Ми у Facebook
10.06.2003, 20:08

Довідка

Що таке домашнє насильство?
Домашнє насильство — це модель поведінки людини щодо іншої для встановлення контролю над нею. Такі люди можуть бути одружені або розлучені, зустрічатися, жити разом або окремо, мати спільних дітей.
Приклади домашнього насильства
Психологічне, яке полягає у демонстрації розумової переваги, залякуванні, приниженні, вигадуванні зневажливих прізвиськ; ізоляція від сім’ї та друзів. Економічне, яке полягає у позбавленні коштів або забороні працювати чи шукати роботу. Фізичне — погрози завдати тілесних ушкоджень або їх нанесення. Сексуальне — примушення до небажаних сексуальних контактів, домагання, примус до проституції, зµвалтування.

Де шукати порятунку?
Щоб зарадити такому лиху, в Україні, та й в нашому місті, працюють спеціальні центри захисту жінок та цілодобові телефони довіри, де вас вислухають та допоможуть, нададуть юридичні та психологічні консультації. Жінкам, які живуть у селі, насамперед мав би допомогти священик місцевої парафії.

Як звернутися
до суду?
У наш час усе більше жінок від 18 до 45 років звертається до незалежних експертів. Акт судово-медичного огляду є беззастережним доказом у суді фізичних чи психологічних знущань чоловіка.
Незалежні фахівці мають змогу відразу після побиття за заявою потерпілої провести огляд і в акті судово-медичного огляду констатувати ступінь важкості тілесних ушкоджень. При цьому вартість послуг залежить від складності експертизи. Якщо ж потерпілій потрібні консультації рентгенолога, отоларинголога (скажімо, при зміщенні носа, щелепи), їх теж нададуть за кошт потерпілої жінки. У державну судово-медичну експертизу побита жінка може звернутися тільки за постановою судово-слідчих органів.
Можливо, отриманий в експертів акт судово-медичного огляду допоможе комусь стримати лють того, з ким розлучити може тільки смерть.





На правах реклами