Три рецепти смачної випічки на Маковія
Прості коржики з маком
Для макової заправки: півтори склянки маку, 2 літри холодної кип`яченої води, півсклянки цукру.
Для коржиків: 5 склянок борошна, 1 яйце, півтори склянки кислого молока (сироватки або води, або ж довільна суміш сметани, кефіру з водою), 1-2 столові ложки цукру, 1 чайна ложка солі, 1 чайна ложка соди.
1. За дві-три години до випікання коржиків приготуйте макову заправку. Промийте й залийте крутим окропом мак. Дайте йому постояти. Зцідіть воду, розітріть мак макогоном (дерев`яною товкачкою), додайте цукор і залийте холодною кип`яченою водою.
2. У борошно всипте сіль, цукор і соду, додайте яйця, влийте кисле молоко (воду), вимішайте тісто, розкачайте, посипаючи борошном, товщиною до 1 см.
3. Покладіть тісто на лист для випікання і ножем зробіть надрізи у вигляді клітинок 5х5 см, потім проколіть кожну клітинку у декількох місцях виделкою. Випікайте 10-15 хвилин.
4. Ще теплий корж розламайте на квадратики, складіть їх на блюдо, щедро полийте солодкою маковою заправкою і подавайте до столу.
Рецепт на свята і будні: Тістечка з маком
Пляцок с маком та медом
На 3 яйця: півсклянки молока, півчайної ложки солі, 1 неповна склянка цукру-піску, 1 пакетик ваніліну або ванільного цукру, півсклянки рафінованої олії або 100 г вершкового масла, 2 склянки борошна вищого сорту, півпачки розпушувача для печива (або 1 чайна ложка соди, погашеної оцтом чи лимонною кислотою), півсклянки маку, 2 столові ложки рідкого меду.
1. Розітріть яйця з цукром, поки маса не побіліє і не розчиниться цукор. Додайте сіль та ванілін. Поступово долийте молоко кімнатної температури та олію чи розтоплене масло.
2. В іншому посуді змішайте просіяне борошно, розрихлювач і сухий мак.
3. З`єднайте борошно з молочно-яєчною масою, вимішайте. Викладіть тісто у змащену олією і посипану борошном тортівницю або металеве деко.
4. Випікайте у добре розігрітій духовці при температурі 180 градусів 30-35 хвилин. Готовність перевірте зубочисткою чи тонким ножем (при вийманні вони мають бути сухі). 5. Вийміть з духовки. Прямо у формі ще гарячий пляцок полийте тонкою цівкою рідким медом. Дайте вистигнути, наріжте квадратами або ромбами. Зверху посипте тертими волоськими горіхами або прикрасьте ягодами малини та ожини.
Лимонно-макові кексики
1 яйце, 1 склянка борошна, півсклянки молока, півсклянки цукрової пудри, цедра половини великого лимона, 1-2 столові ложки маку, 50 г розтопленого вершкового масла (або 1 столова ложка сметани і 1 столова ложка олії), дрібка солі, 1 чайна ложка розрихлювача для печива.
Яйце збийте з молоком та цукром (вручну або у блендері). Борошно змішайте з розрихлювачем та дрібкою солі. З`єднайте все разом, додайте розтоплене масло, мак і цедру. Все швидко вимішайте до однорідної маси. Наповніть нею силіконові або паперові формочки для кексиків (не до кінця, а на дві третини). Можна використати металеві формочки-«кошики», але їх треба змастити жиром і посипати борошном. Випікайте при температурі 180 градусів 10 хвилин.
Фото: wday.ru

корж, горіхи, мак, мед, пляцки, печиво, Медовий Спас, Маковій
Рівненський кримець Джан про роки роботи на межі життя і смерті

Його називають «Джан». Це позивний, але й водночас відголосок дому — Криму, який йому довелось покинути ще у 2014-му. Справжнє ім’я – Богдан Базильчук. Він народився в Джанкої, а коли Росія анексувала Крим, вже тоді зрозумів: це лише початок.
переглядів: 191
«Мама сказала: не бійся – ти зможеш»: хто і чому стають донорами в Рівному

Коли третьокурсниця Катерина Круглик вперше наважилася стати доноркою, у неї було багато запитань і трохи страху. Вона зателефонувала мамі.
переглядів: 256
У Рівному стартує кіноклуб “КіноSpace” — перегляд фільмів 90-х у молодіжному просторі “НОТА”

На час літніх канікул у молодіжному просторі “НОТА”, що діє при Рівненській обласній бібліотеці для молоді (вул. Київська, 18), запускається кіноклуб “КіноSpace”. Ініціатива передбачає перегляд культових стрічок 1990-х років у дружній атмосфері.
переглядів: 281
Історія бійця ТрО з Рівненщини, який після поранення знову тримає в руках інструмент — і лінію фронту

Коли почалась повномасштабна війна, Василю не треба було пояснювати, що робити. У 2022-му він уже був не новачком у війні — за плечима мав Афганістан. У 80-х війна його змінила. Але не зламала. І саме тому, коли 24 лютого 2022 року знову розірвалась тиша — він не чекав повістки. Він прийшов сам.
переглядів: 280
Рівненський “Олімп” — чемпіон ДЮФЛ РОАФ серед гравців U-10

У наймолодшій віковій категорії Дитячо-юнацької футбольної ліги Рівненської області (ДЮФЛ РОАФ) визначили чемпіонів. Переможцем у категорії U-10 стала команда “Олімп” із Рівного.
переглядів: 281