Ми у Facebook
06.01.2015, 18:40

Рецепти різдвяного гусака – для рівненських господинь

Різдвяний гусак - традиційна святкова страва на Різдво у багатьох країнах. Звичай подавати гусака на Різдво йде корінням в католицьку традицію поїдання гусака в день святого Мартіна - 11 листопада, до початку різдвяного посту.

Жіночий Клуб пропонує рівненським господиням декілька рецептів приготування різдвяного гусака.

Згідно з легендою, на Різдво 1588 англійська королева Єлизавета I якраз смакувала смаженим гусаком, коли їй повідомили про розгром Непереможної армади Філіпа II Іспанського. На радощах вона визнала смаженого гусака сприятливим знаменням і оголосила його різдвяним блюдом. Пізніше звичай поширився на континентальну Європу, хоча в самій Великобританії гусака на Різдво вже замінила індичка. Підтримують цю традицію й в Україні.

Оригінальна страва до святкового столу від Тетяни Данилової

Підготовка тушки
Тушку потрібно почистити, при необхідності обпалити, добре промити, обсушити. Гусака слід попередньо замаринувати. Можна обробити тушку наборами для гриля, соусами для запікання птиці, соєвим соусом, медовим, сіллю та перцем, сумішшю з гірчиці та майонезу, перекласти шматочками лимону та влити всередину сухе вино, начинити яблуками. Потім залишити на 10-12 годин у холодному місці, щоб тушка добре просочилася.

Випікання
Гусака треба запікати до тих пір, поки весь жир не витопиться, але не більше, інакше м'ясо не буде соковитим. Час - 2,5-3 години. Щоб крильця і лапки під час приготування не згоріли, їх можна обмотати фольгою, а потім, незадовго до повної готовності птиці, фольгу зняти. Не хочете клопоту – готуйте гусака у харчовому пакеті.

Під час випікання гусака потрібно якомога частіше поливати соком, що виділяється. Щоб перевірити готовність, м’ясо можна проколоти в декількох місцях гострим ножем. Якщо сік буде прозорим, отже, птах готовий.

Начинки

Окрім яблучної начинки дуже популярні начинки з різних каш на ваш смак. Це можуть бути рис, гречка, пшоно або їхня суміш. Попередньо кашу готують до напівготовності. До неї можна додавати розмочені сухофрукти, гриби, гусячі тельбухи (печінку, серце, шлунок). Фарш перемішуємо та приправляємо за смаком сіллю та перцем.

Легкий десерт від Ольги Лук’янової

Обережно, намагаючись не порвати, підняти по краях розрізу шкіру гусака і за допомогою ложки укласти всередину фарш. Опустити шкіру і руками розподілити начинку так, щоб вона займала якомога більшу поверхню. Далі перетворюємося у швачку – зашиваємо розріз частими стібками, щоби сховати усю начинку.

У нас сьогодні кілька смачних рецептів старовинної слов’янської кухні.

Варіант № 1

Зачистити гусака абсолютно так само, як це роблять з куркою, і, відокремивши зайвий жир, підсушити, натерти зовні і всередині сіллю, кмином і трохи перцем. Поруч із тушкою викладіть четвертинками яблука. Засмажити на деку, змастивши маслом, підлив ложки 2-3 води і поливаючи часто соусом з гусака. Подати з яблуками, які тушкувати на деку разом з гусаком.

Варіант № 2

У соус від гусака, знявши з нього зайвий жир, підлити 2-3 ложки води, 2 ложки вершків, закип'ятити та заправити відварену кашу. Разом із гусаком можна підсмажити кілька цибулин для смаку

Варіант № 3

Щоб зробити гусака з капустою, 2 склянки шинкованої кислої капусти сполоснути водою, вичавити, додати 50 мл олії, підсмажити з ½ порізаної цибулини та тушкувати в горщику під кришкою. Коли гусак засмажиться, зняти з соусу зайвий жир та додати до капусти.

Варіант № 4

Якщо ви побоюєтеся, що гусак, якого ви задумали приготувати до свята, добре не засмажиться і залишиться жорстким, можна спочатку відварити його у воді (години 3), а потім вже запекти до скоринки.

До такого гусака наші предки подавали картоплю з грибним соусом. Зварити окремо 500 г картоплі в невеликій кількості води з 2-3 сушеними вимитими грибами. Коли гриби будуть готові, вийняти їх, дрібно нашаткувати. Ложку борошна підсмажити з ложкою масла, розвести грибним бульйоном, прокип'ятити, покласти в нього нарізані гриби і ще раз прокип'ятити з картоплею, додавши ½ склянки сметани.

Перед подачею розрізати гусака на порційні шматки, викласти на блюдо разом з гарніром на ваш смак.

Жіночий Клуб бажає Веселого та смачного Різдва!

Як Новий рік допоможе схуднути: 5 порад рівнянкам від Жіночого Клубу

Посмішка дня

Гусак, який не потрапив на різдвяний стіл

Цю історію розповів товариш мого чоловіка. Поїхав він якось до родичів у глуxе село. Після гарного гостювання настав час від'їзду. Щедрі господарі, природно, починають набивати баули сільськими подарунками: варення, соління і т. д. Але один гостинець був, м'яко кажучи, не зовсім звичайним. Не можна ж відпустити міського родича без свіжого, екологічно чистого м'яса, але довезти йолго потягом, хоч і взимку, у першоданому вигляді не уявлялося можливим.

Тому багато сільських мешканців дають своїм міським родичам м'ясо ...в живому вигляді, мовляв, приїдеш, організуєш собі свіжатинку. Загалом, здивованому гостю вручили клітку зі здоровенним гусаком. Подорож в переповненому потязі з купою сумок і гусаком на руках - сама по собі пригода. Дитячі екскурсії до пташки з усього потягу, її годування, прибирання клітки дадуть вам незабутні враження. Але, сам того не помітивши, обдарований родичами гість, прив’язався до свого підопічного і зрозумів, що гусак на його різдвяний стіл не потрапить.

Гусак Гоша (зрозуміло, що «гостинцю» дали ім’я!) залишився живий і навіть зайняв у серцях членів сім'ї немаленьку площу. Як собаку, його щодня виводили гуляти на повідку. Усі сусіди дуже скоро перестали дивуватися особливому домашньому вихованцеві і звертали на нього уваги не більше, ніж на лавку або дерево біля під'їзду.

Та рапився казус. У одного з сусідів був дог, з яким Гоша раніше не бачився, бо тварин вигулювали в різний час. Якось їм довелося зустрітися. Міський від вух до лап дог побачив, що на нього насувається невідоме чудовисько, розчепіривши крила і грізно шиплячи, не на жарт злякався. Точніше кажучи, картина жахнула його до глибини душі. Нещасна псина спочатку присіла на задні лапи і навалила купу, потім розвернулася, вирвала повідок з рук господаря і, жалібно виючи, кинулася навтьоки. Відтоді гусак став беззаперечним господарем двору!





На правах реклами