24.12.2003, 20:00
Традиції новорічного столу
Що їдять і п’ють на Новий рік у різних країнах.
ВЕЛИКОБРИТАНІЯ: індичку під соусом з аґрусу, пудинг і бренді.
ФРАНЦІЯ: устриць, паштет з гусячої печінки, індичку в білому вині, шампанське й сири.
НІМЕЧЧИНА: у святвечір — коропа або оселедець, на Різдво — смаженого гусака.
НІДЕРЛАНДИ: кролика, оленину або дичину.
БЕЛЬГІЯ: телячу ковбасу з трюфелями, м’ясо вепра, традиційний торт, вино.
ЛЮКСЕМБУРГ: кров’яну ковбасу, яблука, місцеве ігристе вино.
ДАНІЯ: качку або гусака, фаршированих фруктами, рисовий пудинг, посипаний корицею.
ІРЛАНДІЯ: індичку або окіст.
ІСПАНІЯ: смаженого баранчика, молюсків, індичку, молочне порося, херес.
ПОРТУГАЛІЯ: сушену солону тріску, дуже солодкий портвейн.
ГРЕЦІЯ: індичку у вині.
ІТАЛІЯ: парову тріску або окуня з білим вином.
ЯПОНІЯ: новорічні холодні закуски “о-сечі-ріорі”, що складаються з холодної квасолі, що приносить щастя, із рисом, рисових тістечок, маринованих і свіжих овочів.
Кожну страву на новорічному і різдвяному столі наділено в різних країнах, у різних народів своїм особливим змістом і значенням.
У Франції свято не свято, якщо за новорічним столом немає традиційної смаженої індички.
А ось на святкових столах в Австрії, Угорщині та Югославії ніколи не буває птаха — гусаків, качок, курей, індичок. У цих країнах вважають, що птицю в цей вечір їсти не можна, щастя відлетить.
У Румунії, Австралії, Болгарії печуть новорічні пироги, причому не прості, а з сюрпризами: кому дістанеться запечена в начинці монетка, горішок, стручок перцю, тому посміхнеться вдача.
У Польщі на новорічному столі можна нарахувати рівно дванадцять страв. І жодного м’ясного! Грибний суп або борщ, каша ячна з чорносливом, галушки з олією, на солодке шоколадний торт. Обов’язкова страва — риба. Вона в багатьох країнах вважається символом сімейного щастя й благополуччя.
Подібний набір страв присутній на новорічних столах у Чехії та Словаччині. Щоправда, тут віддають перевагу перловій каші, і обов’язковому струделю — слоїстому рулету з яблуками, предмету гордості кожної гарної господині.
У Німеччині на Новий рік обов’язково подають яскраво розфарбовану таріль із яблуками, горіхами, родзинками та пирогами. Символіка тут така: яблуко — плід пізнання добра і зла, горіхи з їхньою твердою шкарлупою і смачною серцевиною символізують таємниці й труднощі життя. У Німеччині говорять: “Бог дав горіх, а людина повинна розколоти його”.
У багатьох країнах — Іспанії, Португалії, Кубі символом достатку і щасливого сімейного вогнища здавна вважають виноградну лозу. Тому жителі цих країн із боєм годинника опівночі з’їдають дванадцять виноградин — за числом ударів годинника. З кожною виноградиною загадують бажання — дванадцять заповітних бажань на кожен місяць року.
В Італії також прийнято подавати до новорічного столу виноград, горіхи, сочевицю, як символ і заставу довголіття, здоров’я і благополуччя.
В Англії традиційною різдвяною їжею вважається пудинг і фарширована індичка з овочевим гарніром. Пудинг готують із хлібних крихт, борошна, сала, родзинок, яєць і різних прянощів. Перед подачею пудинг обливають ромом, підпалюють і палаючим ставлять на стіл.
В Америці традиційною стравою також вважається фарширована індичка. Індичку нашпиговують усім, що завалялося в холодильнику: хлібом, сиром, чорносливом, часником, квасолею, грибами, яблуками, капустою.
У Голландії однією з головних національних новорічних страв є солоні боби. Це дуже важка для шлунка їжа, полегшити яку неможливо ні горілкою, ні червоним вином.
У Камбоджі новорічний стіл ставлять біля вікна і подають найулюбленіші в сім’ї солодощі.
У жителів Тибету існує милий новорічний звичай. Господарки випікають гори пиріжків із найрізноманітнішими начинками й обдаровують ними усіх знайомих і незнайомих людей. Чим більше роздаси, тим станеш багатший!
В Японії на Новий рік готують страви з продуктів, які, за переказами, приносять щастя. Морська капуста дає радість, смажені каштани — успіх у справах, горох і боби — здоров’я, варена риба — спокій і бадьорість духу, ікра оселедця - щасливу родину й безліч дітей. Новорічна трапеза в японських сім’ях проходить тихо й чинно, без гучних бесід і застільних пісень. Ніщо не повинно відволікати від думок про те, що чекає кожного у наступаючому році.
ФРАНЦІЯ: устриць, паштет з гусячої печінки, індичку в білому вині, шампанське й сири.
НІМЕЧЧИНА: у святвечір — коропа або оселедець, на Різдво — смаженого гусака.
НІДЕРЛАНДИ: кролика, оленину або дичину.
БЕЛЬГІЯ: телячу ковбасу з трюфелями, м’ясо вепра, традиційний торт, вино.
ЛЮКСЕМБУРГ: кров’яну ковбасу, яблука, місцеве ігристе вино.
ДАНІЯ: качку або гусака, фаршированих фруктами, рисовий пудинг, посипаний корицею.
ІРЛАНДІЯ: індичку або окіст.
ІСПАНІЯ: смаженого баранчика, молюсків, індичку, молочне порося, херес.
ПОРТУГАЛІЯ: сушену солону тріску, дуже солодкий портвейн.
ГРЕЦІЯ: індичку у вині.
ІТАЛІЯ: парову тріску або окуня з білим вином.
ЯПОНІЯ: новорічні холодні закуски “о-сечі-ріорі”, що складаються з холодної квасолі, що приносить щастя, із рисом, рисових тістечок, маринованих і свіжих овочів.
Кожну страву на новорічному і різдвяному столі наділено в різних країнах, у різних народів своїм особливим змістом і значенням.
У Франції свято не свято, якщо за новорічним столом немає традиційної смаженої індички.
А ось на святкових столах в Австрії, Угорщині та Югославії ніколи не буває птаха — гусаків, качок, курей, індичок. У цих країнах вважають, що птицю в цей вечір їсти не можна, щастя відлетить.
У Румунії, Австралії, Болгарії печуть новорічні пироги, причому не прості, а з сюрпризами: кому дістанеться запечена в начинці монетка, горішок, стручок перцю, тому посміхнеться вдача.
У Польщі на новорічному столі можна нарахувати рівно дванадцять страв. І жодного м’ясного! Грибний суп або борщ, каша ячна з чорносливом, галушки з олією, на солодке шоколадний торт. Обов’язкова страва — риба. Вона в багатьох країнах вважається символом сімейного щастя й благополуччя.
Подібний набір страв присутній на новорічних столах у Чехії та Словаччині. Щоправда, тут віддають перевагу перловій каші, і обов’язковому струделю — слоїстому рулету з яблуками, предмету гордості кожної гарної господині.
У Німеччині на Новий рік обов’язково подають яскраво розфарбовану таріль із яблуками, горіхами, родзинками та пирогами. Символіка тут така: яблуко — плід пізнання добра і зла, горіхи з їхньою твердою шкарлупою і смачною серцевиною символізують таємниці й труднощі життя. У Німеччині говорять: “Бог дав горіх, а людина повинна розколоти його”.
У багатьох країнах — Іспанії, Португалії, Кубі символом достатку і щасливого сімейного вогнища здавна вважають виноградну лозу. Тому жителі цих країн із боєм годинника опівночі з’їдають дванадцять виноградин — за числом ударів годинника. З кожною виноградиною загадують бажання — дванадцять заповітних бажань на кожен місяць року.
В Італії також прийнято подавати до новорічного столу виноград, горіхи, сочевицю, як символ і заставу довголіття, здоров’я і благополуччя.
В Англії традиційною різдвяною їжею вважається пудинг і фарширована індичка з овочевим гарніром. Пудинг готують із хлібних крихт, борошна, сала, родзинок, яєць і різних прянощів. Перед подачею пудинг обливають ромом, підпалюють і палаючим ставлять на стіл.
В Америці традиційною стравою також вважається фарширована індичка. Індичку нашпиговують усім, що завалялося в холодильнику: хлібом, сиром, чорносливом, часником, квасолею, грибами, яблуками, капустою.
У Голландії однією з головних національних новорічних страв є солоні боби. Це дуже важка для шлунка їжа, полегшити яку неможливо ні горілкою, ні червоним вином.
У Камбоджі новорічний стіл ставлять біля вікна і подають найулюбленіші в сім’ї солодощі.
У жителів Тибету існує милий новорічний звичай. Господарки випікають гори пиріжків із найрізноманітнішими начинками й обдаровують ними усіх знайомих і незнайомих людей. Чим більше роздаси, тим станеш багатший!
В Японії на Новий рік готують страви з продуктів, які, за переказами, приносять щастя. Морська капуста дає радість, смажені каштани — успіх у справах, горох і боби — здоров’я, варена риба — спокій і бадьорість духу, ікра оселедця - щасливу родину й безліч дітей. Новорічна трапеза в японських сім’ях проходить тихо й чинно, без гучних бесід і застільних пісень. Ніщо не повинно відволікати від думок про те, що чекає кожного у наступаючому році.
Категорія: Новини > Життя
Автор: Переглядів: 1871Інші статті рубрики:
Аварія у Дніпрі: подробиці ДТП, яка забрала життя 10-річної дівчинки
Поліція затримала водія, який вчинив смертельне ДТП у Дніпрі.
переглядів: 383
Церковний календар на грудень 2024: що святкуватимуть українці
Останній місяць року багатий на святаи та важливі дати. У церковному календарі на грудень іц Різдво, і Миколи, і річниця проведення Об’єднавчого Собору.
переглядів: 356
Що треба знати про реформу МСЕК
Статус інвалідності до дати наступного оцінювання є чинним.
переглядів: 538
У Рівному відбудеться фестиваль "ВареничОК"
Сьогодні, 30 листопада, у Парку культури та відпочинку імені Тараса Шевченка з 12:00 до 19:00 пройде фестиваль "ВареничОК".
переглядів: 493
На Рівненщині попрощалися із чотирма загиблими захисниками
Рівненщина попрощалася із загиблими Воїнами Василем Федчуком із Гощанщини, Андрієм Калушем із Дядьковицької громади, Олександром Панасюком із Сарненщини та Віктором Сиротчуком із Вараської ТГ.
переглядів: 558