Ми у Facebook
25.03.2004, 10:54

В овочах — нітрати

Побільшало на прилавках ринків та магазинів свіжих овочів та зелені. Так і радують вони око рівнян. Ось тільки, купуючи огірки чи редиску, не замислюємося, до якої біди іноді може призвести вживання ранніх дарів природи.
Більшість з нас навесні поспішає купити (не-зважаючи на високі ціни) щось свіженьке: петрушку, цибулю, огірки або редиску. А пізніше на прилавках ринків з’являються зелена капуста, кабачки, картопля, полуниці. Скільки в овочах і ягодах нітратів — сказати точно ніхто не береться. Для цього потрібні лабораторні дослідження. Продавці їх робити не поспішають, бо коли у продуктах перевищений вміст нітратів — продавати їх заборонено. Люди, купуючи овочі, не цікавляться у продавців результатами лабораторних досліджень. Вживання ж овочів із перевищеним вмістом нітратів може викликати отруєння.
За словами завідувачки ветеринарно-санітарної лабораторії Центрального продовольчого ринку Рівного Вікторії Троцько, цьогоріч вже зафіксовані перші випадки продажу таких овочів.
— Огірки і редиска, які продаються на ринку, трапляються з незначним перевищенням вмісту нітратів, — розповідає пані Вікторія. — Але це тільки перші проблиски. Як тільки із Закарпаття привезуть капусту, редиску, картоплю, слід очікувати масового продажу нітратних овочів. Звісно, ми перевіряємо ці овочі. Але дехто намагається уникнути перевірок і торгує поза ринком, на дорогах, в інших людяних місцях. Саме тут є небезпека придбати такі овочі.
Зараз продають огірки, вирощені в основному у теплицях Зорі. Це хороші овочі. А ось ті, що привозять з Києва, треба перевіряти. Саме в них ми зафіксували нітрати. Огірки великими партіями привозять на місцеві гуртові ринки. Після того їх закупляють для роздрібної торгівлі по всій області.
Звідки ж беруться нітрати і чи загрожують вони здоров’ю людини? Для отримання високих врожаїв у ґрунт вносять органічні та азотні добрива. Однак неграмотне використання міндобрив призводить до того, що надлишки азоту в ґрунті спричиняють накопичення нітратів у рослинах. Особливо вразливі до цього редиска, щавель, капуста, шпинат тощо.
При споживанні продуктів з високим вмістом нітратів ушкоджуються шлунково-кишковий тракт, серцево-судинна та нервова системи. Перші ознаки отруєння з’являються вже через 1-6 годин після їжі. Гостре отруєння починається з нудоти, блювання, головних болей. Збільшується печінка, знижується артеріальний тиск. У легких випадках отруєння виникає сонливість і загальну депресію.
Взагалі безпечна добова норма нітратів — 5 міліграмів на один кілограм ваги людського організму. Наприклад, при вазі людини 70 кілограмів допустима норма 350 міліграмів. А допустимі норми вмісту нітратів у мг/кг складають: у картоплі 250; в ранній капусті 900, в пізній — 500, в моркві 250, в огірках та томатах 150, у салаті, шпинаті, щавлі, петрушці — до 2000, в дині — 90, в кавунах — 60, у кабачках — 400.
Кулінарна обробка знижує кількість нітратів у продуктах харчування. Так, чищення, миття, вимочування зменшує рівень на 5-15%. В огірках слід обрізати шкірку, у капусті викидають капустяний качан та верхнє зелене листя. Таким чином це зменшить небезпеку отруїтись.





На правах реклами

РДБК

Відпочинок у Карпатах


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ

Останні новини