Ми у Facebook
12.06.2003, 15:45

У дорогу без стресів

Будь-яка подорож, навіть найприємніша, це завжди стрес, вважають фізіологи. Тому, вирушаючи у дорогу відразу після роботи чи навчання, ми фактично нагромаджуємо стреси й піддаємо організм навантаженню.
Чимало батьків намагаються відправити дітей на море або в гори відразу ж після складання іспитів, хоча для початку їм будуть кориснішими піші прогулянки околицями, купання в річці. Зрозуміло, найдешевше і найзручніше їхати власним автомобілем. У цьому випадку мандрівники не залежать від розкладу. Та слід врахувати: водію-початківцю сідати за кермо не слід. Перешкодою подорожі може послужити вік дітей. Крім того, не завжди в дорожньо-польових умовах є можливість купатися, змінювати білизну, мити руки. Влітку всередині салону може бути дуже спекотно, а якщо відчинити вікна — виникає протяг. Потрібно робити часті зупинки, даючи всім членам сім’ї можливість подихати свіжим повітрям і розім’ятися.
Подорож у комфортабельному автобусі з кондиціонером дозволить легше витримати спеку. Однак стежте, щоб перебування в салоні не перевищувало двох-трьох днів. Адже тривале сидіння в незручній позі може призвести до серйозних проблем із ногами, хребтом, із травленням. Кращий варіант поїздки — чергування автобуса, піших екскурсій, і обов’язково — ночівля у звичному для нас “горизонтальному” положенні.
Одним із найзручніших (найпопулярніших) і відносно недорогим залишається потяг. Та з поїздкою варто почекати, якщо хтось із членів сім’ї нещодавно переніс серйозне захворювання і ще не повністю одужав. Не рекомендується подорожувати й жінкам на другій половині вагітності. Якщо пасажир почувається зле, радять у медпункті станції Рівне, слід звернутися до провідника, який зв’яжеться з найближчим медпунктом. На першій же зупинці допоможуть медики. Якщо стан хворого потребує термінового оперативного втручання — пасажира госпіталізують у найближчу лікарню.
Щоб уникнути отруєнь, не беріть у дорогу продукти, що швидко псуються — варені ковбаси, рибу, компот, сир. Продуктовий набір мандрівника має складатися з кусня сала, хліба, добре промитих фруктів та овочів. Із напоїв добре б обмежитися мінеральною водою, чаєм та кавою. Міцні напої загрожують травмами. Обов’язково прихопіть аптечку, куди слід покласти: бинт і вату, антисептики, серцеві та знеболюючі засоби, спазмолітики, засоби від закачування й ліки, які ви або члени сім’ї приймаєте постійно. Якщо ж аптечки не виявилося, зверніться до провідника.
Подорож у літаку вважається вершиною комфорту. Щоправда, не всім по кишені. Першими незручність польотів відчувають сердечники, люди з хронічними легеневими захворюваннями й хворі на ангіну. Не рекомендують летіти з нежитем, кашлем. Через перепад тиску інфекція може переміститися з носоглотки в середнє вухо, у результаті виникне біль у вусі. У групі ризику — люди з невилікуваними зубами. Під час тривалих перельотів не соромтеся підвестися з крісла, потупцювати на місці й походити по салону. Коли сидите — намагайтеся змінювати позу, ворушити ногами, але не перехрещуйте їх надовго. Під час польоту потрібно пити багато рідини, уникаючи кави та спиртних напоїв.
Головне, пам’ятайте: будь-яку подорож, незалежно від вибраного транспорту, можна зробити приємною і безпечною. Варто лишень добре продумати поїздку й підготуватися до неї заздалегідь.





На правах реклами