лук'янова [Фото+Відео]


- А який вихід із цієї ситуації бачите ви?

- Вихід є, я підтримую те, що Євросоюз дає нам кошти, і головне, що ці кошти йдуть на те, щоб покрити соціальні програми. Як я це бачу, повинні бути три форми пенсійного забезпечення — соціальна державна, державне страхування та недержавне страхування. На щастя, зараз вже про це почали говорити. Я вважаю, що про фінансову грамотність треба говорити, я давно вже цим займаюся і можу з впевненістю сказати, що багатьом людям мені вдалося допомогти. Надаю консультації людям і радію з того, що завдяки цим консультаціям люди покращують своє матеріальне благополуччя.


- Якщо говорити про Рівненщину, то яка ситуація в області складається нині? Як почуває себе нині бізнес Рівненщини?

- Поки власне нічого не змінилося, проблема навіть не в податках, а у їх адмініструванні. Система адміністрування жахлива, її треба змінювати. Підход до ведення бізнесу жахливий, і це теж треба змінювати. Тиск на бізнес полягає у складній системі оподаткування, адже вона дуже важка. Податковий кодекс не полегшив і не пояснив систему сплати податків. Підприємець повинен знати і розуміти, куди він вкладає гроші, куди вони потім йдуть і яка відповідальність буде, якщо він не буде їх сплачувати. У Податковому кодексі навіть спеціалісту важко розібратися, не те що простій людині, яка в тому не є фахівцем. Є багато двоякого тлумачення, потрібно багато чого пояснювати і читати коментарі.

Зараз ми, підприємці Рівненщини, напрацьовуємо проекти змін у законі. У кожного є пропозиції що і як змінити. Ми всі ідеї зберемо і представимо в обласній державній адмністрації, в обласній податковій службі для того, щоб вони від підприємців Рівненщини могли звертатися в інші, вищі інституції.

Підприємці готові платити податки, але вони хочуть мати впевненість в тому, куди саме підуть їх кошти. Вони не проти сплачувати державі, аби знати, що вони підуть на вчителів, пенсіонерів, дітей. Люди нині дуже відповідальні, але їх часто обманювали, тому сформувалася недовіра. Реформа піде, якщо буде діалог та довіра: довіра між підприємцями, між підприємцем та податковою. Якщо буде звітність по державних виплатах, куди і на що пішли гроші, тоді зміни можливо буде втілити у життя.

Партнер проекту "Ранкова кава" - ресторація "Шкварочка"





На правах реклами