Ми у Facebook
12.08.2015, 12:45

Як рівнянам не потрапити на гачок “слухових” шахраїв [+ПОРАДИ]

Що робити, якщо помітили, що погіршується слух? І наскільки важливо вчасно виявити недугу? Чому не варто без консультації зі спеціалістом та індивідуального обстеження купувати слуховий апарат?
«Зробіть щось, я хочу знову відчути себе людиною, бо вже сил не вистачає так жити...»

Цю фразу щодня можна почути на прийомі у завідувача сурдологічним кабінетом поліклінічного відділення Рівненської обласної клінічної лікарні Олега Мізинця.

Хтось приходить, бо з віком став недочувати, інші відчули погіршення слуху після застуди чи травми, а треті почали чути геть погано, придбавши неякісний слуховий апарат, який лише ускладнив проблему...

Отож, що робити, якщо помітили, що погіршується слух, чому не варто без консультації зі спеціалістом та індивідуального обстеження купувати слуховий апарат і наскільки важливо вчасно виявити недугу?.

За словами Олега Мізинця, за статистикою, кожна восьма людина в світі зіткнулася з проблемою погіршення слуху, а кожна десята потребує використання слухового апарата.

- Та найгірше те, що з 1000 людей, які визнали погіршення слуху, 750 кажуть про це ЛОР-лікарю, а до сурдолога приходить тільки 300, з них лише для 150 вдається допомогти. Тому дуже важливо вчасно звернутися до лікаря. Адже, як показує практика, якщо людина приходить, коли тільки почалися проблеми зі слухом, то у 95% вдається допомогти, підібравши правильне лікування або ж за допомогою операційного втручання. Якщо ж проблема затягнута, то інколи доводиться покращувати слух за допомогою слухового апарату. Але наголошую, що часто може допомогти лікування, - пояснює Олег Мізинець.

Та лікар застерігає, мовляв, трапляється, що замість кваліфікованої допомоги люди потрапляють на гачок шахраїв, які пропонують «повернути слух, купивши слуховий апарат за неймовірною ціною».

- Все б нічого, якщо не зважати на те, що такі продавці часто працюють без медичної освіти, зовсім не мають уявлення про проблеми зі слухом і продають апарат без жодних обстежень та врахувань особливостей слуху. Тобто, людина навіть не знаючи, чи їй взагалі потрібен слуховий і який саме купує його і часто це призводить до плачевних наслідків. Та й жодних гарантій не дають. Також виникають питання із подальшим обслуговуванням апарату. Тому якщо ви помітили проблеми, пов’язані з погіршенням слуху, в жодному разі не можна займатися самолікуванням, тим більше не купувати слуховий апарат без обстежень і консультацій лікаря. Адже за привабливою ціною часто приховується звичайна китайська підробка, тому що дешеве не буває якісним. Це те ж саме, що порівнювати китайський автомобіль, скажімо, з «БМВ» і сподіватися, що працювати вони будуть однаково, - констатує Олег Мізинець.

Окрім того, лікар зазначає, що підходити до лікування кожного вушного захворювання потрібно індивідуально, враховуючи особливості вуха та його стан.

- Людське вухо має свої особливості. Тому щоб його лікувати, потрібно визначити, що спричинило проблему, і який метод лікування буде найефективнішим. Не можна самостійно купувати слуховий апарат, керуючись при виборі лише дизайном або функціями пристрою. Слуховий апарат підбирається індивідуально, з урахуванням міри втрати слуху конкретної людини і багатьох інших особливостей. Нині ж у Рівному багато продавців пропонують чимало начебто дешевших слухових апаратів. Але продають їх навіть не лікарі, а люди, які просто хочуть заробити на цьому і зовсім не мають уявлення про особливості людського слуху та способи лікування вух, - каже Олег Мізинець.

Потрапила на гачок до таких продавців і мешканка Рівненського району Оксана. Жінка розповідає, що недочувати почала майже рік тому, але особливу увагу проблемі не приділяла, думала, минеться.

- Кілька місяців тому я зрозуміла, що вже геть погано розрізняю чіткість мови. Приїхавши в Рівне у справах, побачила рекламу слухових апаратів, які пропонували за неймовірною знижкою — 50%. Ось я і вирішила, що це допоможе мені повернути слух та й зекономити. Придбала підсилювач слуху за 400 гривень. Через місяць я практично перестала чути на те вухо, де був слуховий апарат. Почала бити на сполох, знайомі порадили звернутися до Олега Миколайовича. Наважившись, я поїхала на прийом. Після обстеження лікар взагалі сказав, що придбаний мною слуховий апарат абсолютно не підходив за характеристиками. І якби я прийшла кілька місяців тому, то проблему можна було б вирішити за допомогою правильного лікування. Нині я лікую наслідки носіння горе-апарата. Тому застерігаю всіх, хто помітив погіршення слуху, не повторювати моєї помилки і відразу звертатися до спеціаліста, - додає пані Оксана.

У свою чергу, Олег Мізинець констатує, що такі випадки непоодинокі. І наголошує, що перш ніж підбирати слуховий апарат, потрібно обов’язково проконсультуватися з лікарем-сурдологом, пройти детальну діагностику, а вже тоді говорити про лікування.

- Якщо ж буде потреба використовувати для корекції слуху апарат, то його має підбирати лише спеціаліст. Тому що потрібно зважити, яка саме модель здатна максимально компенсувати втрату слуху конкретної людини. Але його потрібно купувати у перевіреного та надійного виробника, який зможе забезпечити обслуговування та, за потреби, гарантійний і післягарантійний ремонт. Адже якісний слуховий апарат — це техніка складна, недешева, але надійна, - зазначив Олег Мізинець.

А пройти обстеження слуху, підібрати ефективне лікування і, за потреби, сучасний слуховий апарат на всі випадки життя можна у Рівненській обласній консультаційній поліклініці (кабінет 55). Вона знаходиться за адресою: м. Рівне, вул. Київська, 78-Г. Записатися на прийом до лікаря та отримати детальну інформацію можна за телефоном: (050)568-74-79.

СТАТТІ ДО ТЕМИ:
Китайський слуховий апарат: дешевий порятунок чи шкідник для слуху рівнян?


Джерело: vse.rv.ua





На правах реклами