Ми у Facebook
28.05.2015, 09:00

Китайський слуховий апарат: дешевий порятунок чи шкідник для слуху рівнян?

Проблема погіршення слуху у сучасному світі набирає все більших масштабів. І якщо раніше вважалося, що недочування – це хвороба людей похилого віку, то нині з кожним роком зростає кількість молодих, які від цього страждають.
Більше того, за статистикою, кожна десята людина працездатного віку має ті чи інші порушення слуху або ж потребує використання слухового апарату.

Та найгірше те, що з 1000 людей 750 кажуть про це ЛОРу, а до сурдолога приходить тільки 300. З них лише для 150 вдається допомогти. Дехто сам намагається себе лікувати, користуючись порадами з інтернету або ж відразу замовляючи розрекламований слуховий апарат за спокусливою ціною. Та спеціалісти застерігають, що замість бажаного результату це може лише нашкодити. Що робити, якщо відчули, що є проблеми з вухами, та як не стати жертвою «китайського» слухового апарату — далі у матеріалі.

Все частіше у газетах, журналах, інтернеті та на екранах телевізорів людей, які потерпають від погіршення слуху, спокушають рекламою придбати недорогий (від 200 гривень), мініатюрний - "внутрішньовушний", "неймовірно якісний" слуховий підсилювач. І хоча пересічні рівняни бачать у цьому переваги (зокрема, прийнятна ціна), така покупка може призвести до плачевних наслідків.

Як розповів завідувач сурдологічним кабінетом поліклінічного відділення Рівненської обласної клінічної лікарні Олег МІЗИНЕЦЬ,коли виникають проблеми, пов’язані з погіршенням слуху, в жодному випадку не можна займатися самолікуванням, тим більше купувати слуховий апарат без обстежень і консультацій із лікарем.

- Погодьтеся, купівля тапок без примірки - справа часто даремна та навіть небезпечна. Адже людське вухо має свої особливості. Тому щоб його лікувати, потрібно визначити, що спричинило проблему, і який метод її вирішення буде найефективнішим. Не можна самостійно купувати слуховий апарат, керуючись при виборі лише дизайном або функціями пристрою. Це ж все-таки не мобільний телефон. Слуховий апарат підбирається індивідуально, з урахуванням міри втрати слуху конкретної людини і багатьох інших особливостей. Для успішної реабілітації порушень слуху необхідно обов’язково проконсультуватися з лікарем-сурдологом, пройти детальну діагностику, а вже тоді говорити про лікування. Якщо ж буде потреба використовувати для корекції слуху апарат, то його має підбирати лише спеціаліст. Тому що потрібно зважити, яка саме модель здатна максимально компенсувати втрату слуху конкретної людини. Окрім того, не мале значення має і вигляд апарату, який повинен відповідати естетичним вимогам конкретної людини. До того ж його потрібно купувати у перевіреного та надійного виробника, який зможе забезпечити обслуговування та, за потреби, гарантійний і післягарантійний ремонт. Адже якісний слуховий апарат — це техніка складна, недешева, але надійна, - каже Олег Мізинець.

Тому перш ніж експериментувати зі здоров’ям, Олег Мізинець радить все зважити.

- Адже нерідко трапляються випадки, коли замовлений по телефону з доставкою «підсилювач слуху» може безповоротно знищити залишки слуху. Крім того, при використанні таких горе-апаратів не виключені загострення гіпертонічної хвороби, поява хронічного головного болю, дерматитів, алергічна реакція, порушення вестибулярного апарату і навіть інсульт. Саме тому слуховий апарат потрібно ретельно підбирати, і робити це повинен, ще раз наголошую, фахівець, - додає лікар.

Окрім того, Олег Мізинець зазначає, що, обираючи слуховий апарат, потрібно звернути увагу на низку характеристик.

- Пам’ятайте, що слуховий апарат — це прилад медичного призначення. Тож він обов’язково повинен мати реєстраційне посвідчення Міністерства охорони здоров'я України. Сучасний якісний підсилювач слуху, який пройшов сертифікацію і реєстрацію в МОЗ України, відповідає строгим технічним і гігієнічним нормам. При реєстрації в МОЗ України в слухових апаратах перевіряються безліч параметрів. А саме таких, як посилення і обробка звуку, ретельно аналізується склад матеріалів, з якого виготовлений апарат, оскільки він тривалий час знаходиться в безпосередньому контакті зі шкірою людини. Не завдавайте собі шкоди. Пам'ятаєте, що лише правильно підібраний і налагоджений індивідуальний слуховий апарат покращує слух, розбірливість мови і якість життя в цілому, - зазначає Олег Мізинець.

Пройти обстеження слуху, підібрати ефективне лікування і, за потреби, сучасний слуховий апарат на всі випадки життя можна у Рівненській обласній консультаційній поліклініці (кабінет 55). Вона знаходиться за адресою: м. Рівне, вул. Київська, 78-Г. Записатися на прийом до лікаря та отримати детальну інформацію можна за телефоном: (050)568-74-79.

на правах реклами







На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ

Останні новини

25.04, 13:00 Центр міста розквітає : У Рівному встановлюють писанковий сад

25.04, 12:33 Рівнянки достроково отримали можливість виступати у Суперлізі

25.04, 12:20 На Рівненщину прибув п'ятий евакуаційний потяг: Де поселять людей

25.04, 12:00 Прощання з Героями: У Рівному віддали останню шану Андрію Костюкевичу та Ігорю Кудріну

25.04, 11:36 Що робити, якщо розбився ртутний термометр: ефективні поради

25.04, 11:00 Роковини аварії на Чорнобильській АЕС: У Рівному відбудеться мітинг

25.04, 10:30 Двоє жителів Рівненщини втратили тисячі гривень, бо скористались шахрайською "допомогою"

25.04, 10:12 Нове життя: Жінка виїхала з Донеччини, народила на Кіровоградщині, а житиме на Рівненщині

25.04, 09:59 «Здав» неіснуюче житло трьом різним людям: жителя Рівненщини судитимуть за шахрайство

25.04, 09:39 У Майї свято: Рівненський зоопарк запрошує на частування до тапіра