Ми у Facebook
28.08.2014, 15:33

Помер депутат Рівненської обласної ради

Помер депутат Рівненської обласної ради, багаторічний керівник ДП «Дослідне господарство «Тучинське», Зінчук Микола Пилипович.
Зінчук Микола Пилипо­вич народився 11 квітня 1928 року в с.Сухава Володавського повіту Люблінського воєводства, Польща. У червні 1946 року внаслідок операції «Вісла» змушений був зі всією сім'єю переїхати на терито­рію України (депортація українців з Холмщини).

У 1954 році закінчив Львівський зооветеринарний інститут за спеціальністю «ветеринарний лікар».

З 1954 року працював у Тучині головним ветеринарним лікарем району, завідуючим Тучинської ветеринарної дільниці, старшим і головним ветеринарним лікарем елітно-насінницького радгоспу «Тучинський», з 1971 року – по 2011 рік - незмінний його директор.

Під керівництвом М. Зінчука радгосп збільшив виробництво продукції у 3,7 рази за що впродовж 1975–1990 рр. радгосп 8 разів здобував перемогу у Всесоюзному соціалістичному змаганні, нагороджувався Перехідним червоним прапором ЦК КПРС, Ради Міністрів СРСР, ВЦРПС і ЦК ВЛКСМ, 6 разів заносився на всесоюзну дошку пошани, на дошку пошани ВДНГ СРСР.



Центр Рівного перекриють на годину, щоб допомогти військовим у зоні АТО

Починаючи з 1972 р. господарство за власні кошти побудувало 220 квартир з усіма вигода­ми, школу на 720 місць, поліклініку, лікарню, аптеку, літній кінотеатр, сільські клуби, кафе, проклало у свої села дороги з твердим покриттям, газифікувало Тучин, Полівці, Микулин, Дроздів, протягнувши га­зопроводи загальною довжиною 65 км, звело 5 ферм, реммайстерню, гараж, мехтік, їдальню та ін. До 1990 р. радгосп був одним із найкращих агроформувань СРСР. На його базі проходили тримісячне стажування керівники і спеціалісти сільгосппідприємств Польщі, Чехословаччини, Болгарії, тут проводилися всесоюзні, республіканські, обласні семінари з ефективного використання гектара землі та запровадження новітніх технологій у рослинництві і тваринництві. Виробничі досяг­нення радгоспу широко висвітлювались у польських, чехословацьких і болгарських ЗМІ, відповідній літературі цих країн, наукових працях тощо. У 2003 р. досвід «ДГ «Тучинське» визнано моделлю ефективного господарювання в сучасних умовах.

Микола Зінчук — автор надранньої технології вирощування картоплі, півпарової обробки ґрунту для сівби цукрових буряків із застосуванням сидератів хрестоцвітих культур, інтенсивної технології використання культурних пасовищ, що забезпечують вихід з гектара по 150 і більше центнерів кормових одиниць, співавтор розробки і впровадження у виробництво нової комплексної технології вирощування кукурудзи на зерно і силос.

Микола Пилипович реалізував себе не лише, як організатор агропромислового виробництва, а й як науковець. За життя випустив та опублікував понад 100 книг, посібників, рекомендацій, статей у наукових журналах, газетах. У 1977 році став лауреатом Державної премії України в галузі науки і техніки, у 1985 році нагороджений зіркою Героя Соціалістичної Праці, у 1988 році отримав звання «Заслужений працівник сільського господарства УРСР», з 2002 року - почесний член УААН Відділення регіональних центрів наукового забезпечення агропромислового виробництва, почесний доктор Львівського університету ветеринарної медицини (2008), нагороджений орденами Трудового Червоного Прапора (1971), Жовтневої Революції (1973), «Знаком Пошани» (1976), Леніна (1981, 1985), «За заслуги» ІІІ (1998), ІІ (2003), І (2008) ступенів, також нагороджений трьома урядовими медалями, чотирма медалями ВДНГ СРСР.

У Рівному стане тепло, коли скаже Київ

Все життя Микола Пилипович займав активну позицію щодо соціальної захищеності селян і соціального розвитку населених пунктів, що розташовані на території ДГ «Тучинське». Виступив фундатором щорічної премії кращому виробничнику господарства (1973), ініці­атором спонсорської допомоги тучинським школі-інтернату, дитсадку, лікарні, дітям-сиротам, пенсіонерам, учасникам та інвалідам війни, учасникам бойових дій, одиноким. За його ініціативи та сприяння на кіностудії «Укртелефільм» відзнята стрічка «Заходьте до їхньої хати» (1988), де порушено проблему соціальної несправедливості держчиновників у ставленні до життя тучинських пенсіонерів, престарілих, учасників Великої Вітчизняної ві­йни, а також акцентовано увагу на привласненні державою прибутків господарства.

Зінчук М.П. також займав активну громадянську позицію, від 1997 р. — член політради Аграрної партії України (нині — Народна партія). Обраний в Рівненську обласну раду VI скликання по багатомандатному виборчому округу від Народної Партії.






На правах реклами

Нерухомість


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ

Останні новини