Ми у Facebook
16.08.2006, 21:04

Масло масляне

Шанувальники здорового способу життя добре відрізняють справжній вершковий продукт від його комбінованої альтернативи – “спредів”
Продукт без холестерину — доволі популярний на столі майже кожного споживача. Такою популярністю надлегке масло завдячує “унікальному” поєднанню вершкового та рослинного жирів. Відтепер його не можна називати “маслом”, а виготовлятимуть спреди лише за національним стандартом.

— Вершково-рослинні жири в Європі виробляють вже давно, — розповідає начальник відділу підтвердження відповідності ДП “Рівнестандартметрологія” Катерина Шут. — При виробництві такого ж продукту типу “До сніданку”, “Надлегке без холестерину”, у країнах пострадянського простору не було напрацьовано жодних нормативів і кожен виробник дотримувався лише власних напрацювань. Продукт користувався популярністю й через те, що такі “композиції” поступалися в ціні вершковому маслу. Проте вже з липня цього року в Україні впровадили національний стандарт на цю продукцію і назвали її “спредами”. Введення цього стандарту зобов’язує виробника виключити з написів слово “масло” навіть у словосполученнях, що допоможе викорінити фальсифікацію масла. Так, досить лише буде поцікавитись складниками, що є на упаковці продукту, це передбачає Закон України “Про безпеку та якість харчових продуктів”. Серед них можуть бути антиоксиданти, які не дозволяють жирам швидко окислюватись. А щодо холестерину, то він присутній, проте у меншій кількості. Крім того, нові стандарти зобов’язують виробника вказувати вміст трансизомерів, які утворюють канцерогенні полімерні волокна.
— Поєднання їх із вершковим маслом не шкідливе саме по собі, якщо не враховувати штучних добавок, які забезпечують зберігання, — пояснює терапевт центру слов’яно-тибетської медицини академіка Востокова “Купала” Інна Вівсяник. — Вживання одного й того ж продукту для кожного дає індивідуальний результат. Люди, які займаються фітнесом або дотримуються дієти, потребують повноцінного харчування, але різних раціонів.
Так, приміром, рослинні жири більш калорійні, проте не містять вуглеводів, що більш підходить для зайнятих фітнесом.





На правах реклами