Ми у Facebook
27.03.2015, 16:45

Сезон березового соку: 5 цікавих рецептів

Свіжий березовий сік зберігається не більше ніж два дні. Однак ви можете продовжити цей термін, законсервувавши цілющий напій, приготувавши з нього квас, вино і навіть сироп.
Пастеризований березовий сік
Для цього підігрійте сік до 80 градусів, розлийте в стерилізовані банки і закупорте. Після цього поставте банки в гарячу (80–90°) воду на 15-20 хвилин для пастеризації.

Березовий сироп
З березового соку готують також сироп, який згодом можна додавати в напої. Для цього рідину випарюють на повільному вогні при відкритій кришці, поки вміст не загусне до консистенції меду. Потім сироп треба злити в банку і зберігати в холодильнику. 

Рецепт березового квасу
Щоб зберегти березовий сік, з нього готують квас: нагрівають до 35 градусів, додають по 15-20 г дріжджів і 3 родзинки на 1 літр, на смак можна додати лимонну цедру. Після цього банку або пляшку щільно закривають і залишають на 1-2 тижні. Вийде дуже смачний, газований, підбадьорливий напій!

Березовий квас з медом та лимонами
До 10 л березового соку додають сік 4 лимонів, 50 г дріжджів, 30 г меду або цукру, родзинки з розрахунку 2-3 штуки на пляшку. Розлити по пляшках і тримати 1-2 тижні в темному прохолодному місці. Квас може бути готовий вже й через 5 днів, але від того, що він простоїть довше, напій не зіпсується і його можна зберегти на все літо.

Березове вино
Сто років тому з березового соку готували вино. В одному відрі соку розчиняли 200 г цукру й уварювали його на малому вогні на третину, збираючи піну. Потім сік фільтрували через густе сито чи полотно і додавали нарізаний шматочками лимон. Як сік охолоджувався до температури 30-35°С, до нього додавали 1 ложку дріжджів. Коли з'являлася піна, її знімали ложкою, а сік розливали в пляшки, закупорювали, ставили в холодне темне місце. Через 2-3 місяці вино готове до вживання.

Більше рецептів приготування різних напоїв з березового соку та корисних порад щодо використання цілющої "березової сльози" в народній медицині та косметології читайте у "Рівненській газеті" №11 від 12 березня та №13 від 26 березня 2015.

Щоб прочитати онлайн версію останнього номера газети РІВНЕНСЬКА ГАЗЕТА, перейдіть за посиланням

Архів PDF "Рівненської газети" - за посиланням

СТАТТІ ДО ТЕМИ:
На Рівненщині та Волині активно збирають березовий сік
Березовий сік: як, коли і де збирати (+ РЕЦЕПТИ)
Рівняни у соцмережах діляться рецептами приготування березового соку
Рівнянка ділиться своїм рецептом консервування березового соку





На правах реклами