Ми у Facebook
09.05.2015, 12:00

День Перемоги в Україні відзначають за новою традицією [+ПОРАДИ]

Департамент інформаційної політики Державного комітету телебачення і радіомовлення України рекомендує підтримати нову традицію відзначення 8-9 травня як днів пам'яті та примирення.
Український інститут національної пам’яті підготував методичні матеріали щодо відзначення Дня пам’яті та примирення та 70-ї річниці Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Зокрема, в них йдеться про переосмислення буремних подій війни, яка забрала понад 56 мільйонів людських життів, у тому числі 10 мільйонів - в Україні.



“Упродовж попередніх 24 років незалежна Україна відзначала 9 травня День Перемоги за усталеним радянським (чи то російським) зразком. Святкування за цим (пост)радянським зразком не відповідали історичній пам’яті українського народу і загальноєвропейським традиціям, призводили до ігнорування трагічних сторінок ІІ світової війни, закріплювали в свідомості культ війни. Результатом цього стало домінування історичних міфів, перманентне протистояння в суспільстві та посилення впливу Російської Федерації на громадське та політичне життя в Україні", - йдеться у методичних матеріалах УІНП.

Завдяки Указу Президента “Про заходи з відзначення у 2015 році 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі та 70-ї річниці завершення Другої світової війни” та Закону “Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років” Україна розпочинає нову традицію святкування 8 та 9 травня в європейському дусі пам’яті та примирення.



Новий зміст відзначення Дня пам’яті та примирення і Дня Перемоги:

1. Переосмислення подій Другої світової війни, руйнування радянських історичних міфів, чесний діалог навколо складних сторінок минулогою

2. Рівне вшанування пам’яті кожного, хто боровся з нацизмом, підкреслення солідарності та бойового братерства усіх Об’єднаних Націй – як держав, так і бездержавних тоді народів (євреїв, українців та ін.)

3. Перенесення акценту з історії військових дій на історії конкретних людей, а відтак відмову від святкування на користь вшанування.

Символ  відзначення Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги — червоний мак.

Гасло “1939-1945. Пам’ятаємо. Перемагаємо”.



Довідка:
22 листопада 2004 року Генеральна Асамблея ООН прийняла Резолюцію №A/RES/59/26, в якій проголосила 8 і 9 травня Днями пам’яті та примирення. Нею державам-членам ООН, неурядовим організаціям, приватним особам, крім святкування своїх Днів Перемоги чи Визволення, рекомендовано також щороку відзначати один або два дні як данину пам’яті всім жертвам Другої світової війни. У Великій Британії та країнах Співдружності відзначається "День Перемоги в Європі"; у Вірменії – "День Миру"; у Норвегії – "День визволення"; у Словаччині – "День перемоги над нацизмом"; у США – "День Пам’яті"; у Франції – "День Перемоги"; у Чехії – "Національний День".


СТАТТІ ДО ТЕМИ:
8 травня в Україні відзначатимуть як День пам'яті та примирення
Більша частина жителів Рівненщини за святкування 9 Травня [ОПИТУВАННЯ]
Україна змінює георгіївську стрічку на червоний мак
Велика Вітчизняна чи Друга світова? Короткий тлумачний словник коректних термінів





На правах реклами