Ми у Facebook
07.10.2003, 10:00

Ціна хліба Вартість хліба треба терміново підвищувати, — вважають економісти

Схоже, що перед зимою вартість хліба по всій Україні зросте всупереч запевненню міністра з питань АПК Сергія Рижука про безпідставність її підвищення. Перший тривожний сигнал надійшов до Рівного з Волині. Там за останні кілька днів хлібобулочні вироби подорожчали на третину.
У Рівненській області хліб не дорожчає, хоча щодня на його продажу населенню за заниженими цінами місцеві хлібозаводи втрачають значні кошти. Єдиний вихід з ситуації, який пропонують пекарі, щоправда, неприємний для споживачів, це підвищити вартість хлібобулочних виробів. На думку головного економіста ВАТ “Рівнехліб” Віри Островської, ціни на хліб у Рівному потрібно терміново підвищувати до 1,2-1,3 гривні за буханець, бо вартість борошна вищого ґатунку досить висока. Скажімо, борошно, що надходить на підприємство з Державного резерву коштує майже 1450 гривень, а “вільна” ціна — 1800 гривень за тонну.
Востаннє ціни на продукти харчування на Рівненщині різко поповзли вгору влітку, у розпал зернової кризи. Тоді вартість макаронних виробів зросла майже вдвічі, а хлібобулочні полегшали у вазі. Подорожчання основних продуктів харчування збурило громадську активність рівнян, передусім незаможних верств населення, які на заклик опозиції вдалися до протесту. Переважно літні люди вимагали від керівництва облдержадміністрації призупинити зростання цін на продукти харчування. Деякою мірою завдяки адміністративному впливу облдержадміністрації ситуація на ринку нормалізувалася.
Коли саме ціни на хлібобулочні вироби підвищуватимуть — достеменно невідомо. Все залежить від пекарів та влади. Проте реакцію споживачів запашного хліба спрогнозувати досить легко.





На правах реклами