Ми у Facebook
09.08.2006, 19:41

Фарширована щука через дві години стає отруйною

Надія Стичишина: Щоб уникнути гострого кишкового захворювання або харчового отруєння, не купуйте продукти без маркування

У спеку ми ризикуємо захворіти від зіпсованих продуктів, навіть якщо їх придбали в улюбленому супермаркеті
Рівнянин Ігор Волошин відправив дружину з дітьми на курорт, а сам після роботи зайшов у кулінарію купити щось на вечерю. Він узяв салат, картопляні зрази та улюблену фаршировану рибу. Страви виглядали так апетитно. Але коли розгорнув удома пакунок з продуктами, потягнуло тухлим...

— Псування харчових продуктів найчастіше викликають мікроорганізми, — розповідає завідувачка відділення гігієни харчування Рівненської міської санітарно-епідеміологічної станції Надія Стичишина. — Під їхнім впливом відбувається розпад складних хімічних сполук на речовини, більшість з яких має неприємний смак і запах, а окремі навіть стають отруйними. Крім того, деякі мікроорганізми, розмножуючись у харчових продуктах, виділяють у процесі життєдіяльності сильнодіючі бактерійні отрути-токсини. Наприклад, мікроб ботулізму виділяє токсин — найсильнішу біологічну отруту на планеті.
Швидка допомога
При виявленні перших ознак кишкового захворювання терміново зверніться в найближчу лікувальну установу. Не займайтесь самолікуванням! При груповому відпочинку хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від колективу.

— Продукти харчування можуть зіпсуватися з багатьох причин, — повідомляє начальник інформаційного відділу ДП “Рівнестандартметрологія” Алла Запорожець. — Зокрема, при порушенні технологічного процесу їх виготовлення, при застосуванні виробником неякісної сировини, недотриманні виробником належних режимів термічної обробки, порушення санітарно-гігієнічного режиму при виробництві.
Як зауважують фахівці “Рівнестандартметрології”, упродовж червня-липня не всі підприємства відпускали у продаж продукцію відповідної якості.
— Так, на ППФ “Котигорошко” та ТзОВ “Бімол” були забраковані молокопродукти — кефір та ряжанка — через невідповідні показники безпеки, — зауважує Алла Запорожець. — Оселедці холодного копчення та рибні пресерви вилучили у приватного підприємця Людмили Турченюк через невідповідність та неналежне маркування.

Щоб не отруїтись
Не вживайте, а тим більше не давайте дітям продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх свіжості, якості й цілісності упаковки.
При купівлі продтоварів та напоїв обов’язково зверніть увагу на терміни та умови зберігання.
Не вживайте харчових продуктів та напоїв, термін зберігання яких минув.
Зберігайте продукти харчування тільки у таких умовах і стільки часу, як зазначено на упаковці.
При купівлі будь-якого харчового продукту у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції.
Не купуйте продукти харчування на стихійних ринках або з рук приватних осіб.
• У подорож не беріть продукти, що швидко псуються (рибні, м’ясні, ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські та інші вироби, що потребують охолодження при зберіганні).
• На відпочинку приготовлені страви бажано споживати одразу, а у випадку їх повторного споживання піддавати повторній термічній обробці.
• Зберігання страв без холоду не повинно перевищувати двох годин.

Уважно ознайомтесь із умовами зберігання


Але споживач наражається на небезпеку й через неправильне зберігання продуктів у магазинах, на складах чи недотримання відповідних умов транспортування. У липні працівники санстанції проводили перевірку якості продуктів харчування у різноманітних торгових точках Рівного. Серед неякісної продукції — йогурти, майонез, ковбаси та кулінарні вироби — салати. У більшості випадків продукти зіпсувалися через халатність працівників магазинів.
Подпись под изображением
— Деколи магазини продавали навіть продукцію з простроченим терміном вживання, — продовжує Надія Стичишина. — У такому випадку споживач повинен сам себе захищати, читати маркування, відмовитись від сумнівних продуктів із нерозбірливими надписами чи без них, купувати продукцію, що зберігається відповідно до вимог, зазначених у маркуванні.
На жаль, покупці не можуть знати, в яких умовах виготовлявся салат, зберігалася риба та ковбаса, чи транспортувались йогурти, кефір та сметана. При купівлі на вигляд якісної, свіжої продукції можна придбати продукт, небезпечний для вживання. У такому разі працівники санепідемстанції рекомендують звертатися до них.
Продавці магазинів стверджують, що випадки псування продукції одиничні. Як правило, це відбувається через надмірну спеку, вихід з ладу холодильників.
— У наших відділах температура в холодильниках з продукцією регулюється, — каже приватний підприємець власниця молочного та м’ясного відділу пасажу “Амур” Наталія Годун, — тому підстав для псування товару нема. Покупці задоволені якістю придбаного товару. Продукцію ми завозимо невеликими партіями, і вона на прилавках не залежується. А холодильники, незважаючи на спеку, ще жодного разу не відмовили.





На правах реклами

РДБК

Відпочинок у Карпатах


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ