Ми у Facebook
24.04.2017, 18:30

Яке овочеве сусідство не завадить багатому урожаю

Завдяки сумісності городніх рослин, можна значно збільшити врожайність.Та, навпаки, деякі культури через несумісність категорично не можна вирощувати по сусідству, вони "конфліктують" і врожайність падає.
Правила вдалого сусідства:

- Не можна вирощувати рослини з одного і того ж сімейства один після одного, або поруч, вони як правило мають однакові хвороби, одних шкідників і для живлення використовую одні і ті ж мікроелементи.
Наприклад: пастернак, морква, петрушка, кріп з одного сімейства тому будуть поганими сусідами, через одностороннє виснаження грунту.

Як краще садити картоплю?

- Не бажано на одній грядці висаджувати городні рослини, що мають однакову глибину розміщення кореневої системи, навіть якщо у них хороша сумісність. Коренеплоди краще чергувати квасолею і салатом.

- Шкідники знаходять свою жертву виключно за запахом. Одні рослини принаджують їх, інші відлякують. Це також треба враховувати при сумісності рослин.

- Базилік відлякає зернівку від гороху і квасолі, м’ята перцева захистить капусту від білявки, а цибулю і часник проженуть морквяну муху.

Сумісність городніх рослин:



Баклажани
важко переносять сусідство з іншими пасльоновими. Привертають колорадського жука до картоплі. Допомогти зможе кущова квасоля, висаджена в міжряддях або чебрець.

Боби відлякують кротів і збагачують землю азотом. Їх добре вирощувати по краях грядки з огірками, редискою, картоплею, ріпою, але вони теж потребують захисту трав з різким запахом (материнка, кінза, базилік).

Чому насіння моркви не проростає?

Всі види капусти мають хорошу сумісність рослин з селерою, квасолею, картоплею, буряками, а прянощі (кріп, кінза, розмарин, базилік і т.п.), захистять від метеликів.

Чому насіння моркви не проростає?

Уникайте сусідства з бобовими культурами, цибулі надлишок азоту ні до чого.
Морква добре садити після гороху або чергуючи. Не сумісність рослин сімейства зонтичних (кріп, петрушка, селера).





На правах реклами