Фарширована щука через дві години стає отруйною
— Псування харчових продуктів найчастіше викликають мікроорганізми, — розповідає завідувачка відділення гігієни харчування Рівненської міської санітарно-епідеміологічної станції Надія Стичишина. — Під їхнім впливом відбувається розпад складних хімічних сполук на речовини, більшість з яких має неприємний смак і запах, а окремі навіть стають отруйними. Крім того, деякі мікроорганізми, розмножуючись у харчових продуктах, виділяють у процесі життєдіяльності сильнодіючі бактерійні отрути-токсини. Наприклад, мікроб ботулізму виділяє токсин — найсильнішу біологічну отруту на планеті.
Швидка допомога |
При виявленні перших ознак кишкового захворювання терміново зверніться в найближчу лікувальну установу. Не займайтесь самолікуванням! При груповому відпочинку хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від колективу. |
— Продукти харчування можуть зіпсуватися з багатьох причин, — повідомляє начальник інформаційного відділу ДП “Рівнестандартметрологія” Алла Запорожець. — Зокрема, при порушенні технологічного процесу їх виготовлення, при застосуванні виробником неякісної сировини, недотриманні виробником належних режимів термічної обробки, порушення санітарно-гігієнічного режиму при виробництві.
Як зауважують фахівці “Рівнестандартметрології”, упродовж червня-липня не всі підприємства відпускали у продаж продукцію відповідної якості.
— Так, на ППФ “Котигорошко” та ТзОВ “Бімол” були забраковані молокопродукти — кефір та ряжанка — через невідповідні показники безпеки, — зауважує Алла Запорожець. — Оселедці холодного копчення та рибні пресерви вилучили у приватного підприємця Людмили Турченюк через невідповідність та неналежне маркування.
Щоб не отруїтись |
Не вживайте, а тим більше не давайте дітям продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх свіжості, якості й цілісності упаковки. При купівлі продтоварів та напоїв обов’язково зверніть увагу на терміни та умови зберігання. Не вживайте харчових продуктів та напоїв, термін зберігання яких минув. Зберігайте продукти харчування тільки у таких умовах і стільки часу, як зазначено на упаковці. При купівлі будь-якого харчового продукту у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції. Не купуйте продукти харчування на стихійних ринках або з рук приватних осіб. • У подорож не беріть продукти, що швидко псуються (рибні, м’ясні, ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські та інші вироби, що потребують охолодження при зберіганні). • На відпочинку приготовлені страви бажано споживати одразу, а у випадку їх повторного споживання піддавати повторній термічній обробці. • Зберігання страв без холоду не повинно перевищувати двох годин. |
Уважно ознайомтесь із умовами зберігання
Але споживач наражається на небезпеку й через неправильне зберігання продуктів у магазинах, на складах чи недотримання відповідних умов транспортування. У липні працівники санстанції проводили перевірку якості продуктів харчування у різноманітних торгових точках Рівного. Серед неякісної продукції — йогурти, майонез, ковбаси та кулінарні вироби — салати. У більшості випадків продукти зіпсувалися через халатність працівників магазинів.
На жаль, покупці не можуть знати, в яких умовах виготовлявся салат, зберігалася риба та ковбаса, чи транспортувались йогурти, кефір та сметана. При купівлі на вигляд якісної, свіжої продукції можна придбати продукт, небезпечний для вживання. У такому разі працівники санепідемстанції рекомендують звертатися до них.
Продавці магазинів стверджують, що випадки псування продукції одиничні. Як правило, це відбувається через надмірну спеку, вихід з ладу холодильників.
— У наших відділах температура в холодильниках з продукцією регулюється, — каже приватний підприємець власниця молочного та м’ясного відділу пасажу “Амур” Наталія Годун, — тому підстав для псування товару нема. Покупці задоволені якістю придбаного товару. Продукцію ми завозимо невеликими партіями, і вона на прилавках не залежується. А холодильники, незважаючи на спеку, ще жодного разу не відмовили.
2 лютого – Стрітення Господнє: що символізує це свято
Стрітення символізує початок кінця холодної зими і є останнім великим християнським святом перед Великоднім постом.
переглядів: 371
Реформа МСЕКів: до чого готуватися мешканцям Рівненщини?
Минулий, 2024-й, завершувався перемінами у медичній сфері, адже в Україні серйозно взялися за медико-соціальні експертні комісії, які встановлювали групу інвалідності. Тепер в Україні має бути усе інакше – представники державної системи анонсують усе нові і нові зміни.
переглядів: 112
Тариф на електроенергію, пенсії та військовий облік: що зміниться в лютому 2025
З 1 лютого 2025 року в Україні набирає чинності низка змін у фінансовій, соціальній, військовій та економічній сферах. Громадян очікують нові правила банківських переказів, зміни у штрафах для військовозобов’язаних, оновлення тарифів на електроенергію, новий податок на авто та коригування пенсійних виплат.
переглядів: 129
Як написати якісну наукову статтю: рекомендації фахівців
31 січня у онлайн режимі Науково-дослідним інститутом публічного права організовано та проведено міжнародний науково-практичний семінар: «Підготовка наукових публікацій здобувачами освітньо-наукового рівня (доктор філософії): актуальні питання сьогодення.
переглядів: 133
ВЛК для обмежено придатних: Верховна Рада пропонує нові терміни
Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки зареєстрував законопроект, який передбачає обов’язкове проходження повторного медичного огляду для громадян віком від 25 до 60 років, визнаних обмежено придатними до військової служби.
переглядів: 200