Ми у Facebook
19.03.2015, 17:00

Поради: Стерилізація банок в мікрохвильовій печі

Як стерилізувати банки в мікрохвильовій печі, щоб соління і варення простояли довгий час.
Стерилізація банок в мікрохвильовій печі - це дуже ефективний спосіб знищити бактерії і обробити банки для заготовок.

Для початку ретельно огляньте всі банки. На них не повинно бути тріщин і відколів. В іншому випадку, в нагрітій мікрохвильовці вони просто лопнуть. Перед обробкою ємності необхідно ретельно вимити. Для цього використовуйте звичайну харчову соду і промийте їх проточною водою.

З приводу того, можна чи ні стерилізувати порожні банки за допомогою мікрохвиль, ведуться суперечки. Адже, як всім відомо, порожні ємності ставити в СВЧ піч не можна. Проте вихід з цієї ситуації все ж таки є - у мікрохвильовку потрібно разом з банками поміщати додаткову ємність, у яку налита вода. Тільки не забувайте про те, що в СВЧ не можна ставити металеві предмети, тому кришки стерилізують традиційним способом.

Декілька основних способів:

Якщо вам потрібні чисті, але мокрі ємності, наповніть їх приблизно 50 мл води і помістіть в мікрохвильову піч. Якщо ж вам необхідні сухі банки, поставте поруч з ними склянку з водою. Час стерилізації - 2-3 хвилини.

Налийте в банку води приблизно на 1 см, поставте в мікрохвильову піч потужністю 700-800 ват приблизно на 2-3 хвилини. В той час, як вода закипає, банку стерилізує паром. Якщо ви ставите кілька ємностей одночасно, час їх стерилізації необхідно збільшити.

Вимивши банки, не витирайте їх, а мокрими поставте в мікрохвильову піч на максимальну потужність. Тримайте їх там до повного висихання, а на це піде 1-2 хвилини.

Банки, які мають більший розмір, відповідно і стерилізувати потрібно довше.

Дволітрові і трилітрові банки стерилізують на боці, попередньо налив в них воду.

Як стерилізувати банки в мікрохвильовій печі, якщо ви вже заповнили їх фруктами або овочами?

Таку обробку проводити в СВЧ ще простіше. Заповнені банки без кришок залийте сиропом або маринадом. Щоб обертання відбувалося без затримки, рівномірно додайте їх в мікрохвильову піч. Доведіть до кипіння рідину всередині ємностей і стерилізуйте протягом двох хвилин.

Читайте також: Рецепт швидкого консервування березового соку

Можна проводити обробку банок з овочами або фруктами, попередньо налив у них невелику кількість заливки і накривши кришками (скляними). Через 2-3 хвилини стерилізації вийміть банки, заповніть киплячим маринадом або сиропом, а потім швидко закатати. Поставте їх на рушник догори дном, переверніть і приберіть на зберігання після повного охолодження.

Стерилізація банок за допомогою мікрохвиль має безліч переваг. По-перше, процес обробки відбувається дуже швидко. По-друге, в один і той же час можна стерилізувати кілька банок. І, нарешті, по-третє, клімат кімнати в цей момент практично не змінюється. З серйозних мінусів, мабуть, тільки один - високі або трилітрові банки не вміщаються у всі мікрохвильові печі.

Остання порада: не забувайте, що банки після стерилізації гарячі, тому не забувайте взяти прихватку.

Більше корисних порад на порталі ogo.ua у рубриці Дім та Споживач





На правах реклами