Ми у Facebook
07.06.2016, 17:00

Лікар Оксана Лозова: «Якщо дитина підозріло втомлюється — це привід показати її спеціалісту»

Оксана Лозова

Медики констатують, що стан здоров'я дітей у державі щорічно погіршується. Близько 70% школярів мають хвороби і це лишень ті, які виявлені в результаті оглядів медиками у школах, хоча такі огляди, на жаль, часто й формальні. Зростає і кількість патологій серця і судин у дітей.
Зокрема, це вроджені вади серця, порушення серцевого ритму. Що конкретно можуть зробити батьки, щоб запобігти хворобам дітей, і, зокрема, зберегти їхнє серце? Відповідь на це питання — в інтерв'ю з дитячим лікарем кардіоревматологом з 29-річним стажем, завідувачем відділення педіатрії №2 Рівненської обласної дитячої лікарні Оксаною Лозовою.

- Нині покращилася діагностика, можливість виявилення патології серця. Щиро дякую за це нашому генетичному центру у Рівненському обласному діагностичному центрі, який виявляє патології дитини ще внутрішньоутробно. Майбутніх мам, які носять таку дитинку під серцем, скеровуємо у кардіоцентр міста Києва при підтвердженні діагнозу складної вади серця. Їм рекомендують народжувати у київських перинатальних закладах, близько розташованих до карідохірургічних центрів.

Маленьких рівнян запрошують взяти участь у фотопроекті “Дітки-ягідки”

- Тобто новонародженим зразу тут роблять операції?

- Так. Роблять при потребі, якщо є загроза життю, чи критичні вади серця. Практично 95% таких дітей можна допомогти, якщо вчасно виявити і прооперувати. До речі, хочу наголосити, що всі три кардіоцентри, які працюють у Києві, дітей і підлітків оперують безкоштовно. Головне - вчасно виявити проблему. Тому наголошую: якщо щось не подобається в стані маленької дитини, з'явилася синюшність шкіри, слизових, задуха, дитинка втомлюється при грудному вигодовуванні, робить перерви, треба обов'язково звернутися до спеціаліста. Адже дитина повинна бути обстежена якомога швидше. Бо, підкреслюю: вчасно виявлена патологія є запорукою в подальшому абсолютно здорового життя.

- На що ще варто звернути увагу?


- Якщо дитина втомлюється під час гри у дещо старшому віці, у неї бувають запаморочення, непритомність, її потрібно показати спеціалісту. Ще, я, наприклад, за здоровий спосіб життя, за заняття фізкультурою для здорових дітей і підлітків. Але, як лікар відповідного профілю, як мама і бабуся, маю свій погляд на серйозні професійні заняття спортом. Тому що це викликає гіпертрофію м'язів, особливо м'яза серця. Це в подальшому приводить до серйозних проблем у досить молодому віці.
Які фізичні навантаження ви б порадили для дітей?
Плавання. Воно розвиває грудну клітку, загартовує організм, зміцнює здоров'я. Якась ходьба, біг, велосипед. Але повторюю, що це повинно бути розумно для здоров'я і краще займатися всією родиною. Тому що ніщо так не дає нашим дітям натхнення на здоровий спосіб життя у перспективі, як приклад сім'ї.

Рівненський лікар очікує на зустріч із Надією Савченко

- Можливо, ще є у вас якісь поради щодо харчування дітей?

- В першу чергу, для серцево-судинної системи корисні продукти, які мають багато калію. Але він - не панацея. Здоровий спосіб життя включає у себе і відповідний режим харчуваня. Організму, який росте, треба і м'ясо. Але бажано - пісних сортів і відварене, а не посмажене. Для харчування дитини не підходять чіпси, сухарики, по-корн, а саме це споживає нині молодь. На жаль, зараз батьки не мають можливості правильно харчувати дітей. У кращому разі їм дають їсти те, що змогли придбати чи виростити на своїх ділянках. Риба стала предметом розкоші. А вона необхідна для дитячого організму. Жоден медикамент не замінить того, що є в нормальних продуктах харчування.

- Зараз у дітей нерідко зустрічається проблема ожиріння, яка теж шкодить серцю. Доводиться вам з таким стикатися і коли батькам треба бити на сполох?

- Так. Бо, на жаль, люди не можуть дозволити собі нормальне харчування. Хоча у нас ожиріння - не настільки масово виражене, як в інших державах, але загрозливого характеру набирає. Тому при перших ознаках наявності зайвої ваги батькам потрібно показати дитину ендокринологу і дотримуватися усіх норм харчування чи, можливо, навіть приймати медикаменти.

Поговоримо з лікарем: що таке МРТ-діагностика?


- Що б ви ще, як лікар-педіатр, порадили батькам?


- Незважаючи на всі складнощі життя, економічну й соціальну скруту, максимально приділяти увагу дітям, проводити з ними дозвілля, спілкуватися, більше перейматися їхніми проблемами. Ми думаємо, що вони маленькі. А вони більше думають, ніж ми, і переймаються більше, ніж ми.

- З якими найбільшими помилками у ставленні до здоров'я дітей ви стикаєтеся?

- На жаль, досі існують випадки, хоч їх стало і менше, ніж колись, що батьки категорично відмовляються від оперативного втручання дитині, хоча завдяки операції в подальшому вона матиме абсолютно здорове перспективне життя. Потім такі діти поступають до нас у тому стані, коли змінити ситуацію неможливо. І дуже шкода, що так, тому що приходить час і батьки розуміють свою помилку.
Інколи батьки, буває, перебільшують проблему. Але я готова миритися з цим перебільшенням, бо краще хай перестрахуються вони, ніж ми пропустимо якусь проблему.
Ще одна з помилок батьків: начитаються в інтернеті, чи в аннотації про препарат, і беруться ним лікувати дітей. А інформація в інтернеті — недостовірна, чи аннотації - вже застарілі і станом на сьогодні змінено протоколи лікування тим препаратом.

- Чи впливає психологічна обстановка в сім'ї на здоров'я серця?

- Є в народі думка, що всі хвороби від нервів. Дуже багато патологій провокується стресами емоційними. Але при будь-якій проблемі зі здоров'ям треба старатися максимально мобілізувати сили організму. Батьки повинні вірити, що з дитиною буде все гаразд, що вона вилікується. Але до цього ще обов'язкове додержання рекомендацій лікаря.





На правах реклами