Ми у Facebook
06.09.2015, 10:15

"Рівняни, ніхто, крім вас, не врятує ваш будинок"

Начальник управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Рівненській області Ігор МІЧУДА закликає рівнян створювати ОСББ і пояснює, чому важливо брати відповідальність і робити вибір саме зараз. Адже не слід допустити того, щоб цей вибір зробила за вас місцева влада.
Українське законодавство надає можливості власникам квартир та нежитлових приміщень, розташованих у багатоквартирних будинках, самостійно приймати рішення щодо форми управління, спільного володіння будинком та його утримання шляхом спільної діяльності. Надзвичайно важливо, щоб усі зрозуміли, що важливо створювати об'єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Адже саме це дає можливість створити власну управлінську структуру для вирішення проблем утримання будинку та прибудинкової території.

Тим самим самостійно визначати кошторис утримання свого житла, розмір внесків на утримання будинку, контролювати використання коштів за послуги та брати участь у програмах для проведення ремонтів, встановлення лічильників, облаштування прибудинкової території.
Водночас навіть і після створення ОСББ людям не варто втрачати пильності, а контролювати роботу голови ОСББ та цікавитися використанням зібраних коштів. На вулиці Соборній у Рівному склалася ситуація, коли мешканці дозволили маніпулювати собою і не перевіряли використання коштів, які збирали для покращення свого ж життя.

Які зміни чекають жителів Рівненщини цієї осені - у свіжому випуску газети "ОГО"

– Минулого тижня до мене звернувся депутат Рівнеради Олександр Нестерук і розповів, що на вулиці Соборна є будинок, який незадоволений існуючим станом справ. Я зі своїми заступниками виїхав на місце, і ситуація мене просто жахнула, – розповідає начальник управління ДАБІ у Рівненській області Ігор МІЧУДА. – Після цього я просто не уявляю, що коїться в тих будинках, де нема ОСББ. Адже тут ситуація – вже шість років там є голова ОСББ, якого ніхто не бачив, і він не звітується перед людьми. Для мене дивно те, що люди дозволяють маніпулювати їх думкою. Вони платять за квадратні метри, голова на щось кошти збирає і на щось витрачає, але нікому про це не говорить.

Крім того, у цьому будинку люди збирали гроші на лічильник, але не просили на це підтверджуючих документів чи ще якоїсь додаткової інформації. Начальника управління ДАБІ у Рівненській області вразило й те, що люди не знали, що все варто перевіряти і слідкувати. Сам же голова ОСББ на збори не прийшов, хоча мешканців на зборах була достатня кількість. Після зборів Ігор Мічуда та його заступники допомогли мешканцям будинку створити нове управління, а ініціативна група мешканців почала збирати підписи, щоб змінити голову ОСББ.
Ігор Володимирович наголошує, що такі ситуації непоодинокі. Подібна ситуація вже виникла на вулиці Павлюченка. Тим самим пан Ігор закликає людей контролювати кошти, які вони здають. А голів ОСББ запрошує вступати до Ради голів ОСББ, адже тоді можна спільно впливати на вирішення багатьох суттєвих питань.

– Люди мають зрозуміти, що за них ніхто думати не буде і не повинен, тому треба думати вже зараз – підкреслює Ігор Мічуда.

Будівельний ревізор Ігор Мічуда

Що чекає на мешканців багатоквартирних будинків

Згідно із законопроектом №1565 "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку", люди самі несуть відповідальність за благоустрій будинку. І ключовою в цьому процесі буде самоорганізація мешканців. Адже вони самі обирають можливі варіанти керування спільним майном у багатоквартирному будинку:

- шляхом створення ОСББ;
- через збори співвласників багатоквартирних будинків, які не формують юридичної особи (наприклад, для будинків з невеликою кількістю квартир);
- через обирання управителя (фізичної особи – підприємця чи юридичної особи), який наділяється визначеними відповідним договором функціями.
Будинкам, які не зможуть визначитися з формою правління на власний розсуд, управителя призначатиме місцева влада. Тобто фактично, якщо раніше асоціації ОСББ створювалися на добровільних засадах, то наразі вже складаються такі передумови, за яких подібні об’єднання стануть чи не єдиним прийнятним рішенням під час проведення житлово-комунальної реформи, адже дві останні опції, будучи абсолютно новою практикою, містять у собі ще більше питань та потенційної небезпеки.
– Люди не розуміють і не думають, що це буде, коли почнуть розподіляти будинки, – наголошує Ігор Мічуда. – Треба схаменутися, щоб не було колапсу з будинками. Їх почнуть відключати від води, газу, і вони просто не знатимуть, до кого звертатися і що робити. А, повірте, що в людей будуть текти труби і буде щось ламатися, бо це життя. Але тоді згідно із законом їм не будуть допомагати.

ВИХІД Є! Телефонуйте за номером 45-02-03, і ми допоможемо вам створити ОСББ і тим самим змінити ваше життя на краще. До вас також приїде начальник управління ДАБІ у Рівненській області Ігор Мічуда та голови ОСББ, які працюють по шість-вісім років і можуть дати поради, відповісти на всі запитання. Вам запропонують співпрацю з людьми з досвідом, які покажуть і доведуть, що складні шляхи можна пройти з легкістю.





На правах реклами