Ми у Facebook
01.04.2015, 20:54

Володимир Процюк: досвідчений фінансист і кризовий менеджер, який вміє приймати непопулярні рішення

Володимир Процюк - заступник генерального директора ТзОВ "Високовольтний союз - РЗВА".
Кризові ситуації наочно показують, хто на що здатний. Одні проявляють свої найкращі риси, інші — відступають перед проблемами. Для досвідченого фінансиста Володимира Процюка таким випробуванням стали минулорічні труднощі на Рівненському заводі високовольтної апаратури, одним із керівників якого він є вже не перший рік. Пан Володимир мужньо витримав голослівні звинувачення політиків, які піарились на проблемах підприємства, прийняв важкі, непопулярні, але потрібні рішення, що дозволили заводу вижити, і нині продовжує втримувати на плаву виробництво, де працює майже півтисячі людей.

У серпні минулого року Рівненський завод високовольтної апаратури постав перед нелегким випробуванням. На той момент підприємство вже зазнало збитків на суму 62 млн гривень. Гостро стояла проблема нерозрахунків за продукцію, відвантажену до Росії. Завод виявився нездатним утримувати таку кількість працюючих. Керівництво РЗВА постало перед необхідністю провести оптимізацію і витрат, і персоналу.

Тим часом активісти окремих політичних партій і громадських організацій спробували використати непросту ситуацію на заводі для власного передвиборчого піару. Володимира Процюка голослівно звинуватили в умисних діях, спрямованих на знищення РЗВА. “Кричалки” мітингувальників вилились у банальний кримінал: у Володимира Процюка вкрали барсетку з документами, грошима та особистими речами. Звернення керівника РЗВА до міліції та прокуратури результатів не дали – речі не знайшли (швидше за все, і не шукали), винних не покарали. “Прикро, що міркування “політичної доцільності”, небажання псувати стосунки з певними угрупованнями стали, на мою думку, визначальними для правоохоронних органів, переваживши необхідність розслідувати звичайний кримінальний злочин і покарати винних”, - резюмує Володимир Андрійович.

Тим часом Володимир Процюк у суворій відповідності з чинним трудовим законодавством провів непопулярну, але вимушену й потрібну для виживання заводу оптимізацію персоналу. Перевірка прокуратури, яка відбулась після гучних виступів активістів, порушень не виявила. А час лише підтвердив, що тодішні важкі рішення були єдино правильними. “Інакше завод був би вже банкрутом”, - говорить нині керівник.

Зараз Володимир Процюк продовжує докладати всіх зусиль, аби тримати завод на рівні беззбитковості. Хоча це й доволі складно — з огляду на нинішні зміни курсу валют. “Працювати стало важче, навіть за вигідними, на перший погляд, контрактами, - пояснює Володимир Андрійович. - Адже для виготовлення продукції потрібні імпортні комплектуючі, які закуповуємо за валюту. А цикл виробництва по окремих виробах сягає 90 днів. Тож, поки замовлення виконується, стрибки курсу долара та євро “з'їдають” прибуток, що прогнозувався на початку”.

Тим не менше, під керівництвом Володимира Процюка Рівненський високовольтний сьогодні виграє тендери, які дозволяють підприємству виживати. Не шикувати, а саме виживати — проте, за нинішніх умов, для 460 працівників підприємства — це надія на завтрашній день, робочі місця і можливість мати певний заробіток. “Зараз покладаємо великі надії на співпрацю з “Енергоатомом”, - ділиться сподіваннями Володимир Процюк. - Якщо вона складатиметься вдало, це дозволить покращити фінансовий стан підприємства”.

Не всіх працюючих, на жаль, вдається нині задіяти у виробничому процесі, тож частину працівників, користуючись ситуацією, спрямували на впорядкування території підприємства. Провели оптимізацію виробничих площ, адже нинішні обсяги виробництва потребують використання меншої їх кількості. А Володимир Процюк, як досвідчений менеджер і фінансист, шукає нові можливості втримати завод “на плаву”, використати й оптимізувати всі наявні резерви, аби виробництво жило і працювало. “Зараз ось плануємо перейти на електричне опалення з використанням лічильників зонного обліку — вночі опалюватиме виробничі площі електрикою, а вдень лише прогріватимемо газом, - ділиться планами Володимир Андрійович. - Це дасть змогу суттєво зменшити витрати на опалення”.

У таких ситуаціях і виявляються якнайкраще професійні якості керівника. Досвідчений топ-менеджер і фінансовий експерт Володимир Процюк з непростими викликами сьогодення справляється гідно. Зрештою, хіба може бути по-іншому в людини з таким солідним професійним досвідом та послужним списком? Буквально за декілька років він пройшов шлях від економіста-аналітика на ТзОВ "Дубноцукорагро" до фінансового директора ТзОВ "РЗВА-Електрик". Згодом зосередився на зовнішньому захисті інтересів підприємства. А паралельно з основною роботою встиг попрацювати фінансовим директором організації, яка займалась будівництвом терміналу “D” у столичному аеропорті “Бориспіль”, і фінансовим консультантом одного з кандидатів на виборах мера Одеси. Професіонали — вони ж потрібні завжди, за будь-яких умов. А в нелегкі для економіки і для держави в цілому часи такі сильні особистості — взагалі на вагу золота.

До теми:

Володимир ПРОЦЮК. Фінансовий експерт високого класу

Володимир Процюк: “Обирав досвід, а гроші прийшли самі”

Керівник РЗВА Володимир Процюк: "Проти мене використовують нову форму рекету"





На правах реклами