Ми у Facebook
07.01.2016, 14:00

Головний лікар Рівненської обласної дитячої лікарні Віталій Бойко: Ми відкриті до співпраці з усіма зацікавленими у здоров'ї дітей [+ІНТЕРВ'Ю]

Медик року в підсумковому проекті "ОГО" 2015 року - головний лікар Рівненської обласної дитячої лікарні, депутат Рівненської обласної ради Віталій Бойко.
– Віталію Ярославовичу, оскільки наша розмова відбувається невдовзі після місцевих виборів, насамперед вітаю Вас із переобранням депутатом Рівненської обласної ради.
– Дякую за вітання, але найбільше я вдячний за довіру мешканцям Зарічненського району, які вдруге делегували мене представляти їхні інтереси в обласній раді. Приємно, що зарічненці і пам'ятають мою роботу в районній лікарні, й оцінили депутатську діяльність у попередньому скликанні обласної ради. Запевняю, що не підведу мешканців цього гостинного краю. А найголовнішою моєю справою як депутата, як заступника голови фракції “Блоку Петра Порошенка “Солідарність”, буде відстоювання інтересів усієї медицини Рівненщини, сприяння наданню якісної медичної допомоги і дорослим, і дітям. Особливу увагу, звісно, звертатиму на те, аби розвивався такий унікальний заклад, як обласна дитяча лікарня: близько тисячі працівників, 12 тисяч стаціонарних хворих і 5 тисяч оперативних втручань на рік, 25 тисяч квадратних метрів площі — такі масштаби вимагають і особливої уваги, і належної підтримки на всіх рівнях. Оскільки спілкуємось наприкінці року, хочу висловити сподівання, що у тісній співпраці з керівництвом облдержадміністрації та обласної ради, спираючись на розуміння колег з усіх депутатських фракцій нам вдасться максимально врахувати потреби обласної дитячої лікарні при затвердженні бюджету Рівненщини на 2016 рік. Адже добрі справи, зроблені у лікарні цьогоріч, потребують і продовження та розширення в році прийдешньому, і належної бюджетної підтримки.

– Новини про зміни в лікарні швидко розходяться. Ось моя колега нещодавно потрапила в обласну дитячу лікарню з немовлям, лікувались у відділенні патології новонароджених і залишилась дуже задоволеною — мовляв, і ремонт нещодавно зробили, і апаратура сучасна, а найголовніше — ставлення персоналу сприяє швидшому одужанню.
– Так, цього року ми зробили повний ремонт цього відділення. А тепер серйозно взялись за наведення євростандартів у ендокринологічному відділенні. (Окремо хочу подякувати за сприяння з виділенням бюджетних коштів на цей довгоочікуваний ремонт керівництву обласної державної адміністрації, керівникам і колегам – депутатам обласної ради). А загалом у кожному відділенні лікарні впродовж року вдалося відремонтувати по декілька палат. Крім того, навели порядок біля входу до лікарні: відремонтували сходи, зробили яскраві малюнки на стінах та асфальті — щоб, навіть наближаючись до лікарні, дитина та її батьки вже налаштовувались на швидке одужання. Все це вдалося облаштувати спільними зусиллями колективу лікарні, наших меценатів і волонтерів. Загалом же впродовж року на території лікарні виконано робіт на 1,5 млн гривень — причому без використання бюджетних коштів. Адже їх нам, на жаль, виділяють стільки, що ледь-ледь вистачає лише на зарплату та комунальні послуги. Залучення ресурсів на інші потреби закладу — це і моя турбота як керівника і спільна справа колективу, наших партнерів, меценатів, громадських активістів.

– Чи вдається в умовах нестачі фінансування продовжувати запроваджувати в лікарні нові сучасні технології, оновлювати обладнання?
– Без цього в наш час — ніяк. Придбали сучасні закордонні апарати нового покоління – дихальний та рентгенівський. У співпраці зі швейцарцями зробили капітальний ремонт операційної ортопедо-травматологічного відділення. Поставили нові операційні столи та лампи. А щоб іти в ногу з Європою, організували тут, на місці, комп'ютерні курси та курси англійської мови для працівників лікарні — впродовж року охопили ними близько 100 медиків.

Знання сучасних інформаційних технологій неабияк знадобляться колегам, коли в лікарні повноцінно запрацює автоматизована інформаційна система, над впровадженням якої працюємо нині. Вже зробили серверну, зараз тягнемо кабельні лінії до робочих місць у відділеннях, які першими охопимо нововведенням. Хочемо пов'язати в єдину комп'ютерну мережу поліклініку та стаціонар, щоб від моменту надходження дитини до лікарні й аж до її виписки вся інформація фіксувалась і оперативно передавалась в електронному форматі. Економитиметься час, зменшиться паперова тяганина — а в підсумку діти отримають якіснішу медичну допомогу.

– Віталію Ярославовичу, лікарня, як відомо, – не просто стіни, обладнання і технології. Надзвичайно багато залежить від людей, які беруть участь у всіх стадіях лікувального процесу. Повернувшись на посаду головного лікаря, ви відразу наголосили, що колектив лікарні, волонтери, батьки пацієнтів — це одна команда, яка працює на спільний результат – здоров'я дітей. Що вдалося зробити в цьому напрямку за останній час?
– Справді, ми намітили реальні кроки з гуманізації лікувального процесу. Перш за все, ми відкрили батькам двері реанімацій. Будемо працювати з нашими працівниками, проводити тренінги, щоб відкрити усі інші закриті відділення, щоб діти були постійно з батьками: у маніпуляційних, перев’язочних, реанімаціях. Переймаємо для цього сучасний досвід розвинутих країн. Активніше будемо залучати до роботи з батьками психологів. Розвиватимемо сервісні служби лікарні. Вже працює сайт і фейсбук-сторінка лікарні та головного лікаря, куди можна писати відгуки, подяки, пропозиції і скарги. Ми уважно їх розглядаємо, реагуємо й робитимемо так і далі. Продовжує активно працювати наглядова рада лікарні, яка залучається до вирішення проблемних питань. Ми готові й надалі запроваджувати в обласній дитячій лікарні прогресивні ідеї й розраховуємо на пропозиції всіх небайдужих. Все те, що не потребує значних коштів, але при цьому може реально покращити умови лікування наших пацієнтів – ми готові й будемо брати в роботу й впроваджувати спільними зусиллями.

До теми:

Головний лікар Рівненської обласної дитячої лікарні Віталій Бойко: Для реформи медицини потрібна політична воля [+Відео]

Головний лікар Рівненської обласної дитячої лікарні Віталій Бойко - про майбутнє медицини

Віталій Бойко: Колектив обласної дитячої лікарні і громадські активісти — це єдина команда





На правах реклами