Ми у Facebook
05.01.2015, 18:00

Головний лікар Рівненської обласної дитячої лікарні Віталій Бойко - про майбутнє медицини

"Державно-приватна страхова медицина – це майбутнє галузі охорони здоров'я", - переконаний головний лікар Рівненської обласної дитячої лікарні Віталій Бойко.
Під кінець 2014 року нарешті сталося те, що через політичні амбіції гальмувалось упродовж майже всього року: Рівненська обласна дитяча лікарня отримала головного лікаря. Повноправного, без префіксу “в.о.”, і саме того, якому засвідчили підтримку не лише більшість депутатів, а й більшість колективу медзакладу, чимало журналістів і громадських активістів Рівненщини. Віталій Бойко, який вже очолював обласну дитячу лікарню в 2005-2006 та 2007-2010 роках, знову повернувся до керма унікального в своєму роді медичного закладу — єдиної дитячої лікарні такого масштабу на Рівненщині з колективом у тисячу працівників.

– Я п'ять років керував обласною дитячою лікарнею, знаю ситуацію в закладі, чітко бачу напрямки його розвитку. Керувати таким складним організмом мені, вважаю, допоможе менеджерський досвід, здобутий на посаді начальника обласного управління охорони здоров'я. Адміністрація лікарні, колектив і волонтери роблять спільну справу — допомагають дітям вилікуватись. Робитиму все для того, щоб ця злагоджена командна робота — а вона може бути тільки командною — приносила максимальний результат.
Серед моїх найголовніших планів — продовження активної участі обласної дитячої лікарні у міжнародних проектах. Ми співпрацювали з американськими, італійськими, польськими благодійними фондами, безкоштовно возили лікарів і медсестер на місячне навчання у США, безкоштовно оперували в Італії дітей з важкими щелепно-лицевими та кардіохірургічними патологіями. Міжнародна співпраця потрібна нам, з одного боку, щоб лікувати дітей, яким можуть допомогти саме за межами України. А з іншого — щоб медики бачили, як працює медицина в цивілізованому світі, і не просто відвідували екскурсії, а вчились працювати на сучасному обладнанні, зсередини брали участь у лікувальному процесі за світовими стандартами. Коли лікар три місяці перебуває у США і щодня ходить в операційну в одному з найкращих госпіталів — це не порівняти з вивченням інтернет-джерел. Нові медичні методики потрібно освоювати власноруч на місці, а потім в інтернеті лише слідкувати за подальшим розвитком науки в певному напрямку. При цьому до 80% сучасних методик у медицині не потребують надсучасного обладнання для їх впровадження на Рівненщині — потрібні насамперед нові сучасні знання та власний досвід. Медична наука розвивається надзвичайно швидко, і той лікар, який сьогодні працює над собою, вкладає у власний професійний розвиток, – буде у виграші завтра, коли в Україні діятиме страхова медицина.

Покладаю надії на нового міністра охорони здоров'я Олександра Квіташвілі, що державно-приватне партнерство на засадах страхової медицини в Україні нарешті запрацює. Головне, щоб нинішня готовність влади до реформ була надалі підтримана політичною волею до їх впровадження. Тоді виграють і лікарі, кращі з яких зможуть цілком законно, прозоро мати пристойні заробітки, і, звісно, пацієнти. Адже медичне страхування, з одного боку, дисциплінує людину слідкувати за здоров'ям: контролювати вагу, вести здоровий спосіб життя, регулярно обстежуватись. А з іншого — убезпечить від форс-мажору: маєш страховий поліс — отримуєш гарантований захист свого здоров'я. При тому, що держава чітко окреслює певний пакет медичних послуг, які за будь-яких обставин вона бере на себе. На мою думку, пілотну модель запровадження державно-приватної страхової медицини на Рівненщині можна було б відпрацювати на прикладі обласного лікувально-діагностичного центру. Але безумовно, робити це прозоро, з широким залученням громадськості.

До теми:

Віталій Бойко: Колектив обласної дитячої лікарні і громадські активісти — це єдина команда

Віталій БОЙКО - Реформатор у білому халаті

2014: підсумки року на Рівненщині

Підсумки 2013 року для Рівного та Рівненщини

2012: підсумки року для Рівного та Рівненщини





На правах реклами