Ми у Facebook
02.07.2015, 17:00

Історія собаки, яка поверталася з війни

Собаки на війні відіграють дуже важливу роль - як службову, так і психологічної реабілітації бійців. Це розповідь про колишнього охоронця блок-поста сепаратистів, поранену вівчарку Найду, яка була врятована і виходжу українськими бійцями. Нещодавно вона приїхала в свій новий будинок під Києвом.
На відміну від більшості собак, яких підбирають українські бійці в зоні АТО, цю молоду переселенки звуть не «Сепар», не «Атошка» і навіть не «Фугас». У неї цілком мирний і домашнє прізвисько - Найда.

В українські підрозділи вона потрапила після служби на блок-посту сепаратистів. Йдучи, вони залишили собаку і її підібрали нацгвардійці. У розвідку вона потрапила після нещасного випадку - під час обстрілу злякалася вибухів, і втікаючи, напоролася на колючий дріт. Передня лапа була роздерта до самої кістки, дріт розпорола живіт. За життя собаки вирішили поборотися розвідники, які проїжджали повз.



Бійці відвезли собаку в своє розташування, знайшли ветеринара, який провів серйозну операцію, довго виходжували. З часом Найда розпочала добре їсти, але пов'язку на лапі все одно не сприймала і постійно намагалася її здерти, тому процес відновлення затягнувся.

Рівненський клоун про місяць перебування у зоні АТО [+Фото]

Однак бійці нарешті отримали від ветеринарів добро на поступове збільшення фізичного навантаження для собаки, щоб розробляти травмовану лапу. Розвідка бігала з Найдою кроси і займалася спеціальними вправами.

Те, що про собаку добре дбали, помітно по її відношенню до людей. Кожному зустрічному собака виляє хвостом і з задоволенням дає себе погладити. Однак своїх бійців в образу не дає. Якось при ній відпрацьовували напад на вартового зі зброєю, і Найда несподівано для всіх дала хорошого "прочухана" умовному нападнику.



Повертаючись на ротацію в Київ, розвідники вирішили її не залишати в АТО, а знайти новий будинок, де Найда могла б повністю відновитися. До того ж, залишати її на Сході було небезпечно - собака досі дуже боїться вибухів, тому могла знову десь травмуватися.

ВІДЕО: як тренують собак-прикордонників

Тим більше, що такі випадки вже бували. Одного разу, ще в зоні АТО, її взяли з собою на полігон на стрільби, звідки вона, злякавшись пострілів, негайно втекла. Обшукавши всі околиці, її врешті-решт знайшли у щойно відмитій і вичищеній біленької міліцейській машині. Як виявилося Найда, будучи в бруді і землі, шукаючи укриття, переплутала машини і вскочила в машину співробітників МВС. Ті були, звичайно, дуже раді позаплановому генеральному прибиранні в автомобілі.

До Києва її привозять уже в сутінках. Зупиняємося в приватному секторі, де у Найди тепер буде власний будинок. Спочатку собака насторожено обійшла територію, вже через короткий час освоїлася. Почувши шум на іншій стороні вулиці, прийняла бойову стійку і грізно загавкав, захищаючи нових господарів.


І хоч розвіднику важко розлучитися з собакою, яка півроку незмінно зустрічала його після бойових виходів, але цей момент настав. Останні настанови новому господареві і колишній власник сідає за кермо. Найда прощається помахом хвоста і своєю незмінною собачою посмішкою.

Після 900 кілометрів дороги у неї буде її перша ніч без пострілів.



За матеріалами vlada.io





На правах реклами