Ми у Facebook
31.07.2003, 05:14

У “бій” ідуть районні депутати

Ситуація у промисловості Дубенського району складна. З усіх підприємств ДП “Смизький торфобрикетний завод” найстабільніший та прибутковий.
Водночас це підприємство — найбільший платник податків до місцевих бюджетів. Характер його діяльності (тут виробляється паливо для населення та бюджетних установ Дубенського, Млинівського, Радивилівського, Здолбунівського та Кременецького районів) не викликає сумніву у важливості функціонування заводу в регіоні. Для належної роботи заводу та поліпшенні якості продукції протягом 1999-2001 років у районі виділити 600 гектарів ріллі для нових торфорозробок, що має забезпечити сталу роботу підприємства на найближчі 50 років. Для цього навіть було прокладено вузькоколійну залізницю до торфородовищ.
На фоні цієї турботи про розвиток заводу дивним, м’яко кажучи, виглядає рішення Кабінету Міністрів України про приватизацію державного підприємства “Рівнеторф”, структурним підрозділом якого є ДП “Смизький торфобрикетний завод”. Очікувана приватизація чи не єдиного працюючого у районі підприємства викликала різко негативну реакцію у населення Смиги та трудового колективу.
Обурені такими планами і депутати Дубенської районної ради, які на сесії, що відбулася минулого тижня, прийняли звернення до народних депутатів від Дубенщини, міністра палива та енергетики С.Єрмілова та голови Фонду державного майна України М.Чечетова з проханням про припинення приватизації ДП “Смизький торфобрикетний завод” та передачу його у комунальну власність району.
У тому ж зверненні депутати наголошують, що смизьке підприємство за шість місяців поточного року сплатило 100 тис. грн. прибуткового податку, з яких 55 тис. грн. надійшло у місцевий бюджет, а середній прибуток за попередні роки становить 900 тис. грн. Після передачі підприємства у комунальну власність району податок на прибуток повністю надходитиме у районний бюджет, що дасть змогу району інвестувати кошти у реконструкцію основних фондів підприємства. На думку авторів звернення, таке рішення буде найбільш оптимальним як для наповнення селищного та районного бюджетів, так і для зняття соціальної напруги у Смизі та районі в цілому.





На правах реклами