Ми у Facebook
09.07.2003, 17:31

Відпустка “з животиком”

Куди податися
Золоте правило — вибирайте місця зі звичними кліматичними умовами!
Жительці середньої смуги не треба їхати туди, “де багато диких мавп”, тому що період акліматизації, зміна годинних поясів, незвичні їжа і питво можуть погано позначитися на самопочутті. Не варто відвідувати екзотичні країни (Азія, Африка) — великий ризик підхопити якесь інфекційне захворювання. Крім того, перед поїздкою в ці країни потрібно робити щеплення, приймати для профілактики протималярійні препарати, а під час вагітності всього цього, звісно, краще уникати. У перші три місяці щеплення робити не можна категорично! В інших випадках, якщо це необхідно, — тільки після консультації лікаря!
“Смажитися” на сонці не можна...
Для вагітної жінки однаково шкідливі як надлишок, так і нестача сонячних променів. Досить агресивне сонце південних курортів плюс підвищене навантаження на серцево-судинну і дихальну системи при вагітності — і можна перегрітися або зомліти. Тривале перебування на сонці може спровокувати внутрішню кровотечу, утворення пігментних плям, з якими важко боротися. Тому загоряти вагітним не можна!
З іншого боку, при недостачі сонця виникає дефіцит вітаміну D, бо основна кількість вітаміну утворюється в шкірі при дії ультрафіолетових променів. Це призводить до підвищеної втомлюваності, демінералізації зубів зі швидким розвитком карієсу, остеопорозу, болей кісток таза та у м’язах. Тому сонечко все-таки потрібне. Найкраще використовувати час до 12 і після 16-17 годин для сонячних чи повітряних ванн. Бути на сонці бажано в капелюсі та окулярах.
...а купатися навіть дуже корисно
Купання ж у більшості випадків впливає сприятливо на організм вагітної жінки. Поліпшується робота дихальної системи, серця, м’язів, у воді легше рухатися, бо зникає відчуття власної ваги. Вважається, що фізіологічніше плавати брасом, хоча це не принципово, аби процес був приємним. Ретельно вибирайте місця для купання — це не може бути водойма зі стоячою водою (ставок). З такого купання ви почерпнете багато нового (у буквальному значенні). Набагато ліпші морська вода чи басейн.
Купання протипоказане, якщо у вас ерозія, схильність до кровотеч, токсикоз, якісь інфекції.
А чи не зібратися в похід?
На жаль, відпочинок у стилі “дівчина з веслом” — не кращий для майбутніх мам. Затятим аматорам цього виду відпочинку потрібно дотримуватися наступного:
- не перегріватися і не переохолоджуватися,
- не нести важкого,
- не йти у тривалі походи. Вибирати маршрут так, щоб у разі потреби можна було добратися до лікаря.
Краще відмовитися від підводного плавання, активного відпочинку в горах, скасувати на 9 місяців солярій, лазню, сауну. Перепади тиску, нестача кисню, підвищення температури, велика вологість можуть призвести до ускладнень.
На замітку
Багато авіакомпаній вимагають від пасажирок на пізніх термінах вагітності (приблизно з 36-го тижня) довідку від лікаря про відсутність протипоказань для перельоту, причому видану не раніш як за тиждень до польоту! Деякі відмовляються брати на борт вагітних на пізніх термінах навіть з довідкою. Тому з’ясуйте усе заздалегідь у представників авіакомпанії.
На чому добиратися?
Літак: при невеликому терміні вагітності і недалеких відстанях — це найбільш зручний вид транспорту, однак перепади тиску при зльоті і посадці можуть викликати погіршення стану, аж до початку кровотечі і навіть передчасних пологів — сюжет, обіграний майже у всіх фільмах “про літаки”.
Потяг: переваги в тому, що можна походити, розім’ятися. Та, з іншого боку, — довга тривалість поїздки, шум, вібрація роблять подорож стомлюючою.
Автомобіль: вибирайте заднє сидіння, воно безпечніше. Щоб не боліла спина, підкладіть подушечку. Періодично виходьте з машини провітритися.
Автобус: від тривалих поїздок краще відмовитися. Вони стомлюють, часто закачує, і навряд чи вся група буде підстроюватися під ваші бажання пройтися пішки і подихати свіжим повітрям.
Важливо!
Якщо все в порядку, то подорож з животиком не протипоказана. Оптимальний термін для поїздок — другий триместр вагітності. У перші й останні місяці краще уникати тривалих, стомлюючих переїздів. Перед поїздкою проконсультуйтеся з лікарем. Якщо вагітність протікає нормально, то до 20-го тижня можна користуватися будь-яким транспортом. Після 26-28-го — не рекомендується літак, після 36-го — всі інші види транспорту.





На правах реклами