Ми у Facebook
25.02.2017, 16:42

Як рівнянам вберегти свої гроші від шахраїв (+ІНФОГРАФІКА)

Зловмисники вигадали безліч способів, як відібрати людські заощадження.
Одним із небезпечних шахрайських винаходів є метод, який серед фахівців отримав назву скімінг — це коли шахраї встановлюють на банкомат своє обладнання для того, щоб зчитати дані з банківської картки. Пізніше цю інформацію використовують, щоб потім виготовити її «клон» та пізніше отримавши ПІН-код власника картки, застосувати для зняття готівки з рахунку жертви. На встановлення подібних пристроїв потрібно використати лише кілька хвилин. Лише за кілька годин шахраї можуть записати дані сотень банківських карток. За даними фахівців, у 2016 році в Україні виявили 71 подібний скімінговий пристрій.

Шахрайство на Рівненщині: улюблені "схеми" злодіїв та способи захисту

У рамках Національної програми сприяння безпеці електронних платежів і карткових розрахунків Safe Card, експертами Української міжбанківської Асоціації членів платіжних систем ЄМА, створили інфографіку про те, як розпізнати наявність шахрайського пристрою під час користування банкоматом та які ефективні способи захисту існують, і що робити у разі потрапляння у «пастку» в результаті скімінгу.



Спеціальні пристрої встановлюють в області картоприймача. Вони зчитують інформацію з магнітної смуги картки, коли власник вставляє свою картку у банкомат. Допоможе уникнути подібної пастки звичайна спостережливість — потрібно завжди перевіряти зовнішній вигляд приймача картки із його зображенням на моніторі банкомату. Якщо є різниця — такий банкомат використовувати не варто. Крім цього, такий шахрайський винахід встановлюють нашвидкоруч — часто на клей чи двосторонній скотч. Тому, перед тим, як вставляти картку в картоприймач, можливо злегка посмикати за його виступаючу частину: якщо вона «хитається» і витягається, ні в якому разі не можна використовувати такий банкомат.

У Рівному пенсіонерка, пожалівши шахрая, віддала заощадження

Оскільки, злочинці полюють й на пін-код картки, то вводячи його необхідно прикривати клавіатуру рукою, портмоне, аби він був непомітний. Також не зайвим буде встановити ліміт на зняття готівки.

У разі виникнення підозри, щодо того, що пін-код могли поцупити чи інформацію з картки могли зчитати, необхідно відразу звернутися до банку, яким ви користуєтеся

Підписуйтесь на новини "ОГО" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook





На правах реклами