Ми у Facebook
22.01.2004, 20:08

М’ясо “кусається”

За останній місяць в Україні яловичина та курятина подорожчали в середньому на 10 відсотків. Найбільше зростання цін на півдні України — майже на 20%. А найдорожче м’ясо — 15-16 гривень за кілограм — у Західній Україні, зокрема і на Рівненщині.
Якщо влітку в рівненських магазинах та на ринках кілограм яловичини коштував 9-10 гривень, сьогодні ціна коливається від дванадцяти до чотирнадцяти гривень. За філе просять від шістнадцяти гривень і вище. Така ж ситуація і з свининою.
Зросла вартість і курятини. Курячі стегенця несумнівної якості нині коштують в середньому 9 гривень. Місяць тому їх вартість не перевищувала восьми гривень. Продукція відомої вітчизняної торгової марки “Наша Ряба” ще дорожча.
Підприємці цю неприємну для споживача ситуацію пов’язують з нестачею зерна.
— Якщо постійно росте вартість збіжжя, то чого можна чекати від селян, — розповідає продавець м’ясного павільйону на Центральному продовольчому ринку. — Ми ще з одним чоловіком їздимо селами і скуповуємо телят. Ціни на худобу селяни піднімають постійно. Пояснюють це вони одним: не вистачає кормів. Мовляв, до наступного врожаю не протягнемо.
Подорожчання м’яса експерти також пов’язують з підвищенням цін на корми, яке прогнозують до нового врожаю. Необхідність в імпорті зерна в Україну до нового урожаю складатиме 3,5 млн. тонн. Це величезна цифра. Пшениця-жито низькоякісних сортів складають левову частку кормів для худоби. Рівненська область не здатна забезпечити себе власним зерном, і її потреба в “чужому” зерні більша, ніж південних областей України. Дефіцит зерна позначається і на кількості худоби.
У головному управлінні сільського господарства Рівненської облдержадміністрації повідомили, що в області на сьогодні є тримісячний стабільний запас продовольчого зерна. Ситуація з фуражним зерном поки що невідома, бо ще немає остаточних висновків статистики. Але все це не впливає на ціни на рівні області. Ціни коливаються по всій Україні, і якщо, наприклад, їх ріст вчора відбувся на півдні, то через кілька днів це ж спостерігатиметься і в нас.
До нового врожаю — більше півроку. Наскільки ще за цей період підніметься вартість м’яса, а також іншої продукції — наразі невідомо.





На правах реклами