Ми у Facebook
14.01.2018, 08:40

Рівнянам на замітку: коли колядують, щедрують та посівають

Як не сплутати три найпопулярніші в народі обряди під час зимових святкувань? Як правильно колядувати на Різдво?

Колядують 6–7 січня

Колядування, хоч і походить від язичницького свята Коляди, вважається однією з найважливіших традицій християнського Різдва. Колядки – це різдвяні пісні, переважно духовного змісту, які прославляють народження Ісуса Христа.

Колядувати починають від Святвечора – 6 січня, як тільки на небі з’явиться перша зірка і всі сядуть за святковий стіл. Колядники ходять вітати з народженням Сина Божого у перший та другий день Різдва 7, 8 січня і навіть впродовж усіх Святок аж до самого Водохреща 19 січня. Дослідники народних традицій стверджують, що колядувати можна аж до Стрітення (15 лютого).



Хто колядує. На Різдвяний Святвечір колядують здебільшого діти й підлітки, Вони збираються гуртом, не менше трьох, і ходять від хати до хати, не оминаючи нікого. Один з колядників, звіздар, носить різдвяну зірку на палиці. Він має знати найбільше колядок і віншувань. Другий різдвяним дзвіночком сповіщає господарів, що йдуть колядники. Третій ходить з торбою, куди складають наколядовані подарунки, смаколики та гроші. Колядники мають бути святково вбрані. Колись навіть надівали маски різних персонажів, щоб відлякати злих духів. Найпопулярніша коза.

Спочатку годиться запитати господарів, чи можна колядувати. Якщо не відчиняють двері чи відмовили – ображатися і голосно висловлювати своє невдоволення не варто.

Колядки співають повільно, протяжно. Всі приспіви варто повторювати, не пропускати. Кожна колядка має завершуватися віншуванням – колядники бажають родині щастя та достатку.

Оригінальні різдвяні колядки: вивчаймо разом!

До речі, подивитися, як правильно колядувати й щедрувати, які збереглися старовинні традиції зимових Святок і як вітають з Різдвом по–новому, можна з 8 по 19 січня у Рівному під час традиційних фестів. Цьогоріч тут відбудуться ХІV обласний фестиваль пісенно-музичного мистецтва “Різдвяні піснеспіви” та VІ фестиваль вуличних вертепів та вуличних музикантів "Нова радість стала".


Щедрують 13 січня

Щедрують із вечора до опівночі напередодні старого Нового року (Святого Василя), тобто 13 січня, коли православні християни вшановують пам’ять преподобної Меланії.

Щедрівки величають господаря, господиню та їхню родину, зичать їм достатку, багатого врожаю, приплоду худоби, доброго роїння бджіл, добробуту в усьому.

Готуємось щедрувати (ТЕКСТИ ЩЕДРІВОК)



Хто щедрує. Звечора до опівночі щедрувальники обходять оселі. Щедрують переважно дівчата.
А "водять Меланку" хлопці, вбрані у Меланку й Василя, Цигана, Смерть, Козу та інших персонажів, Вони висловлюють добрі побажання, веселять людей піснями, танцями, жартівливими сценками.
Кожна щедрівка має обов’язковий приспів: "Щедрий вечір, добрий вечір, добрим людям на весь вечір".

Щедрий вечір, добрий вечір! [ТЕКСТИ щедрівок + ВІДЕО]


Посівають 14 січня

Наступного дня після Меланки, на Василя, 14 січня, із самого світанку, йдуть посівати зерном із добрими побажаннями. Посівальники віншують господарів засівалками, в яких згадується Новий рік та святий Василь, й обов’язково повторюється "Сію-вію, посіваю".

Хто посіває. Посівальниками можуть бути тільки хлопці. За народними віруваннями, перший посівальник на Новий рік приносить до хати щастя. А щастя до хати приносять лише хлопці. Спочатку йдуть посівати до хрещених батьків та інших родичів. Завітавши до хати, посівальник сіє зерном з рукавиці або торбинки й вітає всіх із Новим роком та святом Василя. Перший посівальник завжди отримує від господарів найщедріші подарунки та найкращі ласощі.


ДО ТЕМИ:
Христос народився! Славімо Його!: колядки та щедрівки для найменших
У Рівному пройде фестиваль різдвяних вертепів та вуличних музикантів
Різдвяні привітання та колядки від українських зірок (+ВІДЕО)
Як зробити різдвяну зірку на палиці для колядування

З Різдвом Христовим! Нехай вас зігріє, зцілить і зміцнить любов рідних людей!





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ