Ми у Facebook
02.07.2003, 21:20

“Свіжою” рибою можна отруїтися

Свіжу рибу, яка реалізовується на Центральному продовольчому ринку Рівного, мають намір днями перевірити працівники відділення гігієни харчування міської санепідемстанції. Як стверджує завідувачка цього відділення Надія Стичишина, продавці часто продають рибу в антисанітарних умовах, що може призвести до захворювання людей. Особливо гостро постає ця проблема в літній період.
Кілька років тому шестеро мешканців Рівного після споживання в’яленої риби захворіли на ботулізм. Двоє з них через цю небезпечну інфекцію пішли з життя. На щастя, подібних випадків у місті більше не траплялося. Але, як кажуть, береженого Бог береже. Власне, тому працівники санепідемстанції найближчим часом планують знову взятися за перевірку риби, зокрема свіжої.
— Мені неодноразово доводилось бачити, як живу рибу продають з прилавка. Але живою навряд чи її можна назвати, — розповідає завідувачка відділенням гігієни харчування міської СЕС Надія Стичишина. — Для такої риби повинні бути зроблені спеціальні басейни. Вони на нашому Центральному продовольчому ринку є. Але з них продають рибу не завжди. Дехто “умудряється” викладати такий делікатний товар навіть на прилавки під сонце на радість мухам.
Несвіже м’ясо чи рибу ми безпомилково впізнаємо за запахом. Процес псування м’яса супроводжується розкладанням амінокислот і при цьому виділяються леткі продукти з неприємним запахом. Несвіжа риба тхне триметиламіном, який виділяється через окислення й руйнацію білків риби. Однак є випадки, коли процеси розкладання вже почалися, але запах ще заслабкий? Ось тоді і виникає справжня ймовірність отруїтися продуктом.
За словами пані Надії, перевірки риби на Центральному продовольчому ринку (і не тільки) вже проводились неодноразово. Але факти порушення час від часу з’являються знову.
Взагалі спеціалісти радять: якщо ви придбали неживу рибу, треба її попатрати, протерти зсередини і зовні кропивою або пижмом звичайним. Після того видалити зябра, злегка підсушити в затінку— у риб’ячому слизу багато мікроорганізмів (часто хвороботворних) і підсушування їх убиває. Носити рибу найкраще в кошику, який має гарний повітрообмін. Але в жодному випадку не в поліетиленових пакетах і мішках.





На правах реклами