Естетика смаку та кулінарії
— Образно кажучи, це страви різних країн світу, “змішані” в одній тарілці. До нашого ресторану часто приїжджають туристи з різних куточків планети, тому кухня ф’южен — оптимальний варіант для усіх відвідувачів. Безумовно, не забуваємо ми і про українські страви. Враховуючи те, що час не стоїть на місці, та й смаки людей змінюються, традиційні українські страви ми подаємо в сучасній інтерпретації, наприклад, додаючи азіатські спеції, — розповів шеф-кухар ресторану “Марлен” Ігор ЖОВНАЧ.
Кулінарна
філософія ф’южен
Єдиної думки щодо того, де і як виник такий напрямок ресторанної культури та кулінарного мистецтва, ще й досі немає. За однією з легенд, це сталося на Гавайських островах, де несподівано стикнулися дві різні культури — американська та японська. Інші знавці стверджують, що кухня ф’южен зародилася у великому мегаполісі — Нью-Йорку, де співіснують десятки різних культур і стилів.
Якщо звернутися за допомогою до словника, то кухню ф’южен (fusion cuisine) можна трактувати як “авторський напрямок, що увібрав у себе все найкраще із кулінарних традицій Сходу та Заходу” або “несподіване, але гармонійне змішування смаків, стилів, інгредієнтів і кулінарних традицій” таких популярних кухонь світу, як французька, італійська, китайська, японська, мексиканська та інші. Простіше кажучи, кухня ф’южен може означати добавку в традиційну страву незвичного інгредієнта з іншої культурної традиції. Наприклад, додавши до салату “Олів’є” приправу карі, ви вже будете на шляху до кухні ф’южен у домашніх умовах.
— Щоб приготувати ф’южен-страви, кухар неодмінно має розумітися на всіх напрямках кулінарного мистецтва. Важливо на інтуїтивному рівні відчувати смакову сумісність продуктів. Правду кажуть ті, хто стверджує, що ф’южен — це окремий напрямок “кулінарної філософії”, бо лише ретельно підбираючи продукти для приготування ф’южен-страви, можна створити справжній кулінарний шедевр, — продовжує розповідати Ігор Жовнач.
Смачне мистецтво
без меж
Проте головна “родзинка” ресторану “Марлен” — це здорове харчування. “Вулкан почуттів”, “Фуа-гра в яблуці”, “Шашлик із тигрових креветок та морського гребінця”, “Свинина по-царськи”, “Дорадо з овочами”, “Сирне суфле” — це лише частина смачних витворів мистецтва, які тут готують залюбки. Полегшує роботу кухарів обладнання нового покоління — параконвектомат. Цей диво-апарат ззовні нагадує величезну, але компактну шафу, а за своєю функціональністю замінює майже все теплове обладнання на кухні.
— Готуючи їжу в параконвектоматі, ми зберігаємо у стравах усі поживні речовини, адже приготування відбувається без взаємодії олії чи інших жирів. Пекти, смажити, запікати — все це під силу диво-апарату. У ньому легко та приємно готувати м’ясні, рибні страви, рулети, овочі на парі, різноманітні запіканки і навіть солодке суфле! — зазначив шеф-кухар ресторану “Марлен” Ігор Жовнач.
Параконвектомат дуже допомагає кухарям, а також сприяє іміджу ресторану, адже всі страви від кухаря одразу потрапляють до столу клієнтів. Французька, італійська, середземноморська кухні тепер стали ближчі всім рівнянам, які не бояться кулінарних експериментів та цінують здорове харчування. Елегантні, витончені страви та атмосфера затишку й спокою чекають вас у ресторані “Марлен”.
![](/images/bnr/happy-650-90.jpg)
Встиг побувати у найгарячіших точках фронту: історія Захисника України
![](/images/articles/2/small/1739038875.jpg)
Йому 27 років. Микола на позивний «Масон» у листопаді 2022 року отримав повістку й був мобілізований до лав ЗСУ. За цей час встиг побувати у найгарячіших точках фронту, де бойові дії не вщухають ні на мить.
переглядів: 260
Коли почнеться Великий піст у 2025 році
![](/images/articles/2/small/1710781339.jpg)
Великий піст - один із важливих постів для православних християн, адже він передує Великодню.
переглядів: 464
Ветеран з Рівненщини змагається на Іграх Нескорених
![](/images/articles/2/small/1739026185.jpg)
Сьогодні, 8 лютого, у Канаді відкриваються масштабні змагання серед військовослужбовців, які отримали поранення чи травми під час службових обов’язків.
переглядів: 202
Спортсмени з Рівненщини у складі команди успішно розпочали виступ на змаганнях з волейболу сидячи
![](/images/articles/2/small/1739025075.jpg)
Українська команда Київ-Україна почала виступати на міжнародних змаганнях Срібної Євроліги з волейболу сидячи серед чоловічих команд.
переглядів: 214
Нацвідбір на Євробачення 2025: де дивитися та як голосувати
![](/images/articles/2/small/1738843697.jpg)
Вже сьогодні, 8 лютого, ми дізнаємося ім’я українського представника на Євробаченні-2025! Цьогоріч Національний відбір обіцяє бути особливо яскравим та незабутнім.
переглядів: 677