Ми у Facebook
08.11.2019, 16:00

Нарешті дозволили. Як без проблем відключитися від центрального опалення

Що для цього треба мати, знати і врахувати?
Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України офіційно дозволило жителям багатоповерхівок всім будинком від'єднуватися від централізованого опалення і гарячої води, а замість цього встановлювати бойлери та газове або електричне індивідуальне опалення. Наказ Мінрегіонбуду №169 набув чинності з 17 вересня 2019 року.

2018 рік: Як від’єднатися від централізованого теплопостачання

Хто приймає рішення

За словами експертів, щоб перейти на автономне опалення, будинок має звернутися в електро- чи газопостачальну компанію за технічними умовами. Таким чином можна з'ясувати, наскільки умови будинку відповідають навантаженню на мережі, аби запобігти аваріям та пожежам, поломкам домашніх електроприладів.

Рішення про відключення повинен приймати орган місцевого самоврядування (наприклад, міська, селищна рада). І для цього власникові потрібно заздалегідь подати заяву.

2017рік: Як рівнянам відключитися від централізованого теплопостачання завдяки новому закону


Тільки в неопалювальний період

Тепер мешканці зможуть за власною ініціативою встановлювати систему індивідуального теплопостачання. Однак, за новими правилами, відключитися можна тільки в міжопалювальний період і не пізніше 1 жовтня й не раніше 1 травня. Якщо потужностей достатньо, то відключення від центрального постачання повинне відбутись до 1 жовтня. Протягом цього часу мешканці мають встановити індивідуальне опалення, а теплопостачальна компанія – демонтувати свої мережі.


Одного бажання мало

Причому, відрізати батареї дозволять або відразу всім мешканцям багатоквартирного будинку, або потрібно, щоб в цьому будинку вже половина власників (50%) квартир та/або нежитлових приміщень відключилися від централізованої подачі тепла й гарячої води.

"Сьогодні перейти на індивідуальне опалення можна виключно всім будинком. Щоправда, мешканцям тих багатоповерхівок, де на 1 травня половина вже відрізалася від централізованого теплопостачання, дозволяється поквартирно переходити на індивідуальне опалення. Хоча, примушувати людей робити це заборонено", – каже енергетичний експерт Марія ЯКОВЛЄВА.

“Новий порядок відключення не дає можливості відключитися всім охочим споживачам. Ці документи тільки спрощують процедуру для тих будинків, де вже відключено понад половини квартир. Для інших споживачів можливість відключення так і залишається виключно в межах цілого будинку, не даючи можливості відключення окремої квартири. Фактично людини заганяють в глухий кут, підвищуючи тарифи на опалення й забороняючи відмовитися від такої послуги”, – пояснив експерт ГО “Громадський аудит” Тарас ГАЛАЙДА.


Кому пощастило раніше

До слова, раніше у людей теж була подібна можливість. Наприклад, до 2007 року українцям дозволяли відключати окремі квартири від централізованого опалення. Але не самовільно, а за чітко регламентованими правилами, з проходженням складної юридичної та технічної процедури, яка займала чимало часу й вимагала значних фінансових вкладень на переобладнання і проекти. З 2007 року на подібні дії була накладена заборона. Пояснювали це тим, що в багатоквартирному будинку централізоване опалення працює як цілісна система й опалює весь будинок, житлові та нежитлові приміщення, а не кожну квартиру окремо. Тому якщо хтось самовільно відріже батареї, це вплине на всю систему, вона розбалансує, і від цього постраждають інші мешканці.

2011 рік: Чи стане використання автономного опалення масовим у Рівному?

2010 рік: У Рівному поекспериментують з автономним опаленням


Скільки це коштує

Навіть якщо теоретично від'єднатися від централізованого опалення можна, треба добре подумати, чи це вигідно, чи готова людина платити 100-120 тисяч гривень за встановлення індивідувального опалення (технічні умови, проект, сам бойлер, встановлення, підключення, лічильник та інше), за скільки часу все це окупиться і чи окупиться взагалі.

Хто платитиме більше

Фахівці запевняють: навіть якщо ви відмовтеся від централізованого опалення й гарячої води, будьте готові до того, що квитанції приходитимуть все одно. Причина – в рахунок за опалення багатоквартирного будинку включається і прогрівання приміщень загального користування.

До речі, на інтернет-сторінках місцевих органів самоврядування повинен бути оприлюднений перелік будинків, в яких не менше половини квартир вже відключилися від системи опалення. Це щоб люди знали, чи мають шанс переходити на “автономку” й встановлювати у своїх помешканнях газові, електричні бойлери.





На правах реклами