Ми у Facebook
07.10.2003, 10:02

Справте враження за столом

Поведінці за столом завжди надавали важливого значення. Про загальний культурний рівень людини судили і по тому, наскільки красиво і елегантно вона їсть, чи правильно користується столовими приборами. Звичайно, і сьогодні ці критерії не втратили свого значення, але...
Погодьтеся, немало є людей, які “проповідують” простоту поведінки за столом. Вони вважають, що премудрості вживання їжі зайві. Чи так це? Добре було б показати подібним “знатокам” їх самих збоку. Спробуємо? Почнемо з елементарного, з осанки того, хто обідає.
Зверніть увагу — ваш сусід сидить, а точніше, напівлежить на стільці. Вам приємно? Інший, підсівши впритул до столу, поклав на нього лікті і заважає сусідам. Буває і так, що від столу відсовуються настільки далеко, що кожен порух для нього “подвиг”: так і чекай, що не втримає жирний шматок і він ляпнеться на підлогу чи на костюм. Добре, якщо на власний.
Виделки, ножі, інші столові прибори — правила користування ними вироблялися століттями. Здавалось би, який у цьому смисл, невже для того, щоб ускладнити людині процес прийняття їжі? Ні. Їхнє завдання — допомогти людині раціонально, гармонійно визначити свої рухи за столом. Взяти хоча б, ту ж виделку і ніж. Чому потрібно користуватися ними одночасно? Та вже хоча б тому, що, тримаючи в лівій руці виделку, а в правій ніж, ви тримаєтесь за столом рівніше. Обидві руки зайняті, отже, хліб ви відламуватимете невеликими шматками, які можна з’їсти за один-два рази, а не тримати його постійно. А щоб намастити масло, покладіть шматок хліба на край тарілки і притримайте його пальцями лівої руки.
У ножа і виделки різні ролі. Ножом лише підправляють те, що беруть виделкою. Не ріжте ножем усе підряд, щоб потім користуватися лише виделкою. Це неправильно. І взагалі, їжі треба брати потроху.
А як ми їмо суп чи борщ? Невже і тут маса заповідей? Судіть самі: суп потрібно їсти з краю ложки, підносячи її паралельно до рота. Великий палець при цьому лежить зверху ложки. Прийнято, коли суп лишається на дні, злегка відсунути тарілку і відхилити її від себе. Для чого? Тоді і наступне правило буде виконати легше: наповнювати ложку рідкою стравою порухом від себе. І не через край, інакше половина “втече” по дорозі до рота. І не присьорбувати ковтаючи, навіть якщо страва доволі смачна. З’ївши першу страву, залиште ложку в тарілці.
Для других страв хитростей-премудростей придумано значно більше. Ручки ножа і виделки треба тримати в долонях, а вказівний палець правої руки там, де розпочинається лезо ножа. Той же палець лівої руки лежить вище початку зубчиків виделки. Розрізуючи страву, тримайте виделку не прямо, а під невеликим нахилом.
А як бути, якщо знадобився інший столовий прибор, або ж кусочок хліба? В такому разі і ніж і виделку кладіть на тарілку хрест-навхрест. І тоді можете бути спокійні, вони не висковзнуть на стіл чи підлогу. Якщо ви наїлись, не відсувайте тарілки. Сигналом завершення їжі послужать складені паралельно ніж і виделка





На правах реклами