Ми у Facebook
26.06.2014, 10:50

Народні методи боротьби з колорадським жуком [+ПОРАДИ]

Боротися з колорадським жуком потрібно, інакше від картопляних кущів залишаться одні обгризені стебла, і врожаю вам вже не бачити. Зазвичай знищують смугастих шкідників хімічними засобами, але якщо не хочеться отруювати свій урожай, можна боротися з колорадським жуком і без хімії.
Я вирощую картоплю вже більше 20 років. І кожного року постає питання: яким чином позбутися жуків? Намагаюсь застосовувати різні способи та засоби, тому що один і той самий спосіб може добре проявити себе в одному місці, але не спрацювати в інших умовах. Хімічні препарати застосовую лише в крайньому випадку, коли інші засоби боротьби не допомагають.

Способів насправді дуже багато, то ж можете знайти більш зручний та оптимальний для себе.



Достатньо ефективним залишається давній спосіб боротьби – ручний збір жуків і механічне знищення личинок.

Але можна зробити листя картоплі «несмачними» для колорадського жука. Для цього потрібно обприскати картоплю настоями або відварами рослин.

Настій листя тополі. Піввідра листя тополі прокип’ятити в 10 л води 15 хвилин і потім настоювати З-4 дні. Після обробки цим розчином жуки зникають на тривалий період.

Настій хрінниці. Рослина має неприємний запах, росте біля доріг. Нарвати відро хрінниці, додати 2-3 пачки махорки, залити окропом і прокип’ятити. Дати настоятися 2-3 доби, процідити. Бризкати віником або обприскувачем. Настій хрінниці знищує не тільки дорослих жуків, а й личинки.



Відвар гострого перцю. 100 г гіркого стручкового перцю (можна меленого) залийте 10 л води, прокип’ятіть 1-2 години. Дайте настоятися кілька годин. Додайте половинку господарського мила, розведеного у воді, та обприскуйте рослини.

Як вберегти помідори від фітофтори: поради рівненським городникам

Настій чистотілу. Відро подрібненої трави чистотілу залийте окропом, настоюйте 1 добу, додайте 1/2 куска господарського мила, розведеного у воді, і раз на тиждень обприскуйте картоплю.



Настій полину. Травою полину наповніть третину відра, залийте водою, настоюйте кілька днів і обприскуйте кущі картоплі.

Настій полину з попелом. Подрібнену траву полину (200 г) та склянку попелу залийте 5 л гарячої води, настоюйте 2-3 години, процідіть, додайте 50 г господарського мила, розведеного у воді, та обприскуйте рослини.



Як правильно проріджувати буряки: поради рівненським городникам

Поради:

- Рослинними препаратами краще обприскувати у вечірній час, тому що на сонці вони швидко втрачають свої властивості.
- Варто пам’ятати, що комахи час від часу йдуть в ґрунт, тим самим рятуючись від отрути. Тому, щоб досягти результату, обробку потрібно повторювати через 15 днів по мірі необхідності.
- Останннє обприскуванння проводити не пізніше, ніж за 20 днів до збору урожаю.

Можливо, ви знаєте й інші ефективні народні методи боротьби з колорадським жуком? Тоді залишайте свої поради у коментарях до статті - мені та іншим читачам буде цікаво!

Гарного врожаю!





На правах реклами