Ми у Facebook
22.10.2017, 16:17

Медична реформа. Гід пацієнта

У четвер, 19 жовтня, депутати Верховної Ради проголосували за законопроекти, які дають старт медичній реформі в Україні.
Зміни, які чекають і на пацієнтів, і на лікарів розпочнуться вже з 1 січня 2018 року. Тож що ж чекає нас попереду?

ZAXID.NET з'ясував усе в заступника міністра МОЗ України Павла Ковтонюка і розділив важливу інформацію на два блоки – для пацієнтів і для лікарів.

Для пацієнтів, тобто для всіх

З нового року пацієнт, відповідно до запропонованих змін, може вільно обирати сімейного лікаря, незалежно від місця реєстрації. Якщо за якийсь час він зрозуміє, що помилився у виборі, він може змінити лікаря? Що для цього йому слід зробити?

Кожен пацієнт зможе обирати собі сімейного лікаря незалежно від місця реєстрації. Якщо, скажімо, людина живе у Львові на Левандівці, а довіряє сімейному лікарю, який працює у центрі Львова, вона може без проблем обрати його. Але сімейний лікар буде вести всю родину, тож все ж краще, коли лікар буде близько до місця проживання. Ним може стати терапевт з поліклініки, якому довіряють. З ним пацієнт має підписати декларацію, а Національна служба здоров’я України заплатить лікарю за лікування.

Якщо за якийсь час пацієнт змінить місце проживання або зрозуміє, що помилився у виборі, то він без жодних проблем може змінити лікаря. Обирає іншого, реєструється в нього і якщо підписує нову декларацію, стара автоматично анулюється.

Один раз на рік людина зможе змінити лікаря. Це правило буде працювати, коли система вже буде стабільна. А у перший рік можна буде частіше це робити, щоб люди могли вибрати собі надійного лікаря.

А коли пацієнти повинні підписати декларації з обраним лікарем: до нового року, під час першого візиту? І що в цій декларації слід вказати?

Як тільки буде оголошено про початок приписної кампанії, громадяни зможуть підписати декларацію із сімейним лікарем. Це можна зробити у будь-який час, навіть під час першого звернення.

Декларація підписується безстроково і діє до моменту, поки людина не вирішить змінити лікаря. Декларація не має юридичної сили, це просто письмово оформлене бажання лікуватися у конкретного лікаря. У ній вказуються загальні відомості про пацієнта: прізвище, ім’я, по-батькові, дата народження, паспортні дані, адреса проживання тощо.

Зараз є проект декларації з переліченими вище пунктами, остаточно він буде затверджений уже найближчим часом. Після підписання декларації, лікар реєструє пацієнта в системі eHealth.

Краса і догляд: що таке пілінг?


Мабуть, не всім пацієнтам вдасться відразу підписати декларації з сімейними лікарями. Скільки часу МОЗ відводить на вирішення цього питання?

На нове держфінансування ми будемо переходити з середини 2018 року, тому до того часу можна йти та підписувати декларації. Не переживайте, черг не буде, просто при візиті до лікаря пацієнтам запропонують підписати декларацію. Це буде нескладно зробити і не займе багато часу.

Якщо людина, скажімо, з релігійних мотивів не захоче укладати угоду з сімейними лікарями? Як їй буде надаватися медична допомога?

У такому випадку безкоштовну медичну допомогу в сімейного лікаря пацієнт зможе отримати лише на перехідному етапі, а коли вже масово люди укладуть договори, такої можливості у нього не буде, бо потрібно, щоб кошти ходили за реальним пацієнтом.

Де у Рівному потрібного лікаря знайти?


І якщо пацієнт не захоче свідомо себе ідентифікувати, держава не зможе за нього заплатити лікарю, і йому доведеться це робити самостійно.

Але це не стосується екстреної медицини. Її зможе отримати кожен пацієнт, незалежно від того, підписав він декларацію з сімейним лікарем чи ні.

Яка саме первинна медична допомога буде надаватися пацієнтам безкоштовно?

Сімейний лікар буде спостерігати за станом здоров’я пацієнтів за допомогою різних досліджень, діагностувати та лікувати найбільш поширені хвороби, травми, отруєння, патологічні, фізіологічні (під час вагітності) стани, надавати невідкладну допомогу, скеровувати пацієнта для надання йому вторинної (спеціалізованої) або третинної (високоспеціалізованої) меддопомоги, проводити вакцинацію, огляди пацієнтів з груп ризику тощо.

Він також може спостерігати неускладнену вагітність, за здоровою дитиною відповідно до вікових особливостей та потреб. А також надавати окремі послуги паліативної допомоги. Наприклад, оцінити ступінь болю, призначити та виписати рецепт на наркотичні засоби, психотропні речовини для зняття больового синдрому.

В обов’язки cімейного лікаря входить також призначення ліків і виписування рецептів, за якими, у тому числі, можна отримати і медпрепарати за програмою відшкодування вартості ліків, що буде поступово включати все більше і більше захворювань та препаратів, а також оформляти довідки, лікарняні листки.

А які обстеження з нового року хворі можуть зробити безкоштовно?


У рамках первинної медичної допомоги пацієнти гарантовано і безкоштовно можуть зробити загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою, аналіз крові на цукор, загальний холестерин, загальний аналіз сечі, електрокардіограму у стані спокою, мікроскопію харкотиння, швидкі тести на ВІЛ, вірусний гепатит, сифіліс.

Хто і як буде контролювати, фахово сімейний лікар надав допомогу чи лише зробив відмітку, що прийняв пацієнта?


Рішенням Кабінету міністрів буде створена Національна служба здоров’я України. Вона буде підписувати угоди з лікарнями та лікарями-ФОПами, тобто буде замовником медичних послуг для пацієнтів, відповідно, вона і буде контролювати якість надання послуг.

Певні моменти можна буде відстежувати через систему eHealth. Скажімо, якщо лікар часто відправляє робити один і той же аналіз в певну лабораторію, це буде помітно в системі.

Та й самі пацієнти зможуть контролювати лікарів. Буде працювати гаряча лінія, куди хворі зможуть звертатися. Показником якості послуг буде і кількість пацієнтів у лікаря та динаміка їх приходу-відтоку. Якщо побачимо, що від лікаря масово йдуть пацієнти, значить, якість його послуг людей не задовольняє.

У системі eHealth кожен пацієнт матиме власний ID, тобто власний електронний номер, прив’язаний до його електронної картки. І коли пацієнт приходить до лікаря, і на картці, і на сервері системи eHealth буде вказано попередній діагноз, скарги пацієнта, а також призначення лікаря. Якщо лікар записуватиме липові прийоми, це буде легко відстежити.

Для лікарів, насамперед – для сімейних лікарів

Чи проводилося для сімейних лікарів відповідне навчання? Наскільки вони готові до таких нововведень?

Восени команда eHealth буде проводити навчальні семінари в 12 областях, вони охоплять всю Україну. Вже є навчальний курс. Перші семінари пройшли у Бахмуті (17 жовтня), Харкові (18 жовтня) та Полтаві (19 жовтня).

Якщо лікарі не зможуть потрапити на семінари або захочуть дізнатись більше, на сайті eHealth буде доступна база знань. Думаємо, всім вдасться розібратися з системою з нашою допомогою.

Де працюватимуть сімейні лікарі ?


Вони можуть працювати, де захочуть: у поліклініці, амбулаторії, центрі первинної медико-санітарної допомоги, мати приватну практику (бути лікарем-ФОП). Ми максимально спростимо законодавство, щоб дати лікарям повну свободу працювати там, де вони хочуть.

Чи всі сімейні лікарі, особливо у селах, забезпечені комп’ютерами? І якщо їх нема, то хто повинен придбати: лікар чи місцева влада?

Це важливе питання. До 2020 року ми плануємо повністю перейти на електронну систему, тож до того часу забезпечення комп’ютерами має вирішитися, хоч би на рівні одного комп’ютера на лікарню.

Варіантів придбання техніки є кілька. Як приклад, Світовий банк закупив понад 200 комп’ютерів для лікарень у Рівненській області. Місцева влада також може допомогти лікарням у цьому питанні, адже медичні заклади - це комунальна власність. Я впевнений, що органи місцевого самоврядування підтримуватимуть власні лікарні.

Які саме дані лікар буде заносити в електронну систему?

До кінця 2017 року буде йти наповнення реєстрів (лікарні, лікарі первинної системи медицини і пацієнти). Також з’явиться можливість виписувати електронні рецепти за програмою «Доступні ліки».

Кінцева мета – до 2020 року запустити повноцінну систему eHealth, яка б відображала взаємини не тільки лікарні і держави, а й була базою медичних карт всіх українців.

Система замінить паперові медичні карти і довідки, які нерідко губляться. Лікарі виписуватимуть електронні рецепти, які неможливо підробити.

Як буде оплачуватися робота сімейного лікаря у перехідний період, до 2020 року?


У цей час буде ще зберігатися, але поступово зменшуватися фінансування на пацієнтів, які були приписані до сімейного лікаря раніше, і зростатиме частка пацієнтів, які підписали декларацію.

З 1 січня 2018 року сімейний лікар почне отримувати пряму річну оплату за обслуговування кожного пацієнта, який уклав з ним договір.

Нова модель фінансування вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) ланки системи охорони здоров’я – оплата за надану медичну послугу пацієнту за єдиним тарифом – буде впроваджуватися з 2019 року. У 2018 році окремі послуги можуть надаватися за новою моделлю, про що буде повідомлено окремо.

Планується, що у 2020 році вся система охорони здоров’я перейде на прямі оплати від Національної служби здоров’я України безпосередньо лікарям та медичним установам усіх напрямків спеціалізації.

МОЗ анонсувало, що за одного пацієнта, який підписав декларацію з сімейним лікарем, держава буде платити 370 грн на рік. За літніх людей та дітей – удвічі більше. Куди і як будуть перераховувати ці гроші?

Кошти будуть перераховуватися напряму лікарням чи лікарям-ФОПам Національною службою здоров’я України. Національна служба не володітиме коштами, які виділяються з держбюджету на оплату послуг медичного обслуговування населення. Гроші зберігатимуться на казначейських рахунках. Національна служба здоров’я буде оператором, який контрактуватиме закупівлю медичних послуг та укладатиме договори.

Чи встановлена межа, скільки пацієнтів може обслуговувати один лікар, і на яку зарплату він може розраховувати?


Такої межі не існує. Але виходячи з досвіду інших країн, оптимальне навантаження для сімейного лікаря - близько 2000 пацієнтів. Лікар зможе якісно надавати послуги, а також підтримувати професійний рівень знань і навичок, і отримувати достойний заробіток.

Якщо лікар працює як найманий працівник, він домовляється про зарплату з керівництвом. Прибуток лікаря ефективної сімейної практики з 2000 пацієнтами в статусі ФОП — до 18 тисяч гривень, медсестри — до 12 тисяч гривень. При цьому якщо лікарі-ФОПи будуть об’єднуватися в одному приміщені, це зменшить витрати і збільшить доходи кожного лікаря.

Розмовляла Олександра Баландюх, ZAXID.NET





На правах реклами