Ми у Facebook
12.10.2014, 21:46

“Свободу” не спинити - Сергій Рибачок

Коли після втечі Януковича стало очевидно, що в Україні — нова влада, а, відтак, і на Рівненщині буде інший голова облдержадміністрації, прізвище Сергія Рибачка навряд чи часто фігурувало у відповідних політичних прогнозах.

Багато хто з журналістів, дізнавшись про указ в.о. Президента щодо призначення нового очільника Рівненщини, почав шукати в “Гуглі” бодай фото Сергія Рибачка. Пригадується, фотографій тоді було доступно дві чи три... Більш обізнаними виявились ті, хто стикався з Сергієм Леонідовичем у стінах Національного університету “Острозька академія”, випускником та викладачем якого він є. Дехто пригадав і зустрічі з ним як з помічником-консультантом народного депутата України Олега Осуховського. В останньому факті й криється секрет призначення Сергія Рибачка: за негласним розподілом квот серед колишніх опозиційних, а нині провладних партій, Рівненщина відійшла “Свободі”, і голос Олега Осуховського багато важив при визначенні кандидатури нового керівника облдержадміністрації.

Олексій Кособуцький - політик, який говорить непопулярні речі

Представляти новопризначеного очільника області до Рівного приїхав також “свободівець” – віце-прем'єр Олександр Сич. Але за кілька годин до того відбулась своєрідна “духовна інавгурація” Сергія Рибачка – пройшла вона у тій самій Острозькій академії, у стінах студентсько-викладацького храму преподобного Федора Острозького.

На посаді голови Рівненської облдержадміністрації Сергій Рибачок здивував. Як мінімум – тим, що для багатьох він не вписався у наперед заготовлений у голові стереотип типового “свободівця”, виявившись не радикалом, а достатньо поміркованою, зваженою людиною. Відчувається і те, що викладацький профіль Сергія Леонідовича — політологія: очільник області розуміє, що політичні процеси – набагато складніші й багатозначніші, ніж риторика Народних віч. (Чисто з політологічної точки зору голова ОДА зміг пояснити і доволі відчутну кількість “свободівців”, призначених на керівні посади після його приходу — мовляв, це ж європейська практика, коли певна партія бере на себе відповідальність за стан справ, а оцінку їй дадуть виборці шляхом голосування).

Юрій Кічатий - сильний українець

Вдруге Сергій Рибачок здивував тим, що втримався на посаді після обрання нового Президента. Адже багато хто очікував, що працювати йому — від сили днів сто. Так, Петро Порошенко не змінив усіх голів ОДА. Але багатьох — таки змінив. Рівненщини в цьому переліку немає. Можна, звісно, говорити про негласну домовленість зі “Свободою” щодо збереження на посадах їхніх представників у західних областях. Але, приміром, “свободівку” Ірину Сех з посади губернатора Львівщини Президент таки звільнив. Доцільніше, певно, все ж говорити і про те, що Сергій Рибачок, попри відсутність досвіду роботи на керівних посадах в органах виконавчої влади, достатньо швидко опанував ситуацію, зумів вибудувати стосунки з ключовими групами впливу і “вписався” в політичний ландшафт Рівненщини.

Третє, чим, можливо, також декого здивував Сергій Рибачок — те, що він не пішов у народні депутати. Зате заявив про готовність балотуватись наступного року до Рівненської обласної ради. Не виключено, що в разі проведення до того часу реформи місцевого самоврядування, яка передбачатиме, що ключовою в області стане посада голови облвиконкому, якого обиратимуть депутати облради, Сергій Леонідович претендуватиме на це крісло.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ