Ми у Facebook
31.12.2009, 01:00

У новорічну задобріть Тигра м'ясом

Повноправним господарем наступного року стане жовтий металевий Тигр. Тому зустріти його варто з усіма почестями у найкращих українських традиціях — з багатим новорічним столом. Накривати його потрібно, враховуючи кулінарні та естетичні пристрасті хижака.
— Оскільки Тигр відноситься до породи котячих, задобріть його стравами з риби. А зважаючи на те, що 2010 — це рік саме Жовтого Тигра, то краще, якщо це будуть вишукані види риб та морепродукти. Можна приготувати страви із сьомги, кальмарів, крабів, — розповідає кухар ресторану "Колиба" Тетяна ОМЕЛЬЧУК.

Сьомга у вершковому соусі


Шматочок сьомги солимо, перчимо, додаємо кілька крапель лимонного соку та змазуємо оливковою олією. Даємо годину постояти. На сковорідку вливаємо біле вино. Доводимо його до кипіння, щоб випарувався алкоголь. Додаємо до вина вершки, трохи солі, перцю, лимону. Краще, звичайно, якщо це буде білий мелений перець. Доводимо все до кипіння і кип’ятимо 3-5 хвилин.
Окремо смажимо сьомгу (бажано на оливковій олії) на попередньо розігрітій сковорідці. Коли сьомга буде готова, викладаємо її на тарілку, прикрашаємо базиліком або петрушкою, шматочком лимона і виливаємо поруч на тарілку соус.


— До новорічного столу добре смакуватиме запечений омар з манго-чилі соусом і свіжою кінзою, — додає шеф-кухар ресторану "Саторі" Ігор БЕРЕЗНЬОВ. — Одним з варіантів оформлення святкового столу можна запропонувати страви з тигрових креветок.

Салат "Рукола" з тигровими креветками і сиром пармезан
Креветки почистити і посмажити на оливковій олії з часником і соком лайму. Руколу викласти в салатницю, посолити (бажано морською сіллю), поперчити. Зверху викласти обсмажені креветки, заправити оливковою олією і винним оцтом — бальзаміком. Зверху посипати тертим пармезаном.

За словами пані Тетяни, обов’язково варто подати на стіл традиційний новорічний напій — шампанське, бажано біле. До рибних страв смакуватиме біле сухе вино.
— Наступний рік обіцяє бути яскравим, тому зустріньте його так само весело. Якщо ви святкуватимете у ресторані, замовте "палаючі" коктейлі, — зауважує кухар "Колиби". — Вітаються напої жовтих, червоних і бурштинових відтінків, особливо підійдуть апельсиновий і мандариновий соки. Втім, не варто зловживати алкоголем, щоб не перетворитися на лютого ворога Тигра — мавпу. Тому зверніть більше уваги на молочні та фруктові коктейлі.
— Спиртне — єдине, до чого Тигр ставиться несхвально. Отож у новорічну ніч хижаку доведеться потерпіти, — додає власник ресторану "Фараон" Володимир ШИШКІН. — І насолодитися, наприклад, безалкогольним коктейлем "Кривава Мері".

Новорічний коктейль "Кривава Мері"


200 грамів томатного соку, 3 краплі соусу табаско, півчайної ложки соусу варчестер (соєвий соус), вичавити кілька крапель соку зі скибочки лимона, додати солі за смаком та перцю для аромату.

І не забудьте про солодке. Кухарі рекомендують приготувати торт з кисломолочного сиру (творогу). А якщо він ще й буде у вигляді тигреняти, тоді господар 2010 року напевне залишиться задоволений.
— Минулого року на святковий стіл не можна було ставити телятину (рік Бика). У цьому році — все навпаки. Будь-яке м’ясо (для тих, хто не постить у Різдвяний піст) тільки вітається. Враховуючи характер і металеву природу нинішнього Тигра, непогано приготувати м'ясо на шампурах або за допомогою гриля. Добре смакуватиме, наприклад, м’ясо "Меандр" на шпажках — запечене на шпажках у формі змієподібного меандру, з баклажаном, помідорами, баликом та сиром. Або телятина з сиром "Моцарелла" у вигляді "пірамідок" з телятини, начинених баликом, базиліком, тушковані в "Мадері", з обсмаженими помідорами, — ділиться рецептами пан Володимир. — Складні блюда не вітаються. Страва повинна бути піддана мінімальній термічній та кулінарній обробці, використовуйте якомога більше натуральних продуктів. Замороженими напівфабрикатами і швидкою їжею можна смертельно образити Тигра.
— Важливий й сам процес прийому їжі: він має бути нешвидкий. Важливо насолодитися кожним шматочком. Адже якщо Тигр отримує здобич, він повинен насолодитися їжею повною мірою і ніхто не наважиться йому завадити, — каже власник ресторану "Фараон".
Зустрічаючи 2010 рік, поставте на стіл жовті, пурпурні або смугасті свічки. При сервіруванні столу варто пам’ятати, що назва року пов'язана з металом.
— Використовуйте срібний посуд і прибори. Можливо, у когось збереглося родинне срібло, тоді саме час продемонструвати родинну реліквію. Але важливо і не перегнути палицю в оформленні столу, адже Тигр не любить показної розкоші й тонко відчуває фальш. Не заморочуйтеся дрібницями, усе повинно бути "просто і зі смаком", — підкреслює пан Володимир.





На правах реклами

РДБК

Відпочинок у Карпатах


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ