Ми у Facebook
14.11.2013, 14:50

Харчовий пластик і здоров'я: наскільки безпечна пластикова тара?

Наш побут немислимий без харчового пластику. Кафе та магазини не обходяться без нього, а ми звикли в ньому зберігати продукти. Чи так безпечно все це пластикове царство?
Пластиковий посуд, пляшки та фасувальні матеріали виготовляються з різних полімерів. Найбільш ходові з них - полівінілхлорид, поліпропілен , поліетилен , полістирол , полікарбонат. Ці речовини безпечні і в їжу самі не потрапляють. Можна припустити, якщо пластик такий популярний для розфасовки харчових продуктів та напоїв, то він цілком безпечний, і нема чого турбуватися.

Рівнянка Лариса Т. цікавиться: «Чи правда, що в деяких випадках пластикові вироби починають виділяти токсини, які, потрапивши в організм людини, можуть нашкодити її здоров'ю. За яких умов це може статися?»

Будьте обережні - робота домогосподарки призводить до стресу і сварок у сім'ї

Це може статися, якщо продукти довго зберігаються в холодильнику, або людина намагається розігріти їжу в пластиковій тарі, в якій вона продавалася в магазині. Практично всі полімери з часом «старіють». У результаті цього процесу з пластикових виробів починають виділятися продукти їх розпаду. Варто зауважити, що різні види пластикових виробів стають токсичними за різних умов їх експлуатації: одні не можна мити, інші нагрівати. Якщо умови використання виробів із пластику порушуються, тоді вони стають небезпечними для здоров'я.



Звертаємо увагу на маркування!

На пластикових виробах для харчових продуктів ставиться спеціальне маркування, прийняте практично в усіх країнах світу. Воно являє собою трикутник, виконаний з трьох стрілок. У середині знаку - цифри від 1 до 7, внизу - літерний код пластика.

Цифра 1 і код PET говорить про те, що пластикова тара з поліетилентерефталату. З нього виготовлені пляшки, банки, різні пакувальні контейнери, одноразові стаканчики. Він використовується для зберігання води, соків і різних прохолодних напоїв. Дуже часто ПІТ застосовується для пакування сипучих харчових продуктів.

Цифра 2 і код PE-HD вказують на те, що пакувальна тара зроблена з поліетилену високого тиску. Він застосовується для молочних виробів, пляшок для шампунів, миючих засобів та різного роду відбілювачів.

Цифра 3 та код PVC присвоєні полівінілхлориду ПВХ (ПВХ). Він служить для упаковки харчових жирів, сипучих продуктів, рідини для миття скла та дзеркал.

Цифра 4 та код PE-LD - під цими символами ховається поліетилен низького тиску для виготовлення пакетів і м'яких пластикових упаковок. Цей матеріал можна утилізувати і повторно використовувати.

Цифра 5 і код PP - це поліпропілен, з якого роблять кришки для пляшок, стаканчики для сметани і йогурту, пляшки для сиропів, кетчупу, гірчиці, пляшечки для дитячого харчування. З поліпропілену виготовляються іграшки. Цей пластик безпечний для людини, але стає крихким і ламається при негативних температурах.

Як зволожити повітря в оселях

Цифра 6 і код PS призначені для полістиролу. З нього виготовляють піддони для птиці та м'ясних продуктів, випускають одноразові тарілки і стакани. Цей пластик вторинній обробці не піддається і при нагріванні може утворювати канцерогени.

Цифра 7 і код O містить в собі суміш різних полімерів. При довгому використанні і частому митті з таких виробів може виділятися бісфенол А, який становить небезпеку для здоров'я людини.



Корисні поради

- Термін зберігання продуктів харчування, вказаний на етикетці, стосується також і його пластикової упаковки.

- При спалюванні ПВХ виділяє небезпечні діоксини, які можуть викликати онкологічні захворювання. Тому не варто знищувати пластикову тару на своїй дачі, якщо не хочете отруїти себе і своїх сусідів. Простіше відправити її у відповідний контейнер для сміття.

- Зберігайте продукти у скляному або керамічному посуді.

- Верхній шар з продуктів, які зберігалися в пластиковій упаковці, потрібно зрізати.

Прийшовши додому з ринку або магазину, відразу знімайте з продуктів харчування пакувальну плівку.

- Напої купувати слід тільки в РЕТ – пляшках. Дитяче харчування купуйте тільки в скляній або картонній упаковці, готуйте їжу для дітей, не використовуючи пластиковий посуд.

Позбавляємося плям від дитячих випадковостей

- Утримайтеся від розігріву в мікрохвильовці їжі у пластиковій упаковці.

- Не можна тримати довго воду у фільтрах-глеках. Вранці і ввечері візьміть собі за правило воду, що залишилася в таких глечиках, замінювати свіжою. Помутнілий глечик для води слід викинути.

Отже, маркування допоможе вам, шановні рівнянки, не лише правильно вибирати пластиковий посуд, але й правильно ним користуватися.





На правах реклами