В овочах — нітрати
За словами завідувачки ветеринарно-санітарної лабораторії Центрального продовольчого ринку Рівного Вікторії Троцько, цьогоріч вже зафіксовані перші випадки продажу таких овочів.
— Огірки і редиска, які продаються на ринку, трапляються з незначним перевищенням вмісту нітратів, — розповідає пані Вікторія. — Але це тільки перші проблиски. Як тільки із Закарпаття привезуть капусту, редиску, картоплю, слід очікувати масового продажу нітратних овочів. Звісно, ми перевіряємо ці овочі. Але дехто намагається уникнути перевірок і торгує поза ринком, на дорогах, в інших людяних місцях. Саме тут є небезпека придбати такі овочі.
Зараз продають огірки, вирощені в основному у теплицях Зорі. Це хороші овочі. А ось ті, що привозять з Києва, треба перевіряти. Саме в них ми зафіксували нітрати. Огірки великими партіями привозять на місцеві гуртові ринки. Після того їх закупляють для роздрібної торгівлі по всій області.
Звідки ж беруться нітрати і чи загрожують вони здоров’ю людини? Для отримання високих врожаїв у ґрунт вносять органічні та азотні добрива. Однак неграмотне використання міндобрив призводить до того, що надлишки азоту в ґрунті спричиняють накопичення нітратів у рослинах. Особливо вразливі до цього редиска, щавель, капуста, шпинат тощо.
При споживанні продуктів з високим вмістом нітратів ушкоджуються шлунково-кишковий тракт, серцево-судинна та нервова системи. Перші ознаки отруєння з’являються вже через 1-6 годин після їжі. Гостре отруєння починається з нудоти, блювання, головних болей. Збільшується печінка, знижується артеріальний тиск. У легких випадках отруєння виникає сонливість і загальну депресію.
Взагалі безпечна добова норма нітратів — 5 міліграмів на один кілограм ваги людського організму. Наприклад, при вазі людини 70 кілограмів допустима норма 350 міліграмів. А допустимі норми вмісту нітратів у мг/кг складають: у картоплі 250; в ранній капусті 900, в пізній — 500, в моркві 250, в огірках та томатах 150, у салаті, шпинаті, щавлі, петрушці — до 2000, в дині — 90, в кавунах — 60, у кабачках — 400.
Кулінарна обробка знижує кількість нітратів у продуктах харчування. Так, чищення, миття, вимочування зменшує рівень на 5-15%. В огірках слід обрізати шкірку, у капусті викидають капустяний качан та верхнє зелене листя. Таким чином це зменшить небезпеку отруїтись.
2 лютого – Стрітення Господнє: що символізує це свято
Стрітення символізує початок кінця холодної зими і є останнім великим християнським святом перед Великоднім постом.
переглядів: 400
Реформа МСЕКів: до чого готуватися мешканцям Рівненщини?
Минулий, 2024-й, завершувався перемінами у медичній сфері, адже в Україні серйозно взялися за медико-соціальні експертні комісії, які встановлювали групу інвалідності. Тепер в Україні має бути усе інакше – представники державної системи анонсують усе нові і нові зміни.
переглядів: 128
Тариф на електроенергію, пенсії та військовий облік: що зміниться в лютому 2025
З 1 лютого 2025 року в Україні набирає чинності низка змін у фінансовій, соціальній, військовій та економічній сферах. Громадян очікують нові правила банківських переказів, зміни у штрафах для військовозобов’язаних, оновлення тарифів на електроенергію, новий податок на авто та коригування пенсійних виплат.
переглядів: 146
Як написати якісну наукову статтю: рекомендації фахівців
31 січня у онлайн режимі Науково-дослідним інститутом публічного права організовано та проведено міжнародний науково-практичний семінар: «Підготовка наукових публікацій здобувачами освітньо-наукового рівня (доктор філософії): актуальні питання сьогодення.
переглядів: 148
ВЛК для обмежено придатних: Верховна Рада пропонує нові терміни
Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки зареєстрував законопроект, який передбачає обов’язкове проходження повторного медичного огляду для громадян віком від 25 до 60 років, визнаних обмежено придатними до військової служби.
переглядів: 215