Ми у Facebook
26.06.2003, 18:44

Відмивати “лівак” стало сутужно

Тим, хто обирає безготівковий розрахунок та звик “лівачити”, доведеться сутужно — Національний банк затвердив зміни в Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні. Про це повідомили з Рівненського обласного управління НБУ.
Зміни визначають, що банк повинен повернути без виконання платіжні доручення чи електронні розрахункові документи клієнту, якщо за вимогою банку він не надасть документи і зведення, що необхідні для з’ясування його особистості, суті діяльності, фінансового стану, чи навмисно надасть неправдиві дані. Нововведення, інформують з банку, передбачають можливість повернення платіжних доручень (електронних розрахункових документів) і у випадку, якщо операція має ознаки такої, що підлягає фінансовому моніторингу.
Зміни також закріпили правила оформлення повернення банком своїм клієнтам оформлених ними розрахункових і супровідних документів, згідно з якими установа, повертаючи документ у день його надходження, повинна на зворотному боці написати про причину повернення документа без виконання, спираючись на статтю закону України, відповідно до якої розрахунковий документ не може бути виконаний, чи вказати розділи і пункти порушеного нормативно-правового акта НБУ.
Крім того, при поверненні без виконання електронних розрахункових документів банк повідомляє клієнту засобами системи “клієнт-банк” про причину повернення цього документа без виконання та вказує дату його повернення, що засвідчується підписами відповідального виконавця і працівника, на якого покладені функції контролера, і відбитком штампа банку. Зміни, повідомляють з управління НБУ, зареєстровані в Мін’юсті й набрали чинності 22 червня цього року, а основна мотивація їх — попередити відмивання грошей.





На правах реклами