Ми у Facebook
10.04.2017, 21:15

Як вбрегти абрикос від весняних холодів

Абрикос дуже любить тепло. Цвісти рослина часто починає, коли ще не пройшли всі морози. Бруньки замерзають, а якщо і розквітають, то бджоли їх не запилюють. Урожай в цьому випадку вже не врятувати. Важливо знати, що цвітіння можна затримати, застосувавши одну з існуючих практик.
Існує кілька дієвих способів припинення небажаного цвітіння:

1. Щеплення на культуру пізнього дозрівання. Якщо посаджений ранній сорт абрикоса, захистити його від заморозків можна методом щеплення. Для цього необхідно знайти пізній сорт (такі культури рідко зустрічаються) і ним прищепити дерево раннього сорту.



2. Обрізування, як метод захисту. Уберегти від весняних заморозків допоможе річна обрізка дерева, її потрібно проводити в травні або на початку червня. Цим методом затримується виростання вторинних пагонів і закладка нових квіткових пагонів. Так само як і персики, абрикоси відрізняються високою пробуджуваністю бруньок - практично всі сформовані паростки проростають.

Смачне абрикосове вино в домашніх умовах [РЕЦЕПТ]

3. Мульчування тирсою. Цікавим є спосіб зі снігом і тирсою. Для цього необхідно, пристовбуровий грунт мульчувати торфом і гноєм. Мульчування - це присипання грунту сухою травою, гноєм, тирсою для того, щоб вона зберігала вологу. Щоб земля не промерзла дуже сильно, необхідно її присипати снігом, який утрамбовують висотою до 30 см. А вже потім цей сніг посипати тирсою, на який знову ж насипати сніг. В результаті тирса промерзає єдиним пластом.

Дача. Сад. Город. Захист саду від зайців

При весняному потеплінні, шар снігу над тирсою тане, а той сніг, який під тирсою, залишається. Дерево відчуває холод, тим самим відтерміновується період пробудження кореневої системи, отже, і цвітіння теж. Тільки коли настає стійка тепла погода, дерево оживає і зацвітає. Таким чином, ризик промерзання квітучих бруньок під час заморозків виключене, в результаті чого майбутній урожай не буде втрачено.



4. Побілка стовбура. Ще один дієвий спосіб для затримки цвітіння. Знадобиться гашене вапно, а також глина або гній, щоб побілка добре прилипала до дерева. Білий колір відбиває сонячне світло, тим самим не дає дереву зігрітися.



5. Обробка препаратами. Можна відстрочити термін цвітіння, використовуючи спеціальні препарати: ауксини - відстрочать цвітіння на 10 днів; перед цвітінням обприскувати дерева міцним соляним розчином (600-700 грам на відро води). Це затримає цвітіння бруньок на 7-14 днів.

6. Води, більше води! Суть цього методу полягає в тому, що восени перед заморозками рясно заливають грунт водою, щоб вона добре промерзла взимку, а навесні довго відходила. Навесні перед цвітінням також можна поливати дерево холодною водою, в результаті воно деякий час буде в сплячці.

15 найбільш корисних продуктів для організму

Для більшої ефективності рекомендується використання декількох методик одночасно. І тоді Вам вдасться відтягнути цвітіння абрикоса на 1-2 тижні, що дозволить не втратити урожай.





На правах реклами