Ми у Facebook
17.07.2003, 21:39

Помста звірів Деякими хворобами людина заразилася від тварин

Наприклад, СНІД. Людина одержала цей вірус від людиноподібних мавп, що живуть у Центральній Африці, найімовірніше, від шимпанзе. 42 мільйони чоловік є носіями цього вірусу, 5 млн. із них заразилися у 2002р. Від СНІДу вмерло 3,1 млн. чоловік (до 2003 р. число жертв досягло 21,8 млн., приблизно чотири мільйони із них — діти).
Нетипова пневмонія. Людина, можливо, заразилася від вивірки (рос. — виверры). Епідемія вразила кілька тисяч чоловік, кілька сотень з них померли. Епідемія нетипової пневмонії може призвести до скорочення понад 5 млн. робочих місць у сфері туризму. Особливо постраждає Китай. Його втрати оцінюються в $7,6 млрд. і приблизно 2,8 млн. робочих місць.

Лихоманка Денге. Збудник переносять комарі. Перші епідемії зафіксовані у 1950-ті роки в Таїланді й на Філіппінах. У 1970-ті епідемії зазнали дев’ять країн. Нині випадки лихоманки Денге трапилися в 100 країнах світу з населенням 2,5 млрд. чоловік. У 1998 р. було зареєстровано 1,2 млн. випадків захворювання лихоманкою.

Лихоманка Ебола. Людина набула цей вірус від людиноподібних мавп. Збудник передається через прямий контакт із кров’ю і виділеннями хворих. У 1970-ті роки в Судані був зафіксований початок епідемії лихоманки Ебола, яка убивала 90 відсотків тих, хто заразився.

Жовта лихоманка. Цей вірус перейшов до людини від людиноподібних мавп, які живуть у Центральній Африці, імовірно від шимпанзе. Переносником захворювання є комарі. Перші випадки жовтої лихоманки зафіксували приблизно 400 років тому. Вакцину проти неї розробили 60 років тому.

Західнонілська лихоманка. Цим вірусом людина заразилася від птахів, через комарів. Одна з найбільш небезпечних лихоманок, що вирізняється високим рівнем смертності. Випадки захворювання зафіксовані не тільки в Африці, але й у Європі, Азії, Північній Америці.

Малярія. Збудник малярії передається людині при укусі малярійного комара анофелеса. Щорічно малярією занедужує приблизно 300 млн. чоловік, мільйон із яких помирає.

Хвороба Лайма. Бактерія-збудник цієї хвороби дісталася людству від оленів і мишей. Симптоми схожі з грипом, однак хвороба протікає в значно важчій формі та призводить до артриту. Свою назву хвороба в 1970-ті роки одержала від американського містечка Лайма, де вперше зареєстрували подібні випадки.

Віспа. Нею людина заразилася від верблюда. Хвороба стала відома приблизно 3 тис. років тому і довгий час вважалася головною причиною смерті дітей. Жертвами віспи стали багато видатних історичних особистостей, наприклад, російський імператор Петро Великий і король Франції Людовик XV. За оцінками істориків, наприкінці ХIХ століття щорічно віспою занедужували приблизно 50 млн. чоловік. Смертність від цієї хвороби перевищувала 30 відсотків. Останній випадок захворювання віспою — у 1977р.

Мавпяча віспа. Людина заразилася від ховрашків. Випадки захворювання були зафіксовані наприкінці травня цього року в США. Хвороба протікає як і звичайна віспа, але в м’якшій формі і поки не викликала смертельних випадків.

Чума. Цю хворобу людині “подарували” пацюки та інші гризуни. Збудник передається через укус. Перша епідемія, відома за назвою “юстиніанової чуми”, виникла в VI столітті у Візантії: за 50 років загинуло майже 100 млн. чоловік. У XIV столітті світ вразила епідемія “чорної смерті” — бубонної чуми, що знищила приблизно третину населення Азії й половину населення Європи. У кінці XIX століття виникла третя всесвітня епідемія чуми — спалахи реєстрували у понад 100 портах світу. У 1999 р. спалахи чуми сталися у 14 країнах світу (в основному, африканських). Занедужало більш 2,6 тис. чоловік, 212 з них померли.

Грип. Вірус грипу дістався людині від водоплавних птахів, скоріше за все, качок. У 1918 р. світ уперше вразила епідемія грипу — “іспанки” (вогнище захворювання було в Іспанії), що забрала за різними оцінками від 25 до 40 млн. життів. Нині грипом щорічно хворіє 5-15 відсотків населення земної кулі. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (World Health Organization), він є причиною смерті 250-500 тис. чоловік щорічно. Тільки в США щорічний збиток від епідемії грипу становить 71-167 млрд. доларів.

Синдром Крейцфельда-Якоба (більш відомий як синдром “коров’ячого сказу”). Людина заразилася від корови. У світі зафіксовано кілька випадків загибелі людей, котрі споживали страви із яловичини, зараженої збудником цієї хвороби, що вражає мозок. Періодично випадки “коров’ячого сказу” трапляються в різних країнах світу. Збиток сільському господарству європейських країн, нанесений цією хворобою, оцінюється в 60-120 млрд. доларів.

Енцефаліт. Збудники енцефаліту передалися людині від гризунів і птахів. Переносниками вірусу є комарі та кліщі. Щорічно у світі різними формами енцефаліту заражаються 100-200 тис. чоловік, 10-15 тисяч з них гинуть.

Сальмонельоз. Людина заразилася від корів, свиней, кіз і домашніх птахів (качок й гусей). Зараження сальмонелами відбувається при вживанні в їжу м’яса чи яєць, у яких збереглися живі сальмонели. Відомі випадки захворювання сальмонельозом, які призвели до смерті людини.





На правах реклами