Ми у Facebook
17.07.2003, 21:35

Морозиво з... металічним присмаком

Спекотна погода, яка нарешті встановлюється після сезону дощів, спонує людей до пошуку прохолоди. У першу чергу перехожих спокушують яскраво підфарбовані напої та на всі смаки морозиво. Поласувати ним не відмовляються ні діти, ні дорослі. Тим більше, коли й ціни на нього різні.
Пригостити морозивом своїх внуків вирішив і рівнянин Петро. У районі автовокзалу, підійшовши до першого найближчого кіоску, він купив дітям льодового крему. Хоча й недорогого, проте радість для малих. Але вийшло навпаки. Днями він завітав до редакції і приніс металеву спіраль, яку зубами в морозиві намацав внук Максим.
— Внукові я купив наше рівненське шоколадне морозиво, — розповів пан Петро. — Коли його їв Максимко, то знайшов чималий шматок металу, схожий на спіраль. Добре, що не проковтнув. Я повернувся до продавця, у якого придбав морозиво, і попросив його пояснити, що це таке. Чоловік зреагував не дуже вороже, і хотів відібрати у мене незвичну знахідку. Про відшкодування коштів і мови бути не могло.
Пан Петро не звертався в обласне управління у справах захисту прав споживачів. Проте тут пояснили, що письмова його заява могла б бути приводом для перевірки підприємства, на якому виготовили молочний десерт. Що ж до скарг на якість морозива, то такі в цьому році в управління не надходили. Проте захисники споживачів провели все ж перевірки і зафіксували 72 порушення у підприємців, які займаються реалізацією морозива. Забракували продукції більш як на 150 гривень, наклали адміністративних штрафів на майже 400 гривень.
Як повідомила головний спеціаліст управління Тетяна Котик, майже у всіх торгових точках міста на морозильних камерах відсутні таблички з інформацією про прізвище підприємця та номер свідоцтва про державну реєстрацію. Крім того на морозиві у деяких реалізаторів немає цінників, а це обов’язкове. А іноді через роздратування продавців, які змушені кожному покупцю повторювати вартість товару, взагалі відбиває бажання купувати в них морозиво. Працівники управління виявили чимало фактів реалізації морозива виробників інших областей без документів, які засвідчують якість і безпеку, а також порушення правил роботи дрібно-роздрібної торговельної мережі та правил продажу продовольчих товарів. Пані Тетяна повідомила, що морозиво, яке продавалося без відповідної достовірної інформації, знято з реалізації.
Проте, як виготовляється улюблена продукція малечі і багатьох дорослих, та як у вафельний стаканчик може потрапити кусок металу, ми поцікавились в однієї з працівниць цеху з виробництва морозива. Пані Ірина повідала усі тонкощі його приготування. Спочатку сухе молоко, масло і вода (коли потрібно — фруктові есенції, чи какао) заварюються і по трубах поступають в цех, де на фрейзерах охолоджуються. Потім вся виготовлена маса розфасовується в стаканчики. На все про все затрачається усього дві години. Момент, коли потрапив у масу сторонній предмет, на її думку, визначити важко. Можливо, на підприємстві замінювали техніку, а металева стружка лишилася після ремонту... Інша версія — в домішках молока. Проте, вона запевнила, що все хлорується, знаходиться під постійним контролем санепідемстанції... Прокоментувати випадок виробники відмовилися.





На правах реклами