Ми у Facebook
05.05.2024, 16:07

Справжні українські символи Великодня

Українські традиції Великодня мають своє коріння в старовинних обрядах весняного рівнодення. Але нині воно є величним християнським святом, яке має свої традиційні символи та обряди. Розповідаємо про це детальніше.
Підготовка до цього свята розпочинається заздалегідь з Великого посту, який триває понад сорок днів. Останній тиждень перед Великоднем, який називають Білим, призначений для прибирання будинку, ретельного прибирання та прикрашання хати рушниками. На Чистий четвер перед Великоднем, всі члени сім'ї миються разом.

На свято Великодня українці готують паски. Ці хліби особливі тим, що в них багато яєць, щоб тісто стало насиченого жовтого кольору, що символізує сонце. Паски також прикрашають фігурками птахів і квітів, що означає прихід весни та родючість.


Ще одним символом Великодня українців є верба. Гілки та верби вносять у будинок на Вербний тиждень і прикрашають ними дім до свята. Це пов'язано з легендою про вітання Ісуса в Єрусалимі, коли місцеві жителі клали перед ним пальмові гілки. Оскільки в Україні немає пальм, верба стала їх заміною.

Третім важливим символом Великодня є крашанки. Розписані яйця символізують життя, сонце і воскресіння. Українське мистецтво писанок та крашанок має давню традицію.

Про це повідомляє УНІАН, unian.ua.

Як правильно підготуватися до сповіді. Молитва, яку потрібно прочитати вранці





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ