Ми у Facebook
14.08.2017, 08:10

14 серпня - свято Медового Спаса

14 серпня, у перший день Успінського посту, православні християни святкують празник Маковія (Першого Спаса медового) – день семи мучеників Маковеїв.
У народі це свято називають Перший Спас (Медовий, Маковея, Спас на воді).

У цього свята кілька назв невипадково, бо і свят кілька. Спас (скорочена форма від слова Спаситель, Ісус Христос) — це три літні свята, присвячені Христу. Саме 14 серпня православні відзначають свято винесення чесних древ животворящого хреста Господнього, або свято Всемилостивого Спаса та Пресвятої Богородиці. Нагадаємо, що це свято прийшло до нас з Візантії, де було встановлене ще в ІХ ст. За допомогою хреста освячували воду, щоб вона ставала чистішою та щоб йшли дощі в спеку.

Рівняни святкують Маковія (ФОТОРЕПОРТАЖ)

За давнім звичаєм, на Медовий Спас віруючі приносять у храми мед для освячення. Традиція ця пов'язана зі стародавньою настановою — перший урожай приносити Богові і лише після цього споживати самим.

Три рецепти смачної випічки на Маковія

Народні прикмети
У народному календарі 14 серпня - Перший Спас. Перший Спас - Медовий, другий - Яблучний, третій - Спожинки. Перший, Медовий, Спас називали ще мокрий, Маккавей.

Для селянина цей день - велике свято. «На першого Спаса і жебрак медку спробує».

Проводи літа. Зі Спаса починаються холодні роси, вважали: "З першого Спаса і роси гарні", тобто нешкідливі, але "У Спаса все в запасі: і дощ, і відро, і сіра погода".

14 серпня - солодкий празник Маковія

Кажуть, нібито з цього дня бджоли перестають виробляти мед: бджола перестає носити медовий хабар.

Відцвітають троянди. Почався відліт перших ластівок і стрижів. З'являються зграї граків і шпаків.

За старих часів примітили: якщо дощ у цей день, то мало пожеж буває.





На правах реклами