Ми у Facebook
25.01.2017, 15:00

Шахрайство на Рівненщині: улюблені "схеми" злодіїв та способи захисту

Найчастіше жертвами шахраїв на Рівненщині стають літні люди. Вони довірливі, не звикли весь час бути напоготові. А головне, набагато менше знають про сучасні способи шахрайства, ніж постійні мешканці інтернету. Як вберегти батьків, дідусів та бабусь, а також себе та знайомих від найпоширеніших видів шахрайства - читайте далі.


Нічні дзвінки по телефону

Пізній дзвінок по телефону, тривожний голос повідомляє: «Ваш син у поліції за бійку / наїзд на людину / вбивство. Що будемо робити? Відкриваємо справу або ...? Нікому не дзвоніть. Зараз дамо трубочку одній людині ... »

У Рівному пенсіонерка, пожалівши шахрая, віддала заощадження


Людина, зпросоння або від шоку та маси інформації автоматично погоджується на все, а відтак, бере свої заощадження і йде віддавати (або переводити на банківську картку) зовсім незнайомій людині. Найчастіше у таку пастку потрапляють пенсіонери або старші люди, які трубуються про своїх дітей та рідних.

Чому це працює?
Через різке пробудження (дзвінки, як правило, нічні) наш мозок сприймає інформацію повільніше. До того ж усім відомо: нічний дзвінок не до добра, ще не взявши трубку, ми відчуваємо - сталося щось погане. Вночі у батьків менше шансів додзвонитися до дітей. Навіть якщо вони не послухаються шахраїв і наберуть номер, щоб перевірити, чи правда все це, ви, можливо, просто не візьмете трубку. Багато хто взагалі відключають на ніч телефон.

Як запобігти?
Розкажіть батькам, рідним та знайомим про цей спосіб шахрайства детальніше.
Придумайте разом з ними ключове слово або контрольне запитання для екстрених ситуацій. Наприклад, нехай незнайомець у трубці назве дівоче прізвище вашої мами. Якщо ви і справді в біді, то така інформація точно не вилетить у вас з голови; якщо ж вами намагається прикинутися шахрай, він нічого не зможе сказати.

На Рівненщині шахрай і за ґратами зміг ошукати людей



Підозрілі смс

"На ваш рахунок зараховано 100/200/500 гривень". Вам приходить таке смс, а через кілька хвилин передзвонює схвильована дівчина. "Ой, вибачте, я випадково зарахувала гроші на вашу картку (чи номер телефону), будь ласка, переведіть мені їх назад". Ви переводите гроші, після чого виявляється, що ніякого зарахування не було, а якщо і було, то списано назад.

Чому це працює?
Нам здається, що ми робимо добрий вчинок. Це ж так приємно - допомогти людині в біді, і нам для цього потрібно всього лише відправити смс. Насправді у чесного відправника завжди є можливість повернути гроші самостійно.

Як запобігти?
Відправник може сам дуже легко повернути гроші. Найчастіше вони просто про це не здогадуються. А навіть якщо таке трапилось - спочатку перевірте свій рахунок.


Рівненщина: знайшли серійного злодія, який обікрав 60-річну жінку (+ФОТО)

Дзвінок з "банку"

Вам телефонують з невідомого номера і повідомляють, що з вашим рахунком проблеми: незрозумілі списання, хтось зламав захист або вкрав карту. Для блокування рахунку вас просять назвати особисті дані: номер карти, паспортні дані, пін-коди, номер зі зворотного боку карти і так далі.

Чому це працює?
Нас лякає, що хтось міг скористатися нашою банківською карткою. Ми хочемо вирішити проблему якомога швидше, а шахраї не залишають нам часу подумати над тим, що відбувається, і перевірити, чи так це.

Як запобігти?
Не можна довіряти будь-кому, хто назветься співробітником банку. У справжніх співробітників банку вже є всі паспортні дані, а також всі дані, необхідні для блокування картки у випадку виявлення проблеми. І вони не будуть їх питати повторно. Жодних цифр з банківської картки не можна повідомляти незнайомцям!






На правах реклами